Modificarea regimului matrimonial
Sotii pot sa inlocuiasca regimul matrimonial existent cu un alt regim matrimonial ori sa il modifice. De asemenea, atunci cand celalalt sot incheie acte care pun in pericol interesele patrimoniale ale familiei, modificarea regimului poate avea loc pe cale judiciara.
Modificarea conventionala poate avea loc dupa cel putin un an de la incheierea casatoriei. Schimbarea regimului matrimonial nu poate fi o portita pentru a scapa de creditori. Daca exista creditorii prejudiciati prin schimbarea sau lichidarea regimului matrimonial, acetia pot formula actiunea revocatorie in termen de un an de la data la care au fost indeplinite formalitatile de publicitate sau, dupa caz, de cand au luat cunostinta mai inainte de aceste imprejurari pe alta cale.
Separatia de bunuri poate fi pronuntata de instanta la cererea unuia dintre soti, atunci cand celalalt sot incheie acte care pun in pericol interesele patrimoniale ale familiei. Separatia de bunuri pronuntata de catre instanta face ca regimul matrimonial anterior sa inceteze, iar sotilor li se aplica regmul separatiei de bunuri. Creditorii sotilor nu pot cere separatia de bunuri, dar pot interveni in cauza.
Partajul in timpul casatoriei
In actualul cod civil, partajul in timpul casatoriei nu este admisibil decat pentru motive temeinice. Legea nu specifica in ce constau aceste motive, astfel incat asemenea partaje erau posibile in foarte putine situatii, cum ar fi cazul separatiei in fapt, cand unul din soti intretine relatii de concubinaj si detine o parte din bunurile comune.
Potrivit noului cod civil, partajul in timpul regimului comunitatii de bunuri e posibil oricand, fara a trebui motivat. Bunurile comune pot fi impartite, in tot sau in parte, prin act incheiat in forma autentica notarila, in caz de buna invoiala, ori pe cale judecatoreasca, in caz de neintelegere. Partajul poate fi total sau doar cu privire la anumite lucruri. Bunurile atribuite fiecarui sot prin partaj devin bunuri proprii, iar bunurile neimpartite raman bunuri comune.
Despagubiri pentru sotul nevinovat
Articolul 388 din noul cod civil prevede dreptul sotului nevinovat la despagubiri de la cel vinovat. „Sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa il despagubeasca". Legea nu face distinctie daca este vorba de un prejudiciu material sau moral, astfel incat se aplica in ambele situatii.
Deci daca unul dintre soti a fost „incornorat" de celalalt se cheama ca a suferit un prejudiciu moral si legea ii da dreptul la despagubiri. Prejudiciile morale pot lua nastere si din insulte sau orice altceva.
Citeste articolul complet pe sfin.ro
foto: evenements.com