Minivacanța de Sfânta Maria a venit cu o surpriză de proporții pentru cei care au ales să viziteze o anumită stațiune din România. Deși mai multe regiuni ale țării se află sub cod roșu și cod portocaliu de căldură excesivă, o zonă montană și-a uimit turiștii cu valorile scăzute și fulgii de zăpadă, conform adevarul.ro.
Vizitatorilor nu le-a venit să creadă când au văzut zăpadă în mijlocul lunii august. Aceștia s-au bucurat din plin că au scăpat de caniculă pentru câteva zile, dar și de peisajul spectaculos ce le aducea aminte de iarnă.
Ninsoare în România la mijlocul lui august. Despre ce stațiune este vorba
Turiștii care au mers în Rânca, în minivacanța de Sfânta Maria, au fost luați prin surprindere de o vreme neașteptată. Transalpina (DN 67C), cea mai înaltă șosea din România, a fost acoperită de zăpadă chiar în ultima lună de vară.
De asemenea, temperaturile au ajuns la sub 0 grade Celsius. A fost atât de frig în această stațiune încât apa a înghețat, spre mirarea vizitatorilor. Valorile termice scăzute au transformat ploaia în ninsoare, potrivit sursei citate mai sus.
Citește și: Un primar a dat un ordin prin care a interzis să mai ningă la el în comună. Care au fost explicațiile
Cei care au mers pe acest traseu în acest weekend au filmat peisajul de poveste de pe Transalpina. Mai mult, zăpada nu a reprezentat un pericol pentru șoferi. Aceasta a fost în cantități mici, urmând să se topească odată ce temperaturile au crescut.
România, sub cod roșu de caniculă și cod galben de instabilitate atmosferică
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prelungit codul roșu de caniculă pentru data de 18 august 2024 în Timiș și Arad, unde valul de căldură a persistat pentru a șaptea zi consecutiv. Valorile maxime au ajuns până la 40 de grade Celsius, iar disconfort termic a fost deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) au depăși pragul critic de 80 de unități.
Tot pentru duminică, 18 august 2024, meteorologii au emis și un cod galben de instabilitate atmosferică ce se manifestă prin averse torențiale, vânt puternic, descărcări electrice, vijelii și grindină. Zonele vizate de alerta ANM sunt Maramureș, nord-vestul Moldovei, precum și local în Munții Apuseni și în Carpații Orientali. Cantitățile de apă vor fi de 15 - 25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp, conform specialiștilor.
Rămâi pe a1.ro pentru a vedea vremea din următoarele zile. Sunt anunțate zile de foc pentru mai multe zone ale țării.
Alertă ANM! Cod galben de averse torențiale, vijelii și grindină. Unde se strică vremea după zilele caniculare... Cum va fi vremea în următoarele 2 săptămâni! Prognoza meteo pentru 19 august-2 septembrie 2024. Ce urmează...