UPDATE! Adrian Nastase le-a aratat judecatorilor ca a aflat despre schimbarea declaratiei lui Ioan Paun dintr-una favorabila intr-una nefavorabila lui prin fostul sau avocat Gheorghe Diaconescu, care a decedat intre timp: "Ioan Paun a incercat sa ia legatura cu mine, dar nu m-am intalnit cu el. Am acceptat la insistentele lui Octavian Cretu de a se intalni cu mine, si asta contrar spuselor DNA cum ca eu am convocat acea intalnire. El a sunat la cabinetul meu de la Camera Deputatilor de mai multe ori. Ioan Paun a facut un denunt in care spune ca i-am dat o suma foarte mare de aproximativ 700.000 de dolari, respectiv de sapte ori mai mare decat suma prevazuta in cererea DNA de perchezitie transmisa Camerei Deputatilor la acea vreme. In discutia ambientala din 13 sau 14 martie, Octavian Cretu incerca sa ma convinga sa confirm despre banii pe care Ioan Paun ii primise de la mine. Eu i-am spus ca acele lucruri erau absurde. Atunci am inteles ca Octavian Cretu venise la mine cu o misiune. Tot atunci am aflat prin avocatul meu ca Irina Paula Jianu a aratat, in fata a mai multor avocati, la DNA ca Ioan Paun este ofiter acoperit, amanunt aflat chiar de la acesta din urma. La acel moment am fost ingrijorat de un eventual scandal diplomatic. Irina Paula Jianu era nemultumita de faptul ca declaratiile lui Ioan Paun schimbau situatia ei juridica in acest dosar. Din reactia ei de la DNA am dedus asta", a declarat Nastase in sala de judecata.
Fostul premier a mai aratat ca ceea ce DNA numeste santaj pentru el reprezinta "o protejare a unei teme sensibile", aratand ca daca la acel moment informatia detinuta de Paula Jianu se scurgea in presa ar fi fost periclitate relatiile bilaterale cu China: "Eu am incercat sa protejez o tema sensibila, iar din aceasta inregistrare reiese foarte clar ca nu am facut decat sa transmit aceasta intentie a Irinei Paula Jianu. Nu doream sa se produca un astfel de scandal. In aprilie 2006, presedintele Romaniei trebuia sa mearga la un targ expozitional la Shanghai. Personal nu cred ca Ioan Paun a facut acele declaratii din proprie initiativa, ci fiind santaja de DNA, calitatea acestuia s-a schimbat sistematic in acest dosar din faptuitor, invinuit, denuntator, parte vatamata, martor. Cred ca in acest dosar presiunea pe umerii acestui om a fost imensa", a mai precizat Nastase.
Intrebat de procurorul DNA cum comenteaza afirmatia "....a fost o greseala ca nu ne-am coordonat cum trebuia, ca nu apareau problemele astea", Nastase a explicat ca lipsa de coordonare despre care se face vorbire in acea inregistrare o viza pe Irina Paul Jianu in sincron cu Ioan Paun: "Prin afirmatia mea potrivit careia il voi ᅡdecredibiliza, nu am alta variantaᅡ, mi-am exprimat revolta fata de Ioan Paun si fata de declaratiile sale de la DNA, fara a pune in aplicare o astfel de afirmatie. Ioan Paun spunea foarte clar ca efectele au decurs prin aparitia rechizitoriului de la DNA din dosarul Zambaccian unde figura ca fost invinuit ... L-as fi decredibilizat prin faptul ca as fi contestat afirmatiile acestuia, insemnand astfel ca ele au un caracter mincinos. Nu l-am ajutat pe Ioan Paun pentru a fi numit in functia de consul general sau mentinut in aceasta functie si spun asta in contradictie cu ce reiese din inregistrare si contrar afirmatiei de atunci ᅡeu stiu cat m-am batut pentru el", a conchis Nastase.
Intrebat daca in vreun mod vreodata i-au fost dati bani lui Ioan Paun, Nastase a admis ca sotia sa i-a dat la un moment dat, in doua transe, sumele de 15 si, respectiv, 20.000 de dolari, bani pe care Paun trebuia sa-i foloseasca pentru aducerea in Romania a unor medici chinezi si a unui tratament adecvat pentru soacra acestuia. El nu a putut preciza daca acea suma a fost cheltuita in totalitate.
In dosarul "Zambaccian", deschis in urma cu sase ani, Adrian Nastase este acuzat de luare de mita in forma continuata si santaj. De asemenea, sotia sa, Dana Nastase, este si ea acuzata de complicitate la luare de mita si fals in acte.
Potrivit procurorilor, in perioada 2002 - 2004, in calitate de prim-ministru, Adrian Nastase a primit, in mod direct si prin intermediul Danielei Nastase, foloase necuvenite in valoare de 22.155.985.853,08 de lei vechi (aproximativ 630. 000 euro la cursul de schimb 2002/2004).
Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele din localitatea Cornu si respectiv municipiul Bucuresti, str. Cristian Tell.
In acelasi dosar este inculpata si Irina Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), de altfel recent condamnata alaturi de Adrian Nastase si in "Trofeul Calitatii". Decizia din acest dosar nu este definitiva, ca, de altfel, nici cea din "Matusa Tamara", in care fostul premier a fost achitat. Ambele au fost pronuntate pe fond, de catre completul de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si sunt atacabile la complete superioare.
Adrian Nastase a fost achitat in dosarul "Matusa Tamara", si condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii".
foto: Intact Images