UPDATE 12.30: Sorin Ovidiu Vintu a anuntat ca va face o declaratie de presa in cursul acestei zile.
UPDATE 11.40: Vezi ce a spus Ioana Maria Vlas, despre redeschiderea dosarului FNI!
CITITI COMUNICATUL EMIS DE MINISTERUL PUBLIC!
"La propunerea Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica, in considerarea dosarelor aflate pe rolul acesteia, in care se efectueaza cercetari cu privire la savarsirea infractiunii de spalare de bani de catre Sorin Ovidiu Vintu, precum si a solicitarii de redeschidere a dosarului Fondului National de Investitii formulate de condamnatul Nicolae Popa, inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti, au fost analizate cauzele solutionate anterior de Ministerul Public, avand ca obiect fraudarea FNI sau infractiuni de spalare de bani presupus a fi comise de Vintu, fiind identificate urmatoarele dosare:
1. Dosarele penale nr.372/D/P/2004 si nr.374/D/P/2004 - care au vizat generarea unor pagube in patrimoniul investitorilor FNI; 2. Dosarul penal nr.76/P/2005 - privind prejudicierea Bancii Agricole SA; 3. Dosarul penal nr.754/D/P/2006 - privind constituirea Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID) SA; 4. Dosarul penal nr.34/D/P/2005 - privind falimentul Bancii Romane de Scont", arata Ministerul Public.
Potrivit analizei de ansamblu a dosarelor, parcursul acestora este similar, fiind identificate numeroase incalcari ale normelor de procedura, dispozitii repetate de disjungere a cauzei cu privire la unele persoane cercetate si solutii atipice pentru practica organelor judiciare.
Ministerul Public mai spune ca punctul de convergenta al cauzelor de mai sus consta in aceea ca activitatile au fost derulate prin intermediul societatilor comerciale membre ale Grupului Gelsor, controlat, direct sau prin persoane interpuse, de Vintu.
"Faptele savarsite au vizat, in esenta, configurarea si exploatarea intr-o perioada indelungata de timp a unor fluxuri financiare ilicite, utilizand practic aceleasi modalitati de operare si implicand aceleasi persoane si institutii. Separarea artificiala a dosarelor a condus la ignorarea legaturilor temporale si de cauzalitate, astfel incat cercetarile s-au limitat la lamurirea partiala a circumstantelor in care au fost comise faptele", explica sursa citata.
In plus, expertizele realizate nu au reliefat beneficiarii finali ai sumelor de bani obtinute si modul de directionare a acestora, desi acest aspect era de esenta aflarii adevarului, se mai arata in comunicatul emis de Ministerul Public.
Peste 300.000 de oameni si-au pierdut banii depusi la Fondul National de Investitii. Administratorii schemei piramidale au fraudat aproape 400 de milioane de euro. Depunatorii au fost amagiti cu castiguri fabuloase, iar cei care isi retrageau banii erau platiti din sumele depuse de noii participanti si nu din castig. Numarul mare al pagubitilor se explica si prin asocierea FNI cu CEC. Garantia din partea statului a facut ca numarul celor care si-au depus banii la FMI sa creasca exponential.
Antena3Foto: Intact Images
Ioana Maria Vlas, despre redeschiderea dosarului FNI: Nu mai pot, am obosit... Dosarul FNI, redeschis: Parchetul ICCJ infirma solutiile in dosarele lui Sorin Ovidiu Vintu...