Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:00Observator Sport

“Mă lași pentru târfa aia ordinară?” S-au văzut. S-au iubit. S-au bătut. Ava Gardner, obsesia fatală a lui Frank Sinatra. A vrut să se omoare pentru ea! De două ori!

Când fustangiul Frank Sinatra o întâlnește pe Ava Gardner, prințesa de gheață a Hollywoodului, toată lumea stie că relația va fi sortită eșecului. El, un maniaco-depresiv, cu o lungă istorie de crize de anxietate și atacuri de panică. Ea, o alcoolică nimfomană, care nu suportă să doarmă singură

Când fustangiul Frank Sinatra o întâlnește pe Ava Gardner, prințesa de gheață a Hollywoodului, toată lumea știe că relația e sortită eșecului. El, un maniaco-depresiv, cu o lungă istorie de crize de anxietate și atacuri de panică. Ea, o alcoolică nimfomană, care nu suportă să doarmă singură.

Nu e un secret pentru nimeni că Frank Sinatra este considerat unul dintre cei mai mari cuceritori ai Hollywoodului secolului trecut, motiv pentru care, susține el în nenumărate rânduri, nu a putut rămâne fidel niciunei domnișoare căreia îi dăruise inima.

Când o vede pentru prima oară pe Ava Gardner, pe coperta unei reviste dedicate publicului feminin, este atât de fermecat de frumusețea brunetei încât se îndrăgosteste pe loc și-I spune unui prieten: “Uită-te bine aici, eu o sa mă însor cu fata asta!”

Fotografia care l-a făcut pe Sinatra să se îndrăgostească de Gardner

Căsătoria cu Nancy Barbato și faptul că are trei copii cu ea nu-l împiedică pe Frank să se distreze cu toate domnițele pe care le întâlnește pe o rază de un km de casă și nu numai, mai ales că soția îi iartă toate amantlâcurile iubitului ei consort, așteptându-l mereu cu masa pregătită, “cum face o nevastă ascultătoare și iubitoare”.

CITEȘTE ȘI - Românul Charlie Chaplin, 130 ani de legendă. A fost prieten cu Ana Aslan. I-au furat sicriul. Au numit un asteroid după el

Frank o cunoaște personal pe Ava la petrecerea unui prieten, în Beverly Hills. O privește pentru două secunde și rămâne fără cuvinte. E mult mai frumoasă decât în poze. Chipul sculptat, buzele cărnoase, ochii albaștri care te săgetează. Nu ai cum să îi reziști. Ea, în schimb, nu e foarte impresionată de partenerul ei de discuție. “Nu mi-a plăcut de el la început, mi s-a părut atât de arogant, copleșitor și încrezut.”

Frank Sinatra și prima soție, Nancy Barbato, alături de cei trei copii ai lor

STOP. Să ne oprim puțin, pentru cei care nu știu

Ava Lavinia Gardner e fata care joacă în “Ucigașii”, “Zăpezile de pe Kilimanjaro”, “Contesa desculță” și “Mogambo”. Părinții ei nu puteau cere un cadou mai frumos! Se naște în Noaptea de Ajun, 24 decembrie 1922, într-o familie de țărani sudici din Smithfield, Carolina de Nord. E frumoasă și timidă. Un copil cuminte. Nu are multe maniere, dar cui îi trebuie, când ai trăsăturile unei zeițe?

CITEȘTE ȘI - Drama celebrei Vivien Leigh. Avorturi, tulburare bipolară, tuberculoză și tratament cu electroșocuri

Soțul surorii sale este un fotograf amator căruia îi place să facă portrete. Adolescenta de 17 ani e chemată la un casting, după ce un agent îi zărește chipul în poza din geamul atelierului de fotografie al cumnatului său: “Băi, ce frumoasă e fata asta. Zi-i să mă sune, o să facem un star din ea!”

Ajunge la poarta celebrului MGM. Prima audiție? Un dezastru total. Emană aroganță prin toți porii, iar accentul ei sudic te zgârie pe timpan. “Nu poate să cânte. Nu poate să vorbească. Nu poate să joace. E groaznică!”

Ava și Frank, la o petrecere în New York

Dar Ava nu se lasă! Fata se apucă de treabă. Ia lecții de dicție, canto și postură. Scapă, treptat, de accentul sudic. Totul pentru o carieră fulminantă la Hollywood.

Într-o zi, pe coridorul de la MGM, o zărește Mickey Rooney, un băiat scund, simpatic, cu părul roșcovan și ochii verzi ca frunza. Se amorezează pe loc de ea:

  • Când am văzut-o pentru prima dată, totul în mine s-a oprit. Inima. Rațiunea. Sufletul. Respirația.

Fata ghinionistă în dragoste

O invită în oraș. Ava acceptă, dar fără tragere de inimă. Restaurant romantic, lumini, muzică clasică. Tot tacâmul. Se pune în genunchi. O cere de soție. Ea refuză prima dată. Actorul insistă de încă 24 ori. Până la urmă, ea cedează. “Bine, măi, irlandezule, hai să o facem!”

Ava Gardner și Mickey Rooney, primul ei soț

Gardner și Rooney își unesc destinele, dar relația e sortită eșecului încă de la început. Ea se plictisește repede de el și îl abandonează după numai un an de mariaj.

  • “Mickey mi-a arătat cât de mișto e sexul. Eram virgină când ne-am luat. Nu pot să cred cât de mult mi-a luat!”

În 1946 nu e fericită. Se află la a doua căsnicie ratată, alături de jazzman-ul Artie Shaw, pe care îl consideră “un distrugător agresiv al stimei de sine!” Intelectualului Artie îi e rușine cu noua lui mireasă. Nu are cultură generală, nu este cizelată și stă turcește în fotoliul din sufragerie:

CITEȘTE ȘI - Pe Audrey Hepburn a iubit-o o lume întreagă, dar ea a avut un secret de familie rușinos! Dacă s-ar fi aflat, ar fi fost distrusă

  • “Dă-ți picioarele jos, drăguță, unde te crezi, la țară la maică-ta? Poftim, ia o carte și citește!”

Cântărețul de jazz nu o mai suportă și o părăsește. Ava se închide în casă și plânge neîncetat timp de patru zile.“Mi-am pierdut încrederea în dragoste”, îi mărturisește surorii sale, la telefon.

Abandonată, dezamăgită, frustrată. Ava Gardner se lasă pradă patimei alcoolului

Următorii ani o găsesc pe Gardner în mijlocul unei furtuni de dezmățuri. Eliberată de sub jugul căsniciilor nefericite și a normelor societății pe care le găsește ridicole și absurde, bruneta își îneacă amarul, la petreceri luxoase, în alcool, tutun, droguri și orgii sexuale. Fetița timidă și inocentă se transformă în zeița sexului.

CITEȘTE ȘI - Bogart și Bacall. Cum l-a cucerit o româncă pe cel mai mare actor al secolului trecut: “Păpușă, hai, rămâi la cină?”

Prin așternuturile ei trec bărbați faimoși precum Robert Taylor, Clark Gable, Kirk Douglas și Robert Mitchum.

Acum, că am închis paranteza, să ne întoarcem la povestea noastră. În 1949, Ava Gardner și Frank Sinatra se reîntâlnesc la o altă petrecere. De data asta, artistul nu mai pierde oportunitatea de a fi cu ea. De ce l-ar refuza? Doar e Frank Sinatra, cântărețul numărul unu al Americii. O invită în oraș și ea e de acord. “Să știi că nu mă culc cu tine. Încă ești însurat!”, îl avertizează diva.

Ava Gardner și al doilea soț, cântărețul de jazz Artie Shaw

Se urcă beți la volan și conduc până în deșert, nu înainte să împuște câteva felinare stradale dintr-un orășel mic și arid din drumul lor, doar pentru amuzament. Poliția îi arestează și ajung să petreacă noaptea împreună într-o celulă rece și sinistră. Astfel începe una dintre cele mai tumultoase, periculoase și nebune idile de la Hollywood.

  • ''Eu şi Francis am devenit iubiţi pentru eternitate. Sunt cuvinte mari, ştiu, dar simt că orice s-ar întâmpla vom fi mereu îndrăgostiţi unul de celălalt''

Cum a devenit Sinatra bărbatul vieții frumoasei Ava

Încearcă să fie discreți, dar ziarele de scandal nu îi iartă și, după numai o săptămână, presa tabloid umple pagini întregi despre amantlâcul lui Sinatra. Jurnaliștii o cataloghează pe Ava drept “o vrăjitoare, o curvă, o distrugătoare de cămin”, iar Frank primește somație de la Biserica Catolică.

CITEȘTE ȘI - „Am fost o proastă”. S-a iubit cu un senator, mai mulți actori și un muncitor. Elizabeth Taylor, o viață scandaloasă

Prestigiul bărbatului pălește. Fanii îl părăsesc și îi trimit scrisori de consolare “bietei Nancy, soția devotată și încornorată”, care nu vrea să îi acorde divorțul: “Mă lași pentru târfa aia ordinară?” Dar lui Sinatra nu îi pasă. Ar face orice pentru iubita lui Ava. Orice. Și ea la fel.

Ava Gardner și Frank Sinatra, la nunta lor (1951)

Iubirea celor doi se transformă într-o obsesie bolnăvicioasă. Amândoi sunt geloși, posesivi, violenți și egoiști. Certurile lor amoroase se concentrează în jurul a vaze sparte, mobilă aruncată, palme, beții și partide agresive de amor.

  • “Francis și cu mine suntem amândoi temperamentali, dragule. Avem fitilul scurt, explodăm!”

Doi ani mai târziu, cariera lui Sinatra e pe terminate. Cei de la MGM îl dau afară, contractele încetează să mai apară și abia reușește să cânte de trei ori pe săptămână la Copacabana din New York.

“O să mă omori! Tu vei fi moartea mea!”

E slăbit. Alcoolic. Depresiv. Se ceartă zilnic cu Nancy. Ea refuză în continuare să îi dea actul mult dorit. Nici cu Ava lucrurile nu stau roz. A aflat că l-a înșelat cu un toreador din Spania, în timp ce filma Pandora and the Flying Dutchman”. Zboară până acolo și îi prinde în fapt. O pleznește. Sparge un pahar. Îi aruncă hainele pe geam. “O să mă omori! Tu vei fi moartea mea!”

CITEȘTE ȘI - Paul Newman și Joanne Woodward, 50 de ani de căsnicie fericită: “De ce să mănânci hamburger în oraș, când ai friptură acasă?”

Întors la New York, tradus și fără de liniște, Sinatra încearcă, într-un moment de slăbiciune și rușine, să își ia viața, înghițind un pumn de somnifere. Gardner află și ajunge la timp pentru a-l salva, dar nimic nu va mai fi la fel de atunci.

Pe 30 octombrie 1951, Nancy Sinatra semnează, într-un final, documentele de divorț, iar Frank și Ava se căsătoresc după opt zile. Luna de miere și-o petrec în Miami și Havana. Dar nicio minune nu ține mai mult de trei zile. În cazul lor a fost vorba de doi ani.

Pe platourile de filmare ale peliculei “Mogambo” (1953), Ava află că este gravidă. Fuge la o clinică și întrerupe sarcina, ascunzându-i asta lui Frank. Artistul află, până la urmă, și o confruntă. De ce, dacă i-a spus de atâtea ori că își dorește o familie cu el, a recurs la asemenea gest? De ce? E devastat de veste și decide să o lase. Nu mai poate continua.

Ava și Frank au trăit o poveste tumultoasă de iubire

Presa anunță despărțirea oficială pe 29 octombrie 1953. Prietenii lui Frank, fratii Kennedy, Dean Martin, Humphrey Bogart și Peter Lawford, încearcă să îi ridice moralul artistului: “Sunt milioane de gagici pe planeta asta și tu o vrei fix pe aia care te respinge!”

Urmează multe seri de poker, pariuri, alcool și vizite la domnișoare fără inhibiții. Dar Frank încă trage speranță că se vor împăca. S-au mai certat și înainte, ăsta nu poate fi sfârșitul poveștii lor de dragoste. Nu?

CITEȘTE ȘI - Blestemul tinerelor blonde de la Hollywood. Marilyn Monroe se sinucide cu somnifere, Jean Harlow moare de la o insuficiență renală, Carole Lombard se prăbușește cu avionul

Doar că Ava deja și-a găsit consolarea în brațele altui toreador, lăsându-l pe Bogie (n.r. – Humphrey Bogart) fără cuvinte.

  • “Jumătate din populația feminină a globului s-ar arunca la picioarele lui Frank și ea umbla după băieți în cape și pantofi de balerină”, le-a mărturisit, amuzat, Humphrey Bogart unor ziariști.

Când "amicul" Peter Lawford o invită la cafea pe Ava, Frank o ia razna și îl amenință că îi rupe picioarele. Aburii alcoolului îl împing spre moarte, a doua oară. Își taie încheieturile. Vrea să se sinucidă. Din nou. Ajunge la spital la timp și scapă cu viață.

Separarea celor doi devine iminentă, după încă patru ani de trădări, înșelăciuni, depresii, reproșuri și chin. În 1957 se pronunță divorțul dintre Ava Gardner și Frank Sinatra. Continuă să se iubească reciproc, dar realizează cruntul adevăr. Oricât de mult s-ar iubi, nu se potrivesc și nu pot conviețui.

CITEȘTE ȘI - Au fost descoperite cele mai căutate imagini din istoria filmului: Marilyn Monroe, goală, în fața unui imens de la Hollywood. ”Să mori e la fel de natural ca și să trăiești!”

Se vizitează în continuare, se sună și își trimit scrisori. Rămân prieteni până la sfârșitul vieții Avei Gardner, în ianuarie 1990, când actrița moare de pneumonie și complicații la ficat. O viață irosită în alcool si tutun și-a spus cuvântul.

Surse: Hollywood Love Stories, Historia.ro, The Vintage News

Cele mai noi stiri
Lajumate.ro