Antena Căutare

Succes ISTORIC pentru România: Raluca Strămăturaru, locul 7, la sanie. 1968, SINGURA medalie la Jocurile Olimpice de Iarnă

Raluca Strămăturaru, în vârstă de 32 de ani, a obţinut, marţi, cel mai bun rezultat al delegaţiei României la actuala ediţie a JO de la Pyeongchang, locul 7, în proba de sanie, unul dintre cele mai bune din istoria participărilor sportivilor tricolori la olimpiadele de iarnă.

Raluca Strămăturaru, în vârstă de 32 de ani, a obţinut, marţi, cel mai bun rezultat al delegaţiei României la actuala ediţie a JO de la Pyeongchang, locul 7, în proba de sanie, unul dintre cele mai bune din istoria participărilor sportivilor tricolori la olimpiadele de iarnă.

Clasată pe locul 10 după primele două manşe care au avut loc luni, sportiva română a reuşit să mai urce un loc, în manşa a treia, iar în finală a reuşit un timp de 46,681 de secunde, la 233 de miimi de secundă de câştigătoarea manşei, germana Dajana Eitberger (46.448). Cu timpul total de 3:06.288, românca a fost a şaptea la general.

Natalie Geisenberger (3:05.232) a câştigat medalia de aur, argintul i-a revenit unei alte germane, Dajana Eitberger (3:05.599) iar cea de bronz sportivei canadiene Alex Gough (3:05.644).

România nu a mai obţinut o clasare mai bună de la JO din 1994, de la Lillehammer, când, tot în proba de sanie, la dublu, Ioan Apostol şi Liviu Cepoi, terminau pe locul 6.

Succes ISTORIC pentru România: Raluca Strămăturaru, locul 7, la sanie. 1968, SINGURA medalie la Jocurile Olimpice de Iarnă

Istoria participării României la Jocurile Olimpice de iarnă

România a participat la aproape toate ediţiile Jocurilor Olimpice de iarnă, excepţie făcând prima ediţie din 1924 şi cea din 1960. La competiţia din 1968, de la Grenoble, Franţa, România a obţinut prima şi, până în prezent, singura medalie din istoria participărilor - medalia de bronz, câştigată de echipajul de bob-2 persoane, alcătuit din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe.

Istoria participării României la Jocurile Olimpice de iarnă începe în 1928, când ţara noastră a concurat cu 10 sportivi la o singură probă: bob. Delegaţia de sportivi români nu a primit susţinere financiară din partea statului pentru participarea la olimpiadă, astfel că sportivii care s-au înscris au fost nevoiţi să suporte singuri cheltuielile de deplasare şi de participare. Pe lângă echipele de bob, a mai participat şi o echipă de militari, condusă de locotenentul Ion Zăgănescu. Echipa României s-a clasat pe locul 8 din 9 ţări participante.

La ediţia din 1932, desfăşurată la Lake Placid, SUA, România a participat cu patru sportivi, tot la proba de bob. Cheltuielile de participare au fost susţinute prin organizarea de baluri şi colecte publice, prin sprijin financiar din partea Ministerului de Război, cei 4 sportivi fiind şi aviatori, şi prin contribuţia fiecărui sportiv cu câte 25.000 lei. Rezultatele obţinute, locurile 4 la bob-2 şi 6 la bob-4, au fost remarcabile, având în vedere că sportivii se antrenaseră în condiţii modeste în România. La această ediţie, România a obţinut 4 puncte, clasându-se pe locul 10 în clasamentul pe naţiuni. Aceasta a fost cea mai bună clasare a României la Jocurile Olimpice de iarnă din istoria participărilor.

În 1936, Jocurile Olimpice de iarnă s-au desfăşurat în Germania, la Garmisch-Partenkirchen. România a participat cu 15 sportivi (14 bărbaţi şi o femeie), care au concurat la opt probe din cinci sporturi. Această ediţie a însemnat pentru România prima participare la o olimpiadă de iarnă în probele de patinaj artistic, sărituri cu schiurile, schi alpin şi schi fond. Cel mai bun rezultat al delegaţiei României a fost locul 13, obţinut de perechea Irina Timciuc - Alfred Eisenbeisser-Feraru la patinaj artistic, precizează http://www.cosr.ro.

Al Doilea Război Mondial determină anularea a două ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă.

