Antena Căutare

TI Romania: Deciziile CCR privind CSM ne arunca intr-o criza institutionala fara precedent

Reprezentantii societatii civile considera ca s-a incalcat principiul separatiei puterilor in stat, CCR intrand atat in domeniul Legislativului, cat si in cel au autoritatii judecatoresti.

"Societatea civila subliniaza gravitatea precedentului creat prin admiterea de catre Curtea Constitutionala a contestatiilor formulate impotriva celor doua hotarari ale Senatului, de validare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, care risca sa arunce Romania intr-o criza institutionala fara precedent", se arata in comunicatul remis redactiei Jurnalul National.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a facut publice saptamana trecuta motivarile deciziilor prin care se declara ca fiind neconstitutionale hotararile Senatului de validare a listei magistratilor alesi in CSM, precum si a reprezentantilor societatii civile. Este vorba despre Decizia nr. 53/2011 prin care se constata neconstitutionalitatea Hotararii Plenului Senatului nr. 43/2010 privind validarea magistratilor alesi in CSM si Decizia nr. 54/2011, prin care se constata neconstitutionalitatea Hotararii Plenului Senatului nr. 31/2010 privind alegerea celor doi reprezentanti ai societatii civile.

TI Romania considera ca, "in pronuntarea acestor decizii, Curtea Constitutionala a realizat un control de legalitate, iar nu de constitutionalitate, dovada in acest sens fiind insesi motivarile Curtii, ceea ce constituie o depasire a competentelor sale constitutionale si legale".

"Curtea a incalcat principiul separatiei puterilor in stat, substituindu-se pe de-o parte in drepturile Senatului de a decide in materii date exclusiv in competenta sa, iar pe de alta parte instantelor de drept comun care ar fi fost competente sa cenzureze un act de drept administrativ. Societatea civila avertizeaza ca aceasta conduita vulnerabilizeaza excesiv o institutie constitutionala - Consiliul Superior al Magistraturii - chemata sa apere independenta justitiei, dar care nu este independenta in gestionarea propriului proces de alegere a membrilor, ca urmare a ingerintelor Curtii Constitutionale", se arata in comunicat.

Articolul continuă după reclamă

Societatea civila protesteaza de asemenea fata de restrangerea dreptului sau ocrotit prin lege de a participa la viata publica si de a contribui la functionarea democratica a institutiilor statului, prin reprezentantii desemnati. Aceasta limitare a drepturilor societatii civile este urmarea deciziei prin care unuia dintre reprezentantii societatii civile i-a fost "revocat" mandatul de membru al CSM, desi potrivit principiului reciprocitatii, cine acorda un mandat trebuie sa il si revoce, iar Curtea nu se afla in aceasta situatie.

Pentru a decide astfel Curtea Constitutionala a analizat probe administrate la dosar - procedura specifica instantelor de drept comun, insa nu a asigurat si egalitatea de arme a partilor intrucat probele apartineau doar uneia dintre acestea. Mai mult, Curtea, desi in cunostinta de cauza, a ignorat faptul ca exista pe rolul Curtii de Apel un dosar in curs de solutionare cu privire la aspectele analizate, sustin protestatarii.

Tot articolul, in Jurnalul National

Sindicalistii CFR ameninta cu greva generala... Tcaciuc a iesit din inchisoare: "Zece ani de lupta si abia acum am castigat"...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x