Antena Căutare

Veste dură pentru mii de români! A apărut o nouă formă de ”pestă”! Boala se răspândește cu repeziciune, iar efectele sunt imprevizibile! 

Agricultura românească primeşte o nouă lovitură! Un parazit cunoscut sub numele de "fluturele ucigaş" sau "tuta absoluta" distruge culturile de tomate. La fel ca în cazul pestei porcine, nu există leac. Nicio substanţă chimică nu a reuşit până acum să stârpească ravagiile făcute în sere.

Agricultura românească primeşte o nouă lovitură! Un parazit cunoscut sub numele de "fluturele ucigaş" sau "tuta absoluta" distruge culturile de tomate.

La fel ca în cazul pestei porcine, nu există leac. Nicio substanţă chimică nu a reuşit până acum să stârpească ravagiile făcute în sere.

Molia numită şi tuta absoluta a făcut ravagii în judeţul Buzău. În localitatea Limpeziș nicio seră nu a scăpat de invazia acetor insecte.

”Vorbim de un fluturaș foarte mic, o molie. Consumă toată partea vegetativă a frunzei, e deplasează de pe o frunză pe alta cu ajutorul unui firicel, ca și păianjenul, după care se transformă în molie.”, a declarat Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea de Cerceare Legumicolă Buzău.

”Are o rezistență foarte mare. Degeaba mai tratăm, că nu mai există un insecticid care să combată.”, a mai explicat acesta.

Acest legumicultor din Giurgiu s-a trezit peste noapte cu jumătate din cultură afectată. Se teme să-şi calculeze pierderile. Atrage însă atenţia că primul efect pe piaţă va fi scumpirea roşiilor.

Tuta absoluta apare în plină epidemie de pestă porcină. Întrebat ce fac autorităţile în acest caz, ministrul Agriculturii s-a enervat.

Unul dintre secretarii de stat din Minister dă din nou vina pe fermieri. Oficialii le-au cerut agricultorilor să arunce plantele invadate de acest dăunător în saci din plastic, bine izolaţi şi care trebuie depozitaţi doar în locuri special indicate de specialişti pentru a evita extinderea şi la alte culturi.

Tuta absoluta ar fi intrat în România în 2009, odată cu importurile de tomate, mai spun autorităţile. Dăunătorul afectează şi alte culturi precum cele de cartofi, fasole sau ardei. Dar atacă în special roşiile, pentru că fructul oferă cele mai bune condiţii pentru dezvoltarea larvei. Oficialii spun că în România există şase substanţe chimice care pot ţine sub control invazia moliilor - deşi nu o stârpeşte complet.

Ce se întâmplă cu medicamentele de la 1 septembrie. Sute de mii de bolnavi vor resimţi efectele măsurii luate de Guvern!... 1 septembrie, prima zi din anul bisericesc. Începutul calendarului ortodox...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x