Antena Căutare

Au trecut 13 ani de la memorabilul Steaua-Valencia 2-0! Eroul din Ghencea este erou și azi în Liga 1. Unde sunt azi ceilalți componenți ai Stelei lui Zenga

Sâmbătă, 24 februarie 2018, s-au împlinit 13 ani de la memorabilul Steaua - Valencia 2-0 (4-3 la penalty-uri), un meci în urma căruia echipa antrenată pe atunci de italianul Walter Zenga reușea să obțină o calificare istorică în ”optimile” Cupei UEFA.

Într-o seară ploioasă și implicit mlăștinoasă, dat fiind faptul că stadioanele României erau încă într-o epocă ”antică” din punct de vedere al modernizărilor, 30,000 de steliști s-au înghesuit în tribunele legendarului stadion Ghencea, sperând ca Steaua să realizeze minunea. Pe atunci, să reziști în fața Valenciei, deținătoarea Cupei UEFA și dublă finalistă de UEFA Champions League, reprezenta cu adevărat o minune. Tocmai de aceea, performanța realizată de Walter Zenga și cei 18 băieți din lot poate fi considerată astfel.

Înainte de a vorbi de meciul ”miracol” de pe Ghencea, haideți să vedem de unde pornea istoricul duel din România. Pe 16 februarie 2005, Steaua pierdea destul de clar meciul tur cu Valencia și, cum spunea presa vremii ”dacă nu se va produce vreo minune, ea va părăsi Cupa UEFA.” Fără să impresioneze, Valencia a marcat de două ori prin italianul Di Vaio și argentinianul Pablo Aimar.

Echipa aliniată de Zenga în meciul din Spania: Vasili Khamutovski, Mirel Rădoi, Sorin Ghionea, Dorinel Munteanu, Nicolae Dică, Petre Marin, Eugen Baciu, George Ogăraru, Daniel Oprița, Sorin Paraschiv, Cristian Ciocoiu.

La retur, în stilu-i caracteristic, Gigi Becali îl impune în prima echipă pe Andrei Cristea, un atacant adus atunci de la FCM Bacău, fără prea mare experiență. Ei bine, tocmai Cristea avea să fie omul decisiv al meciului. Vârful de 20 de ani la acea dată marca o dublă în poartă lui Palop în minutele 50 și 71 și restabilea egalitatea la general. Deznodământul calificării avea să vină după loviturile de la 11 metri. Aici, pentru Steaua loviturile de departajare au fost executate de Rădoi (gol), Munteanu (ratare), Lovin (gol), Boștină (gol) și actualul antrenor al FCSB-ului, Dică (gol).

Walter Zenga a început meciul cu Khamutovski, Rădoi, Ogăraru, Dorinel Munteanu, Diniță, Nicolae Dică, Petre Marin, Oprița, Andrei Cristea, Paraschiv și Ghionea. Pe banca de rezerve s-au aflat Marin Tudor, Gabriel Boștină (introdus în minutul 84 în locul lui Diniță), Eugen Baciu (introdus în minutul 94 în locul lui Cristea), Florin Lovin (introdus pe teren în minutul 113 în locul lui Oprița), Bănel Nicoliță, Cristian Ciocoiu și Boris Keca.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

De cealaltă parte, Claudio Ranieri începea meciul cu: Andres Palop, Fabio Aurelio, David Albelda, Bernardo Corradi, Ruben Baraja, Marco Caneira, David Navarro, Amedeo Carboni, Xisco, Francisco Rufete și Emiliano Moretti. Pe bancă s-au aflat: Marco Di Vaio (introdus pe teren în mintutul 78 în locul lui Xisco), Mista (min. 78 – Corradi), Pablo Aimar (min. 103 – Moretti), Santiago Canizarez, Sefano Fiore, Mohamed Sissoko și Nicolas Karlamoff.

Iată unde sunt azi eroii care alcătuiau echipa Stelei în meciul retur cu Valencia.

Au trecut 13 ani de la memorabilul Steaua-Valencia 2-0! Eroul din Ghencea este erou și azi în Liga 1. Unde sunt azi ceilalți componenți ai Stelei lui Zenga

Vasili Khamutovski sau Hamutovski (39 de ani) - portar retras din activitate în 2016. Ironic, ultima sa echipă a fost Dinamo...Minsk.
Mirel Rădoi (36 de ani) - după o aventură în țările arabe, s-a retras din activitate. Între timp, a avut și o experiență nefericită pe banca Stelei/FCSB-ului.
Sorin Ghionea (38 de ani) - fundaș de fier la Steaua, Ghionea a jucat ultima oară la Viitorul (2013), după care a pus ghetele în cui.
Petre Marin (44 de ani) - veteran și atunci, Petre Marin s-a retras din activitate în 2012, după o perioadă la Chiajna
George Ogăraru (38 de ani) - cotat cândva la 3 milioane de Euro, a trecut pe la Ajax și Sion, la ultima retrăgându-se din activitate în 2012. Acum este antrenor în Olanda
Daniel Oprița (36 de ani) - a arat terenul în dubla cu Valencia, iar în 2014 s-a retras. Acum este antrenor. Deocamdată șomer, după plecarea de la Juventus București.
Sorin Paraschiv (36 de ani) - s-a retras în 2014, după o aventură la Concordia Chiajna. Activează ca impresar
Dorinel Munteanu (49 de ani) - un alt veteran, Dorinel s-a retras în 2008 și a urmat o carieră de antrenor presărată cu un titlu în Liga 1 cu Oțelul.
Nicolae Dică (37 de ani) - actualul antrenor al urmașei Stelei, FCSB, Dică s-a retras în 2014 de la Viitorul.
Laurențiu Diniță (42 de ani) - s-a retras în 2011, la fel ca Paraschiv și Marin, tot de la Chiajna.
Andrei Cristea (33 de ani) - unicul jucător din echipa de start a Stelei care încă activează azi. Cristea scrie istorie cu CSM Poli Iași, punând umărul serios la calificarea istorică a echipei în Play-off-ul Ligii 1.

Au trecut 13 ani de la memorabilul Steaua-Valencia 2-0! Eroul din Ghencea este erou și azi în Liga 1. Unde sunt azi ceilalți componenți ai Stelei lui Zenga

În ceea ce privește rezervele Stelei de atunci, doar Bănel Nicoliță se află în activitate. Cristian Ciocoiu, Gabi Boștină, Eugen Baciu și Boris Keca sunt retrași din activitate.

foto:digisport.ro

Imaginea care a stârnit rumoare în rândul internauților: Denis Alibec, tu ești ?!... Finalul erei Arsene Wenger! Cel mai longeviv antrenor în activitate din Premier League, out de la echipă! Vara lui 2018 ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x