Live acumChefi la cutite
Prime Time 20:30Chefi la cutite

A visat să devină clovn la circ, a dat de şapte ori examenul pentru a deveni actor, apoi s-a transformat în "Măria Sa, Birlic"! Grigore Vasiliu sau Charlie Chaplin al românilor, un destin de roman: “Eram peltic şi scuipam când vorbeam”

În copilărie visa să ajungă clovn la circ, nicidecum actor, a dat de şapte ori examenul pentru Conservator din cauza, IRONIC,  defectului care avea să-i aducă celebritatea – accentul peltic şi şi-a luat numele de scenă după o piesă jucată. Grigore Vasiliu-Birlic, actorul mărunt cu o figură desprinsă parcă dintr-o caricatură, a fost considerat Louis de Funes sau Charlie Chaplin al românilor.

În copilărie visa să ajungă clovn la circ, nicidecum actor, a dat de şapte ori examenul pentru Conservator din cauza, IRONIC, defectului care avea să-i aducă celebritatea – accentul peltic şi şi-a luat numele de scenă după o piesă jucată. Grigore Vasiliu-Birlic, actorul mărunt cu o figură desprinsă parcă dintr-o caricatură, a fost considerat Louis de Funes sau Charlie Chaplin al românilor.

Grigore Vasiliu s-a născut pe 24 ianuarie 1905, la Fălticeni, în familia unui negustor. În demersul său copilăresc de a intra în lumea circului drept clovn a fost oprit de tatăl său, care l-a îndemnat să înveţe pentru a face o carieră. Aşa a ajuns să urmeze cursurile Liceului „Nicu Gane” din Fălticeni, făcând parte din prima promoţie a liceului. Şi da, aşa cum vă aşteptaţi, a fost comedianul clasei, stârnind des amuzamentul colegilor prin poznele făcute.

„Despre Grigore Vasiliu Birlic se putea bănui ce va ajunge în viaţă: actor de mare talent. O simplă grimasă în liniştea deplină a orei, şi toată clasa izbucnea în hohote de râs, dând peste cap lecţia... Observaţiile pe care le primea erau făcute cu înţelegere. Profesorii aveau intuiţie, îl şi vedeau pe marile scene, în roluri ce puteau face epocă. Uneori, Birlic ajungea pe mâna directorului George Stâno, care-l făcea „săcătură”. Voia să-i dea câteva vergi, dar făptaşul se băga sub masă”, povesteşte scriitorul Eugen Dumitriu.

Mai târziu, s-a înscris la Facultatea de Drept din Cernăuţi. În timp ce îşi pregătea licenţa în Drept, tânărul a făcut figuraţie la Teatrul Naţional din Cernăuţi pentru a-şi câştiga traiul, iar publiul l-a iubit de la început. Accentul său peltic a cucerit imediat!

Deşi şcolit în Drept, după absolvirea facultăţii, Grigore Vasiliu s-a angajat la Teatrul Naţional din Cernăuţi, unde a câştigat simpatia publicului. Unul dintre cele mai apreciate roluri a fost cel al lui Dandanache din piesă ” O scrisoare pierdută” de Ioan Luca Caragiale.

DE ŞAPTE ORI A ÎNCERCAT SĂ IA EXAMENUL LA CONSERVATORUL DE ARTĂ DRAMATICĂ. DE VINĂ?! ACCENTUL PELTIC!

Tânărul Grigore Vasiliu a vrut neapărat să urmeze cursurile Conservatorului de Artă Dramatică din Cernăuţi şi a încercat şapte ani la rând până a fost, în sfârşit ,admis. De şase ori a fost respins din cauza defectului de vorbire. „Eram peltic şi scuipam când vorbeam”, povestea Birlic despre motivul pentru care n-a fost admis la Conservator.

Admis într-un final, în 1933 s-a mutat la Conservatorul din Bucureşti. Abia venit în Bucureşti, Grigore Vasiliu a urcat pe scena Teatrului Vesel şi s-a remarcat în roluri din comedii.

ŞI-A LUAT NUMELE DE SCENĂ DUPĂ O COMEDIE…

Aici va primi rolul principal în comedia bulevardieră franţuzească ”Birlic”. A interpretat rolul funcţionarului Perjoiu. Comedia s-a bucurat de un succes uriaş, iar.actorul şi-a căpătat porecla de Birlic după numele piesei. În cariera sa de succes care a urmat numele i-a rămas Birlic sau Grigore Vasiliu-Birlic.

Datorită talentului său uriaş, Birlic a reuşit să facă din poreclă un nume sinonim cu comedia românească. În anul 1934 a debutat în cinematografie alături de celebrii Stroe şi Vasilache în filmul Bing-Bang .

”Avea un fizic împotriva tuturor canoanelor profesionale. Era un om mărunţel, insignifiant, cu o figură caricaturală. Iar în mijlocul acestei feţe ilare se aflau doi ochi de o infinită tristeţe, doi ochi de câine bătut. Acest contrast crea un soi de tensiune care era însăşi esenţa artei lui. El juca precum un echilibrist care merge pe-o sârmă, atent să ţină această cumpănă fragilă între tragic şi comic. (...) Lawrence Olivier spunea că actorul sculptează în zăpadă... Aşa s-a întâmplat şi cu Birlic: şi-a sculptat în zăpadă marile roluri. El a fost în primul rând actor de teatru.” Aşa îl descria pe Birlic marele actor Radu Beligan.

A jucat nu mai puţin de 13 roluri din Caragiale, dar a ajuns celebru şi pe micul ecran.

Printre cele mai celebre roluri s-a numărat Lefter Popescu din ''Două lozuri'', Crăcănel din ''D'ale carnavalului'', Costăchel Gudurău din ''Telegrame'', Spirache Necşulescu din ''Titanic vals'', Jupân Canciano din ''Bădăranii'', Brânzovenescu din piesă ''O scrisoare pierdută".

SURSE: WIKIPEDIA.ORG, ADEVARUL.RO

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro