Patriarhia Română a publicat la începutul anului calendarul cu toate sărbătorile din 2024. În luna iunie vor fi mai multe sărbători importante, printre care Înălțarea Domnului, Rusaliile, Sfinții Petru și Pavel, dar și Duminica Tuturor Sfinților.
Ce sărbători mari sunt în iunie 2024. Când nu se spală în această lună
Se cunoaște faptul că în rânduiala Bisericii este specificat faptul că este mare păcat să speli, calci, coși sau să faci alte treburi gospodărești în zilele de sărbătoare cu cruce roșie și în fiecare duminică.
În loc să se ocupe de treburile gospodărești sau cele ale câmpului, în zilele de sărbătoare cu cruce roșie și în toate duminicile de peste an, creștinii sunt așteptați la Sfânta Liturghie. În aceste zile, se aprind lumânări, se dau obiecte și alimente de pomană și de înalță rugăciuni către Dumnezeu și sfinții săi.
Iată ce sărbători marcate cu o cruce roșie sunt în iulie 2024:
- 13 iunie- înălțarea Domnului
- 22 iunie- Moșii de vară
- 23 iunie- Pogorârea Sfântului Duh, Rusaliile
- 24 iunie- Sfânta Treime
- 24 iunie- Drăgaica
- 29 iunie- Sfinții Petru și Pavel.
Pe lângă acestea, se adaugă zilele de duminică, în care este interzis să spălăm, conform tradiției. În luna iunie sunt 5 zile de duminică, respectiv:
- 2 iunie
- 16 iunie
- 23 iunie
- 30 iunie.
De ce nu se spală duminica
Mulți creștini ortodocși păstrează obiceiul ca duminică să fie zi de sărbătoare și să nu muncească deoarece este păcat. Persoanele mai în vârstă susțin chiar că dacă nesocotești această regulă ai putea atrage mânia divină asupra ta și asupra familiei.
În Sfânta Scriptură este o poruncă pe care Dumnezeu în care se spune „lucrează şase zile şi fă-ţi în acestea toate treburile tale, iar ziua a şaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în această zi niciun lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine” (Ieşire, 20, 8-11).
Alte persoane consideră că nu este bine să speli sau să faci alte treburi casnice vinerea, deoarece aceasta este ziua închiantă Sfintei Parascheva. În plus, vinerea este şi ziua morţii Mântuitorului.