Oeraţiuni de salvare în serie pe litoral, în cel mai promiţător sezon estival din ultimii ani. Sunt peste 50 de mii de turişti în staţiunile de la mare, iar numărul intervenţiilor depăşeşte orice record. Numai în Mamaia şi Constanţa, peste 250 de oameni au fost salvaţi de la înec în doar trei săptămâni. Cei mai mulţi sunt copii. Salvamarii vorbesc despre o moarte tăcută. De multe ori, victimele îşi pot pierde viaţa la doi paşi de rudele care nu recunosc semnele înecului.
Astfel de intervenţii au loc zilnic în staţiunile de la malul mării. În apă, sunt pericole uriaşe la orice pas, chiar şi atunci când marea e aparent liniştită. Salvamarii sunt în alertă peste 12 ore pe zi. Cei mai vulnerabili sunt copiii. În peste 70 la sută dintre operaţiunile de salvare, sunt implicaţi minori.
Salvatorii spun că mai mult de jumătate dintre cazurile de înec au loc în apropierea părinţilor, care nu îşi dau seama că cel mic este în pericol. Contrar aşteptărilor, victima nu are timp să facă semne sau să strige după ajutor. Salvamarii numesc înecul moarte silenţioasă.
”O persoană care se îneacă nu face gălăgie, nu țipă, nu dă semne, nu se observă, nu e atât de vizibil. Unele persoane cred că se joacă sau fac o glumă, însă din păcate se întâmplă cu totul altceva.”, spune Nicolae Zderea, salvamar.
În cazul copiilor, trebuie să se intervină cât mai repede cu putinţă, întrucât aceștia se panichează mult mai repede.
De la 1 iunie, salvamarii s-au confruntat cu 250 de cazuri de înec numai în Mamaia şi Constanţa. Astăzi, un bărbat a fost în pericol de moarte după ce a sărit după câinele lui în apă şi i s-a făcut rău. Victima a fost preluată cu un elicopter şi este în stare stabilă. Anul trecut, pe tot litoralul, 36 de oameni şi-au pierdut viaţa.