În Cimitirul Bellu, sub un cireș bătrân, își doarme somnul de veci actrița AGEPSINA Macri. Soțul ei, scriitorul Victor Eftimiu, răpus de durere la moartea ei: „De când mi te-a înfăşurat sicriul/ Zadarnic mai încerc să fac pe viul!”

 
+8 click pentru
galerie
Povestea de dragoste dintre actrița Agepsina Macri și scriitorul Victor Eftimiu a început cu un mare „NU!”.
Frumoasa artistă, cu origini grecești, școlită la Universitatea Sorbona, cu lecții de teatru luate la Paris, s-a prezentat încrezătoare la audițiile pentru rolul Ilenei Cosânzene, din „Mărul de aur”, piesa dramaturgului Eftimiu. Se întâmpla după Primul Război Mondial.
 
De ce nu a primit Agepsina rolul Ilenei Cosânzene?
Agepsina Macri nu a primit rolul din piesa lui Victor Eftimiu, dar avea să primească mai târziu cel mai important rol din viața acestuia: de soție! Mai târziu, scriitorul avea să-și motiveze decizia și să recunoască faptul că tânăra cu nume singular, angajată a Teatrului Național din București, l-a fermecat încă de la prima privire, dar avea obligații față de un prieten drag.
 „Pompiliu Eliade îmi propuse (n.r.: pentru rolul Ileana Cosânzeana din piesa Mărul de aur) o nouă angajată a Teatrului Național, o domnișoară Agepsina Macri pe care n-o cunoșteam. Cum un prieten din teatru al Eleonorei Mihăilescu mă ruga insistent să dau un rol blondei și frumoasei Eleonora, și cum n-o cunoșteam nici pe ea, l-am dat Eleonorei”, avea să scrie Eftimiu în volumul Portrete și amintiri.
Dar până să cunoască marea dragoste, Agepsina a fost răsfățata tatălui ei, un bogătaș venit de prin părțile Greciei, care și-a trimis unica fiică să învețe la Paris și apoi, departe de război.
Agepsina, feblețea tatălui ei și marea răsfățată a familiei
 
Agepsina s-a născut în târgul Piteştiului, în 1885, și-a desăvârșit studiile în Franța și a fost crescută mereu ca o domnișoară de pension, căci era fiica bogătașului Panait Macri. După studiile universitare, se întoarce în România pentru o scurtă perioadă, unde colaborează cu 
renumiții Pompiliu Eliade și cu Barbu Ștefănescu-Delavrancea, după care se întoarce la Paris, unde a locuit până la sfârșitul Primului Război Mondial.
Căsătoria cu Victor Eftimiu, o binecuvântare
În 1919, după ce războiul se terminase, Agepsina Macri revine în țară și se angajează la Teatrul Național din București. În această perioadă, îl cunoaște pe Eftimiu. După ce ratează primul rol, dramaturgul o distribuie în piesele sale, cu precădere tragice. Totodată, talentata actriță joacă și în două dintre primele filme româneștiIndependența României  și Maiorul Mura (1927–1928). „Cu fermecătoarea Agepsina Macri am avut în urmă plăcerea de a juca în Prometeu, valoroasa operă teatrală a d-lui Victor Eftimiu și păstrez o frumoasă amintire de pe urma acestor vremuri” , avea să scrie o altă mare actriță a acelor timpuri, Agatha Bârsescu.
După mai multe colaborări, actrița se căsătorește cu Victor Eftimiu, iar cei doi soți s-au iubit pătimaș și  au locuit mult timp într-un bloc de lângă parcul Cișmigiu.
La moartea ei, Victor Eftimiu o plânge cu durere și-i dedică una dintre cele mai frumoase poeme de dragoste:
„De când te-ai dus, m-a năpădit pustiul…/ N-aş fi crezut atâta gol să fie! /E vană orişice filozofie Când zorile şi-au stins trandafiriul. /Mi-ai fost unicul gând şi avuţie…/ De când mi te-a înfăşurat sicriul /Zadarnic mai încerc să fac pe viul, /Mi-e mult mai greu pământul decât ţie! /Ne-a despărţit ursita nemiloasă…/ A fulgerat spăimântătoarea coasă/ Tăindu-ne-mpletitele destine Şi lacrimilor ne-a secat şuvoiul! /Eu sunt în lumea celor vii strigoiul Iar cel adevărat sunt lângă tine…”
 
SURSE: Victor Eftimiu, volumul Portrete și amintiri, deieri-deazi.blogspot.ro, atelier.liternet.ro
facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
Black Friday - nu rata ofertele
PREMIUM

Mai multe