Ai putea crede că e un palat din „1001 și una de nopți”, dar acest castel se află chiar în România! Mii de turiști străini îi calcă pragul anual

 
+3 click pentru
galerie

La prima vedere, privind atent această imagine, ai crede că e un palat din „1001 și una de nopți”, dar acest castel se află chiar în România! Mii de turiști străini îi calcă pragul anual Castelului din Arcalia din Bistrița-Năsăud. În plus, „minunea” se află chiar în mijlocul unui  parc dendrologic natural, care se întinde pe o suprafață de 16 hectare. 

Locul din România în care bărbații au câte PATRU NEVESTE: „Dacă are părul blond e mai scumpă pentru că aurul este semn de bogăție”

În grădina botanică din jur, se găsesc specii de arbori și arbuști autohtoni sau exotici – bradul argintiu, salcâmul japonez, stejarul american, arborele de lalea. Mai există o multitudine de specii de flori care îmbogățesc locul prin peisaj și aromele îmbietoare – bujor, magnoie, liliac, și multe altele. Parcul deține alei ce delimitează parcul, alei de legătură și aleea labirint, toate interesante prin compoziția florei și a aspectului. Și parcul a fost grav avariat de-a lungul timpului, căci mulți copaci au fost tăiați pentru lemne.

Castelul din Arcalia a aparținut unei familii de conți

Castelul Bethlen din Arcalia este situat pe teritoriul satului Arcalia, comuna Șieu-Măgheruș. Bijuteria arhitecturală a a aparținut contelui Bethlen Balazs din Arcalia și este singurul dintre cele 12 castele din Bistrița-Năsăud ca e a avut o soartă favorabilă.

Castelul are o vechime de peste 150 de ani și a aparținut familiei de grofi maghiari Bethlen. Familia mai deținea alte două castele în județ – pe cel de la Beclean și pe cel din satul Șieu-Cristur. După ce în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial,  Arcalia a fost vandalizat și incendiat de armata sovietică, înaintaşii grofului l-au reconstruit.

După Revoluție,  Castelul Bethlen din Arcalia  a fost preluat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca l-au preluat șiâtransformat în Centru Regional al Francofoniei.

Sursă foto: castelintransilvania.ro