Antena Căutare

ANM anunță secetă în România. Veștile sunt îngrijorătoare

Administratia Nationala de Meteorologie(ANM) anunta seceta in Romania inca din toamna anului trecut. Vestile sunt ingrijoratoare pentru urmatoarea perioada. Ninsorile slabe cantitativ au influentat situatia actuala a rezervelor de umiditate.

Administrația Națională de Meteorologie(ANM) anunță secetă în România încă din toamna anului trecut. Veștile sunt îngrijorătoare pentru următoarea perioadă. Ninsorile slabe cantitativ au influențat situația actuală a rezervelor de umiditate.

Potrivit DCNews, Daniel Alexandru, şef Laborator Agrometeorologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a declarat:

„E deja secetă încă din toamna anului trecut. Pe jumătatea de est a României, tot ceea ce înseamnă Moldova, Dobrogea, Muntenia, a început încă din toamnă pentru că s-au semănat foarte târziu culturile din cauza faptului că pământul nu a avut apă. Au fost, de fapt, lunile septembrie, octombrie şi noiembrie aproape în totalitate, cu maximum cinci litri acumulaţi în toată această perioadă. Solul a fost foarte uscat, nu s-a putut semăna, iar acolo unde s-au semănat culturile de grâu şi orz răsărirea este neuniformă pentru că nu au avut apă suficientă pentru a parcurge primele faze. În iarnă nu au fost suficiente precipitaţii care să refacă rezerva de umiditate, iar acum în primăvară deja din martie seceta s-a extins şi ca suprafaţă, dar şi ca intensitate, astfel încât toată jumătatea de est a ţării este sub diferite grade de intensitate a secetei, secetă pedologică moderată, puternică şi extremă pe alocuri".

ANM, rezerve de umiditate

La data de 04 Aprilie 2019, conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă, se încadrează în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în Dobrogea, Moldova și Crișana, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania și Muntenia, local în nordul și nord-vestul Banatului, izolat în sudul Olteniei. Aprovizionarea cu apă a solului prezintă valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, cea mai mare parte a Olteniei, Banatului, local în vestul, nordul, centrul și sudul Munteniei, nordul, centrul și izolat în sud-vestul Transilvaniei. (meteoromania.ro)

Estimări ANM pentru următoarea perioadă

"Având în vedere că nu se întrevăd prea curând precipitaţii care să acopere măcar un minim pentru culturile de primăvară care au început să fie semănate, mă refer la floarea soarelui şi porumb, ar trebui măcar un 10-15 litri pentru primii 5-10 centimetri unde se seamănă sămânţa, dar din prognoze nu prea se întrevede măcar un minim de precipitaţii. Chiar dacă vor fi, vorbim de precipitaţii locale şi reduse cantitativ. Dar pentru perioada următoare există posibilitatea ca săptămâna viitoare să apară precipitaţii, vom vedea cum vor evolua lucrurile în ceea ce priveşte prognoza", afirmă şeful Laboratorului Agrometeorologie.

Citește și:

Vremea de Paște 2019 și de Florii. Ce anunță prognoza meteo aprilie 2019

ANM, actualizare estimări meteo. Vremea în perioada 2 - 29 aprilie 2019

Alertă meteo cod galben de vreme severă în România! Cum va fi vremea în weekend... ANM, prognoza meteo 4 aprilie 2019. Cod Galben de vreme severă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x