Ziua de 25 de martie este o zi mare în calendarul ortodox. Buna Vestire sau Blagoveștenia este o sărbătoare plină de tradiții și semnificații. Este prima dintre sărbătorile închinate Fecioarei Maria și prima dezlegare la pește din Postul Paștelui. Ziua de 25 martie simbolizează momentul în care Arhangherul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că-l va naște pe Fiul lui Dumnezeu.
Tradiții și obiceiuri de Blagoveștenie
Iată ce tradiții și obiceiuri există în popor cu ocazia acestei sărbători!
Citește și: Buna Vestire 2020. Ce fac tinerele fete de Buna Vestire ca să își găsească un iubit
Ziua cucului. Ce prevestește cântecul cucului în ziua de 25 martie
Buna Vestire sau Blagoveștenia este numită în calendarul popular și Ziua Cucului, iar cântecul acestuia prevestește ceva. Se spune că dacă cineva aude pentru prima dată cântecul cucului în timp ce este flămând și prost îmbrăcat e semn rău. Așadar, de Buna Vestire, oamenii obișnuiesc să se îmbrace în straie de sărbătoare, să mănânce bine și să umble cu bani în buzunar. Potrivit tradiției, este semn bun dacă arunci un bănuț către cucul care îți cântă drept în față. Se spune că dacă auzi primul cântec al cucului din spate sau din stânga, este semn rău. Potrivit tradiției populare, oamenii în vârstă îl pot întreba pe cuc câți ani mai au de trait, iar fiecare cântec „cu-cu” reprezintă echivalare aunui an. Dacă Cucul cântă în spatele unei persoane, este semn rău: Cucule, Puiucule! /Câţi ani îmi vei dărui /Până ce eu voi muri?. „Cucu-n spate mi-a cântat şi moartea m-a săgetat!”.
De asemenea, și tinerii îi pun o întrebare cucului în această zi: „Cucule/ Voinicule!/ Câţi ani îmi vei da / Până m-oi însura (sau mărita). Tăcerea cucului prevestește o nuntă chiar în acel an.
Citește și: Rugaciunea care se rostește astazi, de Buna Vestire! Toți creștinii trebuie s-o știe, mare putere are!
Apă, pâine și sare pentru îngeri
O altă tradiție a zilei de Blagoveștenie spune că femeile trebuie să pună în fața ușii apă, pâine și sare pentru îngeri.
Certurile în ziua de 25 martie aduc necazuri tot anul
În această zi nu este bine sub nicio formă să ne certăm și nici să facem munci în gospodărie. Se spune că persoanele care se ceartă în această zi vor avea numai necazuri tot anul.
Gospodăria se afumă pentru alungarea blestemelor
O altă tradiție spune că este bine ca gospodăria să fie afumată în această zi, pentru a fi alungate blestemele și necazurile.
Se tămâiază casa de Buna Vestire
În unele zone din Transilvania se tămâiază casa în această zi pentru a alunga paguba, energiile negative şi bolile.
Nu se pun ouă sub cloșcă
Gospodarii nu pun ouă sub cloșcă în această zi, pentru că se spune că puii nu vor fi sănătoși.
Citește și: Buna Vestire. Ce să faci azi ca să ai noroc de dragoste și bani
Este bine să mâncăm pește de Buna Vestire
De Buna Vestire Biserica acordă dezlegare la pește în Postul Mare. Creștinii consumă acest aliment, cu speranța că vor fi sănătoşi şi sprinteni ca peştele.
În ceea ce privește starea vremii, se spune că așa cum este de Buna Vestire, așa va fi și de Paște.
Primele restricții luate în București. Mall-urile, supermarketurile și terasele se închid de mâine mai devreme. Unde se ... Când se trece la ora de vară 2021. Cum trebuie să ne setăm ceasurile...