24 DE ANI DE ANTENA 1. Cum pornea la drum, într-o zi de toamnă târzie, Antena 1, televiziunea "care îşi ţine promisiunea". Primul interviu al postului, cu Florin Brătescu: "Aparatură de ultima generaţie şi nume sonore"

Antena 1 îmbracă haine de sărbătoare, odată cu împlinirea celor 24 de ani de emisie. A1.ro vă prezintă primul interviu al postului care promitea să se ţină de cuvânt. Cel care răspundea la întrebări era chiar Florin Brătescu, directorul de atunci al televiziunii 

Antena 1 îmbracă haine de sărbătoare, odată cu împlinirea celor 24 de ani de emisie. A1.ro vă prezintă primul interviu al postului care promitea să se ţină de cuvânt. Cel care răspundea la întrebări era chiar Florin Brătescu, directorul de atunci al televiziunii

Florin Brătescu, PRIMUL BĂRBAT DIN TELEVIZIUNEA ROMÂNEASCĂ!

După şase decenii dedicate televiziunii, pare aproape imposibil să scrii în doar câteva rânduri povestea lui Florin Brătescu. Începutul a fost unul greu, cu obstacole la tot pasul: făcea parte dintr-o familie de burghezi iar în Televiziunea Română lucrau, la vremea aceea doar femei..

„Trebuia să îmi însușesc o concepție muncitorească, să trăiesc într-un colectiv de muncitori. Drept pentru care m-am dus la Uzinele 23 August și m-am angajat acolo ca strungar în fier, unde am stat vreo doi ani. Am fost fericit că ai mei copii or să aibe origine muncitorească. Ulterior, în ’57 am ajuns mare crainic în radio, după ce am fost operator de cabină. În aceeaşi perioadă pornea şi televiziuna experimentală, undeva la Poşta Vitan.”

A INTRAT ÎNTR-UN DOMENIU DESTINAT FEMEILOR: “Am înlocuit în ultimul moment o prezentatoare care nu a mai putut ajunge”

„Inițial, la TVR, erau doar femei, dar la un moment dat s-au gândit să bage și voce de bărbat, așa că s-au gândit să mă trimită la televiziune. Nimeni nu se omora să se ducă la TVR la vremea aceea, la radio erai sancționat prin trimitere la televiziune, așa era privită televizunea. M-am dus la TV, am realizat jurnale. TVR-ul se mutase în Moliere și avea o emisiune „În fața hărţii”. Era realizată de câţiva gazetari de la Scânteia care aveau liber să plece prin alte țări și veneau de acolo și povesteau cât de rău e în capitalism.Într- una din emisiuni, prezentatoarea nu a putut veni în emisie. Cu 30 minute înainte mi s-a pus un text în brațe, m-au dus la machiaj și am intrat pe post, nimeni nu știa cine sunt. După ce am intrat pe sticlă, am rămas o perioadă în faţa camerelor”.

După 36 de ani, Florin Brătescu este sunat şi întrebat dacă vrea să facă mai mult, să intre într-o televiziune care să “completeze postul naţional”. Se numea ANTENA 1, urma să emită pentru prima oară pe 29 noiembrie 1993 şi promitea să se ţină de cuvânt.

Prin 1993 nu ne dezmeticiserăm, după un infinit de ani de comunism. "Daciile" se îngrămădeau, încă, bolnăvicios, la semafoare, Michael Jackson trecuse, deja, pe la noi o tură, trupa lui Gicuță ”Regele Hagi" se califica la Mondialul American, simbria medie era de 59.717 lei, iar mioriticii se luptau cu faimosul TEC, pe care-l rezolvau cu bidonul de plastic, de cinci kilograme. Antena 1 fusese programată, pentru cezariană, pe final de noiembrie. 29 ale lui Brumar, ora 21.30.

În imaginea de mai jos puteţi citi PRIMUL INTERVIU AL PRIMULUI DIRECTOR ANTENA 1, IMEDIAT DUPĂ LANSAREA POSTULUI:

"NOI NE ŢINEM PROMISIUNEA"

Lansarea postului Antena 1 a avut loc pe vremea în care televiziunea prin cablu era încă doar un vis frumos pentru Bucureşti, emisia postului fiind exclusiv prin eter. Şi pentru că nu se prindea cu antenă colectivă normală, postul vindea una specială (într-o cutie de carton alb cu albastru).

Antena 1 anunța prin intermediul altor publicații că la data de 1 decembrie 1993, va emite 24 de ore din 24, având un program extrem de diversificat.

„Noi ne ținem promisiunea” era sloganul de atunci al televiziunii ce promitea „foarte multe filme din Anglia, Franța, Germania, Italia, România și SUA, foarte multe melodii rythm & blues, jazz, new age, latino-americană și muzică nostalgică, dar și foarte multe evenimente”.

Mai mult decât atât, la momentul respectiv, Antena 1 intră pe piața din România cu o aparatură de ultimă generație, dar și o structură inedită a programelor și profesioniști în domeniu.

De asemenea, postul anunța că nu intenţionează să concureze cu televiziunea națională, ci doreşte să o completeze.

“Antena şi-a câştigat un loc meritat în media românească. E un post de referinţă în momentul de faţă. În cazul meu, gândindu-mă la tot drumul parcurs de Antenă, acest lucru a fost într-un fel de aşteptat, dar şi o surpriză destul de mare pentru că speranţe au fost dintotdeauna, dar nu întotdeauna am reuşit să ne şi impunem. Din punctul acesta de vedere sunt foarte mândru de ceea ce se întâmplă cu Antenă, de evoluţia ei”, spunea peste ani Florin Brătescu.

Sursă foto: paginademedia.ro

Ultimele știri