DOI ANI DE LA COLECTIV. Medicul Felix Popescu le-a făcut supraviețuitorilor transplant de păr din banii lui: „Îți dă Dumnezeu cât poți duce. Consider că este o onoare să pot ajuta fără să mi se ofere nimic în schimb!”

 
+21 click pentru
galerie

Au trecut doi ani de la tragedia de la Colectiv și mulți dintre supraviețuitorii celei mai mari tragedii care s-a abătut asupra României în ultimul sfert de secol ”se află între două lumi”, între drumurile spital-casă, între speranță și deznădejde potențată de multă durere. Aici, pe pământ, medicii încearcă să îi ajute, să le șteargă cicatricile de pe trup, căci rănile sufletești rămân încă deschise și supurânde.

Doctorul Felix Popescu, numit ”medicul vedetelor” datorită multor intervenții estetice făcute unor persoane publice, i-a ajutat pe supraviețuitorii de la Colectiv să-și recâștige încrederea în sine, prin transplant de păr. Nu a fost vorba doar de ”acoperirea” unor goluri la nivelul creștetului, ci, având în vedere că a avut de-a face predominant cu supraviețuitoare, medicul a efectuat și implanturi de gene și sprâncene. Rezultatele se pot vedea cu ochiul liber, căci Adina, Teddy, Oana, Nicole, Bogdan, Marian și alți tineri au reînvățat să zâmbească. 

Cicatricile lor cele de toate zilele

Un autor contemporan definea un semn distinct sau o cicatrice ca pe „o expresie a umanului, tocmai prin imperfecțiunea pe care o conține, divinul fiind, se știe, perfect”. Dincolo de canoane estetice, măsurători și șablonul unor simetrii, primul pas către „repararea” estetică a fost dorința de a ajuta. Medicul plastician Felix Popescu a făcut supraviețuitorilor iadului din Colectiv transplanturi de păr din banii lui. Am stat de vorbă cu medicul și am încercat să înțelegem de unde a pornit dorința de a ajuta și despre cum e să fii, înainte de orice titulatură profesională, OM!

1.   Cum v-ați decis să îi ajutați pe supraviețuitorii din Colectiv și cum a ajuns mesajuldumneavoastră la ei?

 Din momentul în care ne-am anunțat sprijinul pentru acești copii, majoritatea sunt copii sau tineri, telefonul a sunat zilnic. Ne-a fost greu să comunicăm pe tema asta, ne-am tot gândit cum să facem să ajungă la ei mesajul că vrem doar să ajutăm fără să pară că vrem ceva în schimb. Trebuia să afle cumva de noi și că le suntem alături. Și sper că am făcut-o cu delicatețe și decență așa cum ne-am dorit.

2. Când și cine a fost primul beneficiar al unei asemenea intervenții? Câți tineri care au trecut prin această tragedie ați operat?

Primul beneficiar, nu pot să va dau nume, a fost o fată cu reconstrucție de sprâncene, o domnișoară a cărei piele de pe față fusese distrusă și se făcuseră grefări multiple în vederea reconstrucției faciale.  


 3.       Care sunt costurile unei astfel de intervenții în România și peste hotare? Practic, în cele 25 de cazuri, ați suportat dumneavoastră toate cheltuielile? 


 Ca și număr de intervenții am depășit deja 25 însă, din păcate, încă avem de lucru pentru rezultate finale. Sunt cazuri atipice ce intră de obicei în lista intervențiilor scumpe, întrucât nu multe clinici își permit acest tip de intervenție. Noi nu luăm în considerare latura financiară. E un ajutor ce vine din suflet. Sincer și dezinteresat! Referitor la costuri, probabil ar fi costat în jur de 5000-9000 de euro per intervenție. Cazuri similare, în clinicile din străinătate, fără vreo garanție a reușitei, duc la 50.000 de euro per caz rezolvat.


 4.       Ce presupune un transplant de păr? Dar de gene și sprâncene? Cât durează? 


 Transplantul de păr este o redistribuire a părului existent în zonele depletate. Secretul stă în aspectul natural. Sprâncenele și genele sunt intervenții delicate, presupun o îndemânare deosebită. Durează în funcție de densitate, unele intervenții se fac într-o zi, altele în două zile, câte șase ore, opt ore pe zi. Depinde! Sprâncenele durează câteva ore.

   
 5.       Care sunt sfaturile postoperatorii, există o toaletare anume, specifică?

 
 Postoperator reprezintă contribuția pacientulului la siguranța unui rezultat de excepție. Ca în orice intervenție chirurgicală, trebuie respectate câteva recomandări referitoare la efort, spălat, dormit. Contrar miturilor, se poate relua viața normală, inclusiv intimă, de a doua zi. În a șasea zi nu ar trebui să fie detectat implantul. 

