Ziua Mondială a Apei este marcată în fiecare an, la 22 martie, la inițiativa ONU. În România anului 2019, milioane de români se spală încă la copaie, arată statisticile INS și, în multe locuri, igiena lasă de dorit.
Peste 10 milioane de români nu beneficiază de canalizare, mulți dintre ei se spală la copaie și au toaleta în fundul curții, arată ultimele statistici ale INS.
Conform Institutului Naţional de Statistică, ponderea locuinţelor conectate la sistemul de canalizare este 82,66 % în Bucureşti-Ilfov, 34,04% în regiunea Nord - Est, 34,77 % în regiunea Sud - Muntenia, 36,41% în Sud-Vestul Olteniei, 48,20% în partea de Nord - Vest, 59,27% în Centru, 51,6% în Sud - Est şi 56,16% în vestul ţării.
Igiena la români
Cum nu stau bine în ceea ce privește accesul la apă curentă, românii par să nu stea deloc bine la igienă. În 2018, eram pe ultimul loc din Uniunea Europeană la consumul de săpun, pastă de dinți sau hârtie igienică. Mai mult, Institutul de Sănătate Publică arată că, în 2017, 50% dintre români nu se spălau pe mâini după ce folosirea toaletei.
Doar 19% dintre conaționali se spală pe dinţi regulat Procentul mare de români care nu se spală pe dinţi vine din zona rurală. La oraş, lucrurile stau ceva mai bine. Astfel, potrivit unei cercetări realizată de Wrigley, majoritatea românilor din oraşele mari se spală pe dinţi cel puţin o dată pe zi, în special dimineaţa. Conform studiului, 51% dintre conaţionalii din mediul urban îşi periază dinţii de mai multe ori în cursul aceleiaşi zile, aşa cum este recomandat de către medicii stomatologi.
Ziua Mondială a Apei
Ziua mondială a apei este marcată, în fiecare an, la 22 martie. Apa este un element esenţial în construcţia vieţii, este vitală pentru crearea de locuri de muncă şi sprijinirea dezvoltării economice, sociale şi umane, arată ONU în pagina dedicată acestei zile.
Accesul deficitar la apă potabilă de calitate şi lipsa serviciilor de reciclare a apei uzate menajere afectează grav populaţia, anual fiind înregistrate aproximativ 780.000 de decese din cauza dizenteriei şi a holerei, iar numărul victimelor este mai mare decât cel provocat de conflicte, seisme şi epidemii, potrivit aceleiași surse.
În 2015, aproximativ 844 de milioane de persoane nu aveau acces la servicii de apă potabilă sigure şi doar 39% din populaţia mondială dispunea de servicii de reciclare a apei uzate sigure
Câtă apă trebuie să bem în funcție de greutate? Aportul zilnic necesar de apă... Câtă apă trebuie să bea un copil? Cosumul de apă în funcție de vârstă și greutate...