In fiecare zi, din padurile din Harghita, mii de metri cubi de lemn de brad sunt trimisi catre depozite. In goana dupa profit, se taie la intamplare. Bustenii verzi si grosi ajung in fabricile de cherestea, iar ceilalti, in sobe.
Sute de muncitori taie busteni in padurile din toata tara. In urma lor ramane prapad, dupa cum arata si imaginile surprinse de un satelit al NASA. O suprafata imensa de padure din Muntii Giurgeului, aflata intr-o arie protejata din judetul Harghita, a disparut in doar trei ani. Muncitorii si-au croit drum, chiar prin mijlocul padurii, departe de ochii trecatorilor. Practic au pus la pamant toti copacii care le-au stat in cale.
Un brad, ajuns in 20 de ani la maturitate, e doborat in doar cateva minute. Pe proprietarii de paduri nu-i intereseaza, insa, asta. Ei fac altfel de calcule. Un singur transport de lemn valoreaza 100.000 de lei. 25.000 de euro, iar pe sosele, la fiecare cinci minute, dai peste un TIR incarcat ochi cu busteni.
Afacerea cu lemn e una banoasa si la limita legii, asa ca discretia e regula de baza. Iar cand aceasta regula e incalcata, se trece la intimidare. In mijlocul unei asemenea afaceri sunt, de obicei, padurarii. Cu ei se negociaza direct.
Romania are in total 6,3 de milioane de hectare de padure, dintre care 4,2 milioane se afla in proprietatea statului. Restul a ajuns pe mana privatilor.
In fiecare ora, in Romania sunt defrisate trei hectare de padure. Asta inseamna ca, in fiecare an, peste 10 mii de hectare sunt rase de utilaje.
Reciclarea PET-urilor si a ambalajelor de aluminiu, in aparatele din marile magazine se rasplateste cu reduceri la cumpa... Un tren a deraiat la Hunedoara, dupa ce hotii au furat suruburile de la traversele caii ferate...