În luneta nemţilor! DUNKIRK şi cei 400.000 de soldaţi de pe plaja devenită prăpastie. Torpilele au transformat fâşia de 5 kilometri într-un IAD: “De aici nu putem scăpa. Ne vor nimici"

 
+8 click pentru
galerie

Dunkirk, Franţa, final de mai 1940. 400.000 de soldaţi britanici, francezi şi belgieni prinşi în capcana nemţilor. Acasă, ajung 338.226. Restul rămân pe veşnicie pe “plaja blestemată”. 77 de ani mai târziu, se toarnă filmul care le spune povestea 

10 mai 1940. Franţa începe să piardă încet lupta cu Germania, după Olanda şi Belgia în ceea ce istoricii numesc “tăietura de seceră”. Zece zile mai târziu, nemţii ating coasta Atlanticului, separând Corpul Expediționar Britanic de restul trupelor aliate lângă Armentieres, iar Armata I franceză și armata belgiană ceva mai la nord. 

“TANCURILE AU PLECAT, SUNTEM ÎN SIGURANŢĂ!”. OARE?!

400.000 de suflete stau înghesuite aşteptând ca zgomotul infernal scos de tancuri să se oprească. Asta înseamnă posibilitatea de a ajunge acasă. Maşinile grele de fier dispar, soldaţii încep să iasă încet din ascunzători, odată cu speranţa. Căpitanul, însă, este conştient că trupele germane nu i-ar lăsa niciodată să scape… Nordul Franţei se transformă acum în marginea prăpastiei.

“Nu te poţi ascunde de aşa ceva. De ce să trimiţi tancuri când poţi folosi avioane? Vom fi prinşi ca nişte peşti într-o plasă imensă”…

Pentru a salva ceva din această înfrângere dezastruoasă, Churchill decide să încerce să salveze măcar 30.000-40.000 de soldați, pentru a-i putea folosi ulterior în luptă. Dar avioanele britanice nu apar… 

Prima rafală decimează armata engleză, iar scena este înfiorătoare! