UPDATE: Alex Pițurcă a fost reținut pentru 24 de ore. Victor Pițurcă ar fi plătit transportul măștilor prin intermediul firmei deținute de fiul lui, Alex Pițurcă, potrivit SpyNews.ro.
Luni, procurorii DNA au anunțat oficial reținerea lui Gabriel Ţuțu pentru 24 de ore, începând de la 30 ianuarie 2023, pentru presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență continuu, fals intelectual, și acest lucru se aplică și lui Pițurcă.
Victor Pițurcă a fost transportat la sediul DNA cu o dubă și încătușat. Alexandru Pițurcă este anchetat în dosarul tatălui său
Conform ordonanței de reținere, în contextul pandemiei provocate de COVID-19, între 19 martie 2020 și 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuțu ar fi încheiat un contract cu o asociere de firme care include o societate controlată de Victor Pițurcă. ”În condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică (ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie)”.
”Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate mai sus, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)”, au precizat procurorii DNA.
Citește și: Ultimă oră! Victor Pițurcă, reținut de DNA. Ce acuzații i se aduc
Ţuţu Gabriel ar fi pretins introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale (MApN)
Potrivit acestora, într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.
”În schimbul acestor „servicii” suspectul Ţuţu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul M.Ap.N. şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, a mai transmis DNA.
Instituţia a precizat că se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane
Libertatea scria în urmă cu un an că 98% dintre banii aferenţi unui contract încheiat de MApN cu firma Helios Dentserv, care a presupus distribuirea a 100.000 de măşti FFP3 în unităţile sanitare ale Ministerului, au revenit firmei PAV Green Energy, al cărei unic asociat este Alexandru Victorio Piţurcă (38 de ani), fost fotbalist şi fiul antrenorului Victor Piţurcă.
Ulterior, experţii au transmis că măştile FFP3 nu respectă standardele de rezistenţă împotriva germenilor. Inspecţia Muncii informa Ministerul că măştile fuseseră testate de un laborator neacreditat de guvernul chinez, potrivit News.ro.
Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro
Ce a putut să pățească un bărbat care a adormit lângă telefonul care era la încărcat. Cum a fost găsit... Hulk Hogan nu-și mai simte partea inferioară a corpului, după cea mai recentă operație, spune Kurt Angle. Care e starea ...