Dana Bota, neurooncolog şi prodecan la Universitatea din Irvine, California, a povestit că a depus două kilograme de acte, în urmă cu un an, pentru procesul de echivalare în România a rezidenţiatului şi supraspecializării obţinute în SUA. Însă nici măcar acum nu l-a putut finaliza, lovindu-se la tot pasul de birocraţia excesivă.
Dana Bota şi soţul ei, Robert Bota, psihiatru în SUA, trec prin acest lung drum al echivalării pregătirii în străinătate ca să poată acorda consulturi pacienţilor români şi să-i ajute să intre în studiile clinice.
Daniela Bota, cercetător şi neurooncolog, este în prima linie a războiului cu maladia cumplită numită cancerul la creier. Este prodecan al UC Irvine şi chief scientific officer (director de cercetare), poziţie din care coordonează peste 500 de studii clinice.
Motivul pentru care ea și soțul ei au plecat din țară
Daniela Bota şi soţul ei, Robert Bota, au plecat din ţară în anul 1997, imediat după absolvirea facultăţii. Robert era atras de psihiatrie, iar ea îşi dorea să facă cercetare fundamentală. Voia să dezlege puzzle-uri medicale, însă aici lipseau resursele.
Peste Ocean, Daniela Bota şi-a dat doctoratul în biologie moleculară, apoi a făcut rezidenţiatul în neurologie şi s-a supraspecializat în neurooncologie.
Neurooncologul este cel care coordonează întreaga echipă de îngrijire a bolnavului cu cancer cerebral într-un spital universitar.
Bota şi echipa ei au făcut o mulţime de cercetări şi, dintre cele mai importante, au creat un vaccin experimental ce ar putea dubla speranţele de supravieţuire ale pacienţilor cu tumori cerebrale, o formă de imunoterapie.
La un singur vaccin sunt folosite celule prelevate din tumorile a patru pacienţi, inclusiv cel care primeşte tratamentul. Medicii încearcă să prezică spre ce fel de mutaţii se va îndrepta tumoarea. Organismul învaţă să recunoască tumoarea şi să o respingă, dacă aceasta începe să crească din nou, după operaţie.
Pe lângă munca sa de cercetare în Orange County, Daniela Bota lucrează şi ca specialist în neurooncologie, în clinică. Astăzi în SUA sunt vreo 200 de neurooncologi, dintre care patru sunt români.
De ce vrea să își echivaleze studiile în România
Daniela Bota îşi doreşte ca şi pacienţii români să poată beneficia de proiecte de cercetare disponibile, nu doar din neurooncologie, ci din variate domenii. Acesta este principalul motiv pentru care a început procesul de echivalare în România a studiilor în străinătate, încă de-acum un an.
Dana Bota a povestit că ea și soțul ei au depus „vreo două kilograme de acte” fiecare, pentru echivalarea studiilor în România.
Medicul Daniela Bota a mai explicat ce vis au ea și soțul ei, legat de România, și de ce își doresc să își echivaleze studiile.
Mai multe detalii despre încercarea medicului Daniela Bota și a soțului ei de a-și echivala studiile în România sunt disponibile pe libertatea.ro.
Un avion Tarom a plecat din București cu destinația Iași, dar și-a abandonat pasagerii în Suceava. Însoțitorul de bord a... Spune-mi în ce zi eşti născut ca să-ţi zic ce semnificaţii are numărul zilei în care ai venit pe lume...