 
 6.       Care sunt riscurile transplantului de păr? 


Riscul major este să avem un rezultat urât, nenatural. Atunci lucrurile se complică, deoarece reparația este de multe ori limittată și poate duce la costuri mult mai mari. Există o atenționare "cod roșu" emisă de Internațional Society of Hair Restoration cu privire la clinicile low cost turcești unde intervențiile sunt efectuate de tehnicieni, care nu sunt nici măcar asistenți medicali.  


 7.       Care au fost, după Colectiv, cele mai grave cazuri în care v-ați implicat? 


 Fiecare caz e greu în felul sau. Poate cel mai dificil a fost să ne batem cu complicațiile infecțioase postoperatorii. Din păcate, copiii de la Colectiv nu sunt curați complet și poate nu vor fi niciodată, au tot felul de infecții cu tulpini foarte rezistente, cronicizate. A trebuit să ne adaptăm situației, specific medicilor români, să o scoatem cumva la capăt, și ne bucram să spunem că am avut rezultate uimitoare.  


 8.       Dacă după mediatizarea gestului dumneavoastră, vor veni tot mai mulți răniți din Colectiv, ce veți face? Ați putea să refuzați pe vreunul, ar fi drept?

 
 Îți dă Dumnezeu cât poți duce. Consider că este o onoare să pot ajuta fără să mi se ofere nimic în schimb. Nu ți se întâmplă acest lucru zi de zi... Nu e un ajutor cu termen de valabilitate care expiră. M-am legat mult emoțional de ei, de fiecare caz în parte. Chiar dacă unii dintre ei au încheiat intervențiile la noi, ei trec să îmi povestească despre restul intervențiilor ce le mai au de făcut, îmi cer părerea, sfatul, le recomand alți specialiști din alte domeniii care i-ar putea ajuta. E o poveste care a schimbat ceva în mine, e cumva greu de descris în cuvinte. Am trăit alături de ei stări contradictorii, de emoție profundă, de durere, de revoltă, de fericire supremă când am văzut rezultatele spectaculoase, de provocare profesională.


 9.       Cât de mult contează pentru o reprezentantă de-a sexului frumos podoaba capilară, genele și sprâncenele? Dar pentru un bărbat? 


Pentru domnișoare și doamne, din păcate, înseamnă resocializare. O doamnă fără podoabă capilară arată anormal și va fi "pedepsită" inconștient de către societate. Tot ce își dorește este să fie, măcar normală. Femeia este frumoasă prin definiție. Sprâncenele și genele sunt bijuterii adiacente ce vin să completeze un tablou frumos. Pentru bărbat, implantul de păr are o singură definiție: încredere în sine! Restul sunt detalii minore.  

 


 10.       V-a emoționant, în mod deosebit, vreo poveste anume? 


 Toți au poveștile lor, toți au pierdut ceva drag și toți se scoală dimineață cu gândul "Poate a fost un vis! Te rog!". Sunt inclusiv povești terfiante din faza de comă, așa numitele "Near Death Experience". Ce m-a intrigat cel mai mult și m-a făcut să iau momentul ca pe o luptă personală, a fost faptul că biserica nu le-a fost aproape. Au fost numiți sataniști, li s-a reproșat că în loc să meargă în cluburi mai bine merg la biserică. De un lucru sunt sigur, în infernul ăla, s-au rugat cum niciun preot nu se va ruga în viață lui, vreodată! Uite peste asta nu am putut să trec!  


 11.   In afară de Colectiv, ați mai făcut astfel de gesturi mărinimoase? 


 Da, constant! Pentru cei nevoiași.  


 12.   De ce v-ați ales această specializare - Chirurgia Plastică-, ce v-a atras în mod special la acest domeniu? 


 Este specializarea în care poți profesa liberal și ai șansa să lucrezi foarte mult cu oameni sănătoși. Îmi place "frumosul" și îmi place să îl pun în evidență.  


 13.   Ați profesat sau ați vrea să lucrați și peste hotare? Care e salariul unui medic plastician în Anglia sau Franța? Dar aici? 


 Operez destul de des peste hotare. Oferim servicii de calitate premium și de aceea suntem chemați. În medicina liberală câștigi pe măsura performanței, a volumului de muncă. În spital probabil că nu poți să iei mai mult de 2.000 de euro salariu, dar în privat poți ajuge și la 10.000 de euro. În Vest, mai puneți un zero la ce am spus.  


 14.   Atunci când nu imbracă halatul de medic și nu e cu bisturiul în mână, cine e omul Felix Popescu, ce pasiuni are? 
 Surf Punk și Rock and Roll. "Câte minute ți-au mai rămas aici. Ai făcut ce ți-ai dorit?", cam asta încerc să fiu.  