Ediţia de după război, din 1948, s-a desfăşurat la St. Moritz, Elveţia. România a participat cu o delegaţie formată din şapte sportivi, toţi bărbaţi, care au concurat la un singur sport, cu trei probe de schi. Schiorii Dumitru Sulică, Ion Coliban, Dumitru Frăţilă, Radu Scârneci, Vasile Ionescu, Béla Imre şi Mihai Bâră au ocupat locuri între 38 şi 74, ei concurând la probele de slalom, coborâre şi combinată alpină. Delegaţia României nu a obţinut niciun punct. Românii au fost prezenţi şi la proba demonstrativă de patrulă militară pe distanţa de 28,05 km, unde a participat o echipă de militari condusă de căpitanul Ştefan Ionescu, primul comandant al C.S. Dinamo Braşov.

România a participat la Jocurile Olimpice de iarnă din 1952 cu 16 sportivi, care au concurat la trei sporturi: combinata nordică, schi alpin şi schi fond. România a trimis la Oslo, în Norvegia, o delegaţie formată numai din bărbaţi, care au participat la şapte probe de schi. La această ediţie s-a înregistrat prima participare la o olimpiadă de iarnă a unui reprezentant român în proba de combinata nordică. Cel mai bun rezultat obţinut de delegaţia României a fost locul 10, la ştafeta de 4x10 km, la schi fond, conform http://www.cosr.ro. Echipa a fost formată din Moise Crăciun, Manole Aldescu, Dumitru Frăţilă şi Constantin Enache. Alte rezultate bune au fost locul 19, obţinut de Niculae-Cornel Crăciun, la combinata nordică şi locul 22 obţinut de Gheorghe Olteanu în cursa de 50 km.

La Jocurile Olimpice de la Cortina d'Ampezzo, Italia, din 1956, România a participat cu 19 sportivi (13 bărbaţi şi 6 femei), care au concurat la patru sporturi (bob, sărituri cu schiurile, schi alpin şi schi fond). Cele mai bune rezultate obţinute de delegaţia României au fost locurile 14 obţinute de echipajul de bob de 2 persoane (Heinrich Enea şi Mărgărit Blăgescu) şi de cel de 4 persoane (Heinrich Enea, Nicolae Moiceanu, Dumitru Frăţilă şi Mărgărit Blăgescu). Alte două echipaje au ocupat locul 18 la cel de două persoane şi 20 la cel de patru persoane. La această ediţie au participat echipe din 32 de ţări.

După absenţa la Jocurile Olimpice din 1960, România a revenit în competiţie, în 1964, la Innsbruck, cu 27 sportivi (numai bărbaţi), care au concurat la 4 sporturi: biatlon, bob, hochei pe gheaţă şi schi fond, cu şase probe. Cel mai bun rezultat obţinut de delegaţia României a fost locul 5, obţinut de biatlonistul Gheorghe Vilmoş la proba de 20 km. La această ediţie s-a înregistrat prima participare la o olimpiadă de iarnă a echipei naţionale de hochei pe gheaţă a României, din care făcea parte şi braşoveanul Ion Ţiriac, care a devenit cunoscut mai târziu ca jucător de tenis şi, ulterior, ca om de afaceri. Echipa naţională de hochei s-a clasat, în final, pe locul 12. În această competiţie, a debutat Ion Panţuru (la bob-2 şi la bob-4), participant la patru olimpiade de iarnă. România a încheiat această ediţie cu 2 puncte, ocupând locul 19 în clasamentul pe puncte.

Succes ISTORIC pentru România: Raluca Strămăturaru, locul 7, la sanie. 1968, SINGURA medalie la Jocurile Olimpice de Iarnă

CEL MAI MARE SUCCES PENTRU ROMÂNIA!

La Jocurile Olimpice din 1968, de la Grenoble (Franţa) România a înregistrat cel mai reprezentativ succes din istoria participărilor. Delegaţia formată din 30 sportivi (29 bărbaţi şi 1 femeie), a concurat la nouă probe din cinci sporturi - biatlon, bob, hochei pe gheaţă, patinaj artistic şi schi alpin. La această ediţie, România a obţinut prima şi, până în prezent, singura medalie din istoria participărilor - medalia de bronz, câştigată de echipajul de bob-2 persoane, alcătuit din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe. Cei doi boberi deveniseră campioni europeni cu un an în urmă şi vicecampioni europeni înaintea concursului de la Grenoble.

S-au clasat la numai câteva sutimi de secundă în spatele celebrului italian Eugenio Monti, campionul JO, notează ''Enciclopedia educaţiei fizice şi sportului din România''. (Ed. Aramis, Bucureşti, 2002). Ei au făcut parte şi din echipajul de bob-4 persoane, împreună cu Petre Hristovici şi Gheorghe Maftei, care s-a clasat pe locul patru la olimpiadă. Două alte participări apreciate au fost cele ale schiorului junior Dan Cristea, născut în 1949, care a ocupat locul 25 la slalom şi ale patinatoarei Beatrice Huştiu, născută în 1956, care la numai 11 ani şi jumătate, s-a clasat pe locul 29, devansând în programul liber 12 patinatoare cu experienţă.

Succes ISTORIC pentru România: Raluca Strămăturaru, locul 7, la sanie. 1968, SINGURA medalie la Jocurile Olimpice de Iarnă

În 1976, la Innsbruck, Austria, cel mai bun rezultat al echipei de români, formată din 32 bărbaţi, a fost locul 7, pe care s-a clasat echipa masculină de hochei, care a realizat patru victorii (4-3 cu Austria, 4-3 cu Elveţia, 9-4 cu Bulgaria şi 3-1 cu Japonia) din 6 meciuri desfăşurate. Echipajul de bob-4 persoane s-a clasat pe locul opt, iar echipajul de bob-2 persoane România I, condus de Ion Panţuru, a terminat pe locul 11. Un alt loc important a fost locul 10 obţinut de ştafeta masculină de 4 x 7,5 km la biatlon. Ion Panţuru era atunci antrenor, însă din cauza accidentării unuia dintre elevii săi, a intrat în competiţie.

România participă în 1980, la Lake Placid, SUA, cu o delegaţie formată din 35 sportivi (33 bărbaţi şi 2 femei), care au concurat la 4 sporturi cu 9 probe (8 masculine şi 1 feminină). La această ediţie s-a înregistrat prima participare la o olimpiadă de iarnă a unor reprezentanţi români în probele de patinaj viteză şi sanie. Cele mai bune rezultate obţinute de delegaţia României au fost locurile 8 obţinute de echipa masculină de hochei şi de echipa de bob - 4 persoane România I. Echipa de hochei pe gheaţă a României a evoluat în grupa B, alături de Suedia, SUA, Cehoslovacia, Germania Federală şi Norvegia. Primul meci desfăşurat a fost victoria cu 6-4 împotriva RFG-ului, în care Doru Tureanu a marcat patru goluri, fiind declarat cel mai bun hocheist al zilei la olimpiadă. În clasamentul final, echipa României s-a clasat pe locul 8. Echipajele de bob au obţinut şi ele rezultate bune: bobul de 4 persoane România I s-a clasat pe locul 8, iar cel de 2 persoane România I pe locul 11.

La Sarajevo, Iugoslavia, în 1984, România a participat cu 19 sportivi (16 bărbaţi şi 3 femei) care au concurat la 6 sporturi (biatlon, bob, patinaj viteză, sanie, schi alpin şi schi fond) cu 19 probe. Cea mai bună performanţă a fost obţinută de boberi, care s-au clasat pe locul 7 la bob-4, potrivit http://www.cosr.ro. Echipajul de sanie-2 masculin s-a clasat pe locul 11, iar ştafeta masculină de biatlon a obţinut locul 13.

La ediţia a 15-a a Jocurilor Olimpice, din 1988, de la Calgary, Canada, au participat 57 de naţiuni. România a avut 14 sportivi, dintre care cinci femei, în competiţie, în probele de schi alpin, bob, schi fond şi sanie. Cel mai bun rezultat obţinut a fost locul 12, obţinut de echipa feminină de schi fond 4 x 5 km.

În 1992, la Albertville, Franţa, au concurat 23 sportivi români (14 bărbaţi şi 9 femei), la 8 sporturi (biatlon, bob, patinaj artistic, sărituri cu schiurile, schi alpin şi schi fond). Cele mai bune rezultate obţinute de delegaţia României au fost locul 4, obţinut de echipajul de sanie - 2 persoane (Ioan Apostol şi Liviu Cepoi) şi locul 6 obţinut de Mihaela Dascălu în proba de patinaj viteză pe distanţa de 1.000 m. Ştafeta feminină de biatlon 3 x 7,5 km s-a clasat pe locul 10. Echipajul de sanie-dublu, care s-a clasat pe locul 4, a concurat cu o sanie veche Germina, fabricată în fosta RDG şi modificată pentru a-i îmbunătăţi aerodinamica. Delegaţia României a obţinut, în final, 4 puncte, clasându-se pe locul 22 în clasamentul pe naţiuni.

SURSE: NEWS.RO, AGERPRES.RO

Pentru prima dată în istorie, patinatorii au dansat pe melodii cu versuri! Piesele trupei britanice Coldplay au fost cel... Tragedie petrecută în această dimineață! A murit la 32 de ani!!! Un fotbalist de la Juazeirense a decedat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x