Până la această oră INFP a raportat 3 cutremure pe 9 octombrie 2024, potrivit infp.ro. Cel mai puternic a avut magnitudiea 4 pe Richter.
„În ziua de 09 Octombrie 2024, la ora 11:00:07 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.0, la adâncimea de 25.0 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 24km NE de Buzau, 43km S de Focsani, 76km V de Braila, 82km V de Galati, 88km NE de Ploiesti, 89km N de Slobozia”, a anunțat INFP.
În timpul nopții s-au produs 2 cutremure.
”În ziua de 09 Octombrie 2024, la ora 05:56:03 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.5, la adâncimea de 107.4 km”, anunţă, miercuri, INFP.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 48 km NV de Buzau, 50 km V de Focsani, 71 km SE de Sfantu-Gheorghe, 76 km E de Brasov, 79 km NE de Ploiesti.
La ora 01:48:07, în acelaşi judeţ a avut loc un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.0, la adâncimea de 22.0km.
Cutremure în Buzău miercuri. Cel mai intens a avut magnitudinea 4
Cutremurul de 4 grade s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 25 km N de Buzau, 41 km SV de Focsani, 82 km V de Braila, 86 km NE de Ploiesti, 87 km V de Galati, 94 km N de Slobozia.
În cursul zilei de marţi s-a înregistrat un cutremur la Vaslui şi unul la Braşov.
Cel mai puternic cutremur din 2024 a fost pe 16 septembrie, magnitudinea fiind de 5,4. Seismul s-a simțit în mai multe orașe din România, precum și în zone din Bulgaria, Moldova și Ucraina.
De ce se produc cutremure în zona seismică Vrancea
Cutremurele din zona seismică Vrancea se produc din cauza unor fenomene geologice complexe, legate de mișcarea plăcilor tectonice și structura subterană specifică regiunii. Zona se află la intersecția mai multor plăci tectonice, inclusiv Placa Eurasiatică, Placa Mării Negre și Placa Adriatică. Un proces important care are loc aici este subducția, fenomen prin care o parte a scoarței terestre se afundă sub o altă placă tectonică, producând tensiuni mari în interiorul scoarței. Zona Vrancea este deosebită deoarece aceste cutremure au loc la adâncimi mari, între 70 și 200 de kilometri, ceea ce le conferă o forță de propagare extinsă pe distanțe mari. De asemenea, interacțiunea dintre aceste plăci tectonice generează o acumulare de energie pe termen lung, care se eliberează brusc în timpul unui cutremur. Această acumulare continuă de tensiune și eliberarea periodică a energiei fac ca Vrancea să fie una dintre cele mai active zone seismice din Europa, potrivit observatornews.ro
Mai multe știri despre evenimentele zilei pe observatornews.ro
O bunică imploră să nu fie lăsată să moară în casa care stă să cadă pe ea: ”Vă rog din suflet...”. Cum poate fi ajutată... Bărbații care se căsătoresc cu această tipologie de femei ajung să divorțeze. Care sunt semnalele...