 15.   Ce vedete sau persoane publice v-au trecut pragul? 


 Vedete? Vreau o definiție...Din designul vestimentar aproape toți . Din tenis aproape toată echipă Davis și ceva ATP internaționali. Din fotbal "Gheata de Aur" a Europei, din muzică Top 5 DJ Amsterdam, plus rockerii autohtoni și nu numai. Nu avem maneliști. Nici nu căutăm. 

Ce părere are un psiholog și terapeut integrativ despre impactul social al redobândirii și recuperării estetice

Pentru a înțelege mai bine influența unei asemenea intervenții asupra unui pacient, am stat de vorbă cu PSIHOTERAPEUTUL INTEGRATIV Liliana Sînziana Scrioșteanu.

  •  Un medic plastician a făcut supraviețuitorilor, majoritar fete, gratuit, transplant de păr, gene  și sprâncene. Cât de mult ajută recuperarea estetică în lupta unui supraviețuitor de- al unui incendiu, mutilat la față? 

Este de urmat fapta social-caritabilă a empaticului medic plastician. Remodelarea estetică ajută enorm în situațiile de adaptare și de echilibru emoțional. Depinde totuși și cât la sută din fizionomie este recuperată. Consider că deopotrivă, atât femeile, cât și bărbații care au trecut prin traume ce au generat mutilări își doresc un aspect cât mai firesc și apropiat de normalitate. Pentru unele persoane, reușita unei asemenea recuperări estetice poate fi definitorie în reluarea activităților sociale. În societatea actuală, și, mai ales între tineri, impresia vizuală contează enorm. 


Și în context familial poate exista un disconfort sau chiar respingere afectivă. Depinde de gradul de respect și de maturitate emoțională a fiecăruia. Recuperarea estetică conferă o nouă șansă la viață și puterea mentală de a trece peste evenimentul traumatizant. Doar că este doar o piesă de puzzle într-o  recuperare.

Pentru a considera că poți ajuta pe cineva să se vindece, trebuie să-l ajuți să găsească soluții holistice. Eu sunt dispusă să ofer consiliere pentru recuperarea emoțională a supraviețuitorilor din tragicul eveniment Colectiv și, implicit, consilierea aparținătorilor acestora.  Și  cred că voi găsi colegi care vor dori să dăruiască puțin din timpul lor și comunității din care fac parte. Cred că doar împreună vom putea găsi soluții!  

Adina, beneficiară a transplantului de păr: ”În această lume în care aparenţele primează, m-a ajutat foarte mult fizic, dar mai ales psihic!”

Pentru a înțelege mai bine influența unei asemenea intervenții asupra unui pacient, am stat de vorbă cu Adina Apostol, O TÂNĂRĂ CARE A FOST OPERATĂ de medicul Felix Popescu.

  • Ce a însemnat acest transplant  de par pentru tine, cât de mult te-a ajutat?

Gata. Păi, transplantul de păr.. nici nu ştiam că se poate face implant de păr şi la sprâncene. Am fost foarte fericită după ce mi-am făcut intervenția şi la cap şi la sprâncene şi am văzut că totul decurge exact aşa cum îmi spusese doctorul Felix Popescu că va fi. În această lume în care aparenţele primează, m-a ajutat foarte mult fizic, dar mai ales psihic acest implant de păr. Acum, mai am două porţiuni pe cap, pe care le ascund cum pot mai bine, însă pe 16.11 am programare la un alt implant de păr şi totodată va fi şi ultimul cred. 


Iar experienţa în sine a fost una foarte plăcută. Tot personalul din clinica domnului doctor este foarte cool şi au avut foarte multă grijă de mine. Nu a fost dureros şi ceea ce m-a încântat mai tare, a fost faptul că toată procedura s-a efectuat sub anestezie locală. Pentru că la câte anestezii totale am făcut şi facem, este foarte bine să luăm şi câte o pauză de la aşa ceva. 
Acum, la un an după primul implant de păr, fața mea are din nou o formă, un contur, iar sprâncenele arată foarte foarte frumos.

 

CITEȘTE ȘI:

Doi ani de la COLECTIV. Omer, turcul care a scos răniții din iadul Colectiv: „Aveam piele sub unghii și am simțit mult timp miros de carne arsă. Dacă nu-i ajutam, aș fi murit eu în fiecare zi!”

 DOI ANI DE LA COLECTIV - ”Cândva, petecele acestea bolnave de carne moartă, devorată de microbi, au fost pielea mea frumoasă”. ”Stați liniștiți, avem ce ne trebuie!”

Doi ani de la COLECTIV. "Nu mă mai chinuiți. Lăsați-mă să mor!" Corina retrăiește clipele cumplite din noaptea blestemată de 30 octombrie. "Pielea braţelor îmi atârna în jos, pe o parte, ca un şal"

Doi ani de la COLECTIV. Liviu Popescu, basistul trupei "Up to eleven", imagini şocante! "Băile şi durerile acelea le voi ţine minte toată viaţa. Plângeam ca un copil"

 

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe