- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Numărătoare inversă a început. Au mai rămas 15 luni până la Euro 2020. Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi fostul internaţional Gheorghe Popescu, au inspectat, marţi, stadiul lucrărilor la stadioanele Steaua şi Giuleşti.
„Aici, la Ghencea, suntem aproape la 10%, în jur de 8% aşa cum am spus antreprenorul, doar că nu vom lăsa doar antreprenorii să ne spună cum stau lucrurile. Am convenit cu Gică Popescu că în fiecare săptămână vom fi şi aici şi pe Giuleşti şi pe Arcul de Triumf, deoarece ne-am asumat o obligaţie ca guvern şi ca ţară, ca în mai 2020 echipele să se poată antrena pe cele trei stadioane. Mă interesează foarte mult pentru că nu vreau să mai aud informaţii distorsionate şi vom urmări cu mare atenţie aceste obiective, ca ele să fie predate la cheie. Am avut o discuţie încă din prima săptămână de mandat cu toţi antreprenorii şi le-am spus că Guvernul României are banii necesari, vom onora toate obligaţiile de plată cu maximă promptitudine şi acelaşi lucru îl voi solicita şi celor care lucrează. Dacă eu onorez plata la timp, şi lucrările să fie făcută la timp. În mai 2020, tot ce înseamnă teren de antrenament tribuna din vestiare vor fi finalizate. Aceasta este prima etapă, apoi restaurantul hotelul spaţiul de administraţie publică vor fi gata în octombrie. Dar ceea ce ne-am asumat, ca echipele să se antreneze, vor fi finalizate în mai 2020 şi tocmai de aceea în fiecare săptămână voi inspecta şi chiar voi avea acces la camerele video pe care le-am solicitat să fie amplasate pe cele trei stadioane şi voi urmări zilnic stadiul lucrărilor”, a declarat Suciu, la Stadionul Steaua.
Gică Popescu este optimist în ceea ce priveşte finalizarea pregătirilor pentru organizarea meciurilor din cadrul Campionatului European din 2020.
„Stăm foarte bine, suntem în grafic cu majoritatea lucrărilor, dar bineînţeles că mai sunt şi mici întârzieri, trebuie să îl aducem pe linia de plutire. Dar EURO 2020 nu înseamnă doar cele trei sau patru stadioane, înseamnă mult mai multe lucruri la care trebuie să fim foarte atenţi. Are mult mai multe componente de care UEFA se interesează, în fiecare lună avem o întâlnire la nivelul comitetului interministerial. Mai sunt mai bine de 15 luni până la turneul final, eu cred că acest turneu va fi făcut ori bine, ori excepţional. Ghencea era casa noastră în perioada de glorie şi mă încearcă un sentiment de tristeţe că acest loc nu mai există, dar sper ca noul stadion să aducă la fel de multe şi bune rezultate aşa cum am avut noi cu echipa naţională. Acum nu ştiu dacă actuala echipa naţională îşi doreşte să joace pe Ghencea sau pe Arena Naţională”, a declarat Popescu, care a precizat că nu ştie când va fi gata Stadionul Dinamo.
Stadionul Steaua, inaugurat acum 45 de ani
În 1960 încep construcțiile la „Complexul Sportiv Steaua”, „templul fotbalului românesc”. Lucrările au fost finalizate un an mai târziu. Ansamblul cuprindea terenuri de fotbal, volei, o pistă de atletism, poligon etc.
Din 1970, se pune problema ridicării unui stadion, precum și a modernizării instalațiilor ce împliniseră, deja, un deceniu de viață.
În fotografia de mai jos, avem „planul de situație al complexului sportiv Steaua din Cartierul Drumul Taberei”, așa cum apărea pe biroul de lucru al căpitanului - inginer Gheorghe Marinca, șeful șantierului, în vara anului 1972.
Proiectul era imens. Complexul urma să cuprindă cinci terenuri de fotbal pentru antrenamente, un teren de rugby, un teren de atletism cu pistă olimpic, 10 terenuri de tenis, două terenuri de handbal.
Tribunele urmau să fie construite din 3.500 de gradene ce, puse cap la cap, însumau 14 kilometri!
Îmblânzitorul gazonului
Rudolf Conrad, celebrul „Rudi”, fost rugbist la „Rogifer” a fost cel care a făcut minuni nu iarba stadionului. Se spunea că el aude „glasul ierbii”, că plânge când aceasta suferă.
Super glumeț, Rudi nu avea secrete. Când antrenorul celor de la AS Roma, Sven Goran Eriksson, a venit să inspecteze arena din Ghencea, l-a numit „maestro del gazone” și l-a întrebat cu reușește. Nea Rudi a răspuns sincer:
„Nu am secrete. Sunt oameni care stau de ani de zile pe lângă mine și puteau să înțeleagă cum procedez.”
În 1981, a emigrat în Germania, dar s-a întors, în 1991, să-și viziteze fiica. Legenda spune că, atunci când a văzut starea gazonului, a început să plângă.
Primul meci jucat pe stadionul din Ghencea
Stadionul Steaua a fost inaugurat în primăvara anului 1974, acum 45 de ani. Primul meci jucat de steliști a fost amicalul cu OFK Beograd, scor 2-2, Gigi Tătaru fiind primul marcator pe noua arenă.
Primul 11 al Stelei în meciul ce a scris istorie: Coman – Sătmăreanu, Sameş, Smărăndache, Cristache – „Liţă” Dumitru, Iovănescu – Pantea, Iordănescu, Năstase, Ion Ion. Rezerve: Haidu, N. Ionescu, Dumitriu IV, Tătaru şi Răducanu, antrenori „Titi” Teaşcă şi Gică Constantin.
Programul de pe stadionul „Steaua” în ziua de 9 aprilie 1974
14.45 – 15.00 Program de muzică susţinut de fanfara militară
15.00 – 15.20 Fotbal – repriza I Steaua – Dinamo (old-boys)
15.20 – 15.30 Demonstraţii ale cercurilor de aeromodelism din Capitală
15.30 – 15.50 Fotbal – repriza a II-a Steaua – Dinamo (old boys)
15.50 – 16.00 Muzică. Cuvînt de bun venit adresat spectatorilor
16.00 – 16.45 Fotbal – repriza I Steaua – O.F.K. Beograd
16.45 – 17.00 Program de muzică susţinut de fanfara militară
17.00 – 17.45 Fotbal – repriza a doua Steaua – O.F.K. Beograd
Primul stadion din România dedicat fotbalului
Stadionul Steaua a fost primul din istoria României construit special pentru fotbal, fără piste de atletism, cu gazonul foarte aproape de primele rânduri de scaune din tribune. Inițial, capacitatea a fost de 30.000 de locuri.
Arena a fost modernizată în 1996 și 2006, ultima dată ajungând la standardele cerute de UEFA pentru Champions League.
Cum va arăta stadionul Steaua în 2020
Capacitatea arenei va fi de 31.254 spectatori, iar valoarea lucrărilor este de aproximativ 64,5 milioane euro cu TVA, taxe şi cote incluse.
Complexul sportiv va avea o suprafaţa de joc cu o lungime de 105 m şi o lăţime de 68 m, cu gazon natural ranforsat sintetic spaţii de cazare pentru sportivi (24 de camere cu un total de 48 de locuri de cazare), restaurant, muzeu al Clubului Sportiv al Armatei Steaua, spaţii VIP, sală de forţă şi de recuperare şi magazine.