Live acum
Prime Time 20:30Chefi la cutite

L-au dus la Auschwitz să-i omoare destinul, dar el s-a apucat de gătit pentru naziști! Și-a „copt” evadarea și a scris istorie! Cine a fost Kazimierz Albin, numărul 118

A murit numărul 118! Ultimul supravieţuitor al primului convoi de prizonieri trimişi de nazişti la Auschwitz, Kazimierz Albin, s-a stins recent din viață, la vârsta de 96 de ani. Cine a fost omul care a înotat prin ape înghețate, spre viață?

A murit numărul 118! Ultimul supravieţuitor al primului convoi de prizonieri trimişi de nazişti la Auschwitz, Kazimierz Albin, s-a stins recent din viață, la vârsta de 96 de ani. Cine a fost omul care a înotat prin ape înghețate, spre viață?

"Am aflat cu mare regret de decesul lui Kazimierz Albin, ultimul dintre supravieţuitorii primului convoi de polonezi din lagărul german Auschwitz (numărul 118)", a scris muzeul lagărului pe contul său de Twitter.

CINE A FOST NUMĂRUL 118, KAZIMIERZ ALBIN

Născut în 1922, Kazimierz Albin a fost arestat de germani în ianuarie 1940 în Slovacia, în timp ce încerca să fugă din Polonia ocupată de naziști. Vara l-a găsit deja ca deportat la Auschwitz, cu primul convoi de prizonieri polonezi. Au trecut poarta de fier ce-i anunța rece „Arbeit macht frei” și au înțeles atunci că acolo își vor îngropa viața, visurile și speranțele.

Au fost însemnați cu numere de la 31 la 758, Albin fiind al 118-lea. Treizeci de deţinuţi de drept comun german serveau deja acolo în calitate de kapo (deținuți folosiți la supravegherea lagărului, pentru a face „economie de personal SS”).

Kazimierz Albin făcea parte dintre cei 140.000-150.000 de prizonieri polonezi non-evrei de la Auschwitz, dintre care jumătate au murit la faţa locului, conform estimărilor muzeului.

Kazimierz Albin în tinerețe

În 1942, naziştii au transformat acest lagăr în loc de exterminare pentru un milion de evrei.

BUCĂTĂRIA L-A SALVAT

Albin știa germana și asta l-a salvat. Poate singurul lucru bun ce i s-a întâmplat la Auschwitz a fost când naziștii au decis să se folosească de el și să-l trimită la bucătărie, la gătit și spălat vase.

Prinde curaj și la trei ani de când a fost închis aici, la 27 februarie 1943, el decide să evadeze împreună cu mai mulţi prizonieri polonezi, înotând dezbrăcat, la -10 grade Celsius, un râu parţial îngheţat, ţinând într-o mână hainele pentru a nu le uda. El s-a alăturat rezistenţei, dar mama şi sora sa au fost trimise de asemenea la Auschwitz

ALBIN EVADEAZĂ ÎNOTÂND PRIN GHEAȚĂ

Albin a povestit în detaliu ziua de 27 februarie 1943, când a reușit să evadeze împreună cu alți șase prizonieri:

Kazimierz Albin și lagărul de exterminare Auschwitz

„Era o noapte plină de stele, erau cam opt sau zece grade Celsius afară. Ne-am dat hainele jos și eram deja pe la jumătatea râului Sola atunci când am auzit sirena...Bucăți de gheață pluteau în jurul nostru”

Era deja un supererou, fiindcă evadările de la Auschwitz au fost rare. Din 1,3 milioane de oameni trimiși în lagăr, doar 802 au reușit să fugă. Dintre aceștia, 144 au reușit, în timp ce 327 au fost prinși. De restul 331 nu se știe nimic...

După război, Albin şi-a luat bacalaureatul şi a urmat studii la Departamentul de Aviaţie al Şcolii Politehnice din Cracovia. A lucrat apoi ca inginer.

A fost unul dintre membrii Consiliului Internaţional de la Auschwitz, organ consultativ din subordinea premierului polonez, însărcinat cu monitorizarea acestui loc memorial.

Lagărul de exterminare Auschwitz, devenit memorial

În noaptea de luni spre mari, 22-23 iulie 2019, a murit „numărul 118”, la vârsta de 96 de ani.

Aproximativ 1,1 milioane de persoane au fost exterminate în lagărul Auschwitz-Birkenau până la eliberarea sa la 27 ianuarie 1945, între care un milion de evrei.

Sursa: Agerpres, AFP

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro