Antena Căutare

Traditii si obiceiuri romanesti de Craciun

Craciunul este una dintre cele mai importante sarbatori religioase. Reprezinta un prilej de bucurie, fiind incarcata de traditii si simboluri felurite. Ritualurile sunt complexe si numeroase, iar crestinii din fiecare zona a Romaniei sarbatoresc in felul lor, dar mai toti se aduna de Craciun la aceeasi masa cu cei dragi si sarbatoresc Nasterea Domnului.

In general, Craciunul, chiar daca este o sarbatoare crestina, incepe la romani odata cu practica pagana a sacrificarii porcului. Traditia spune ca purcelul se taie cu cateva zile inaintea Craciunului, mai precis de Ignat, pe 20 decembrie. Pe vremea dacilor, porcul era sacrificat ca simbol al divinitatii intunericului care slabea Soarele in cea mai scurta zi a anului. Pentru a veni in ajutorul Sorelui oamenii sacrificau porci si-l hraneau cu carne. Dupa aceea ziua incepea sa creasca si Craciunul devenea o sarbatoare a luminii si a vietii.

Acum, porcului i se face semnul crucii pe frunte cu un cutit, macelarul zice "Doamne ajuta sa-l mancam sanatosi", dupa care se trece la transare. Se zice ca romanul stie sa foloseasca fiecare componenta a porcului mai mult ca orice natie din lume poftitoare de porc: picioarele pentru piftie, urechile si coada, slanina pusa la afumat, intestinele care sunt umplute pentru toba, caltabosi sau carnati, precum si felurite fripturi din carnea acestuia.

Sarbatoarea continua apoi de Mos Ajun cu colinde care tin pana noaptea. Copiii merg la colindat pentru a vesti Nasterea Mantuitorului si primesc drept rasplata mere, nuci, covrigi, portocale si, in era moderna, bani. In unele sate, se obisnuieste ca cel mai in varsta membru al familiei sa arunce in fata colindatorilor boabe de grau si de porumb.

Batranii spun ca, daca boabele peste care au trecut colindatorii vor fi date gainilor, acestea vor fi spornice la ouat. Si cred ca vor avea o recolta foarte buna in anul urmator daca vor amesteca samanta pe care o vor pune in brazda cu boabele folosite in ajun la primirea colindatorilor.

Articolul continuă după reclamă

In dimineata de 25 decembrie lumea participa la Sfanta Liturghie de Craciun si apoi la masa de Craciun. In calendarul ortodox cele doua zile de Craciun continua cu sarbatoarea Sfantului Stefan si toate cele trei zile sunt sortite revederii parintilor, neamurilor si prietenilor.

Tot de Sarbatori ne facem si cadouri. Acest obicei are doua surse: pe de o parte provine din darnicia lui Mos Craciun, pe de alta, reprezinta o imitare a gestului celor trei magi de a se inchina Mantuitorului, prin aducere de daruri.

Alte scurte obiceiuri si traditii:
- in Ajun, oamenii isi strang din sat ce-au dat imprumut, ca sa ii gaseasca sarbatoarea cu toate lucrurilor in gospodaria lor;
- gospodarii, inainte de rasaritul soarelui pun mana pe toate uneltele din ograda, sa le foloseasca sanatosi si cu spor;
- se spune ca in noaptea de Craciun se deschide cerul, dar nu-l vad decat cei buni;
- fetele, ca sa-si vada ursitul, puneau sub fereastra tot felul de bucate, asteptandu-l sa vina sa manance din ele si astfel sa-l vada la chip;
- gainilor li se da sa manance din ciur sau sita, sa faca oua multe;
- satenii, in drum spre casa de la biseric, se saluta "Hristos s-a nascut!";
- se matura casa, dar gunoiul nu se scoate afara, sa nu aiba gospodarii paguba la vite si sa nu le iasa norocul din casa.

Sursa: Antena3

Mesajul de Craciun al Regelui Mihai... Programul de sarbatori al hipermarketurilor si al mijloacelor de transport in comun...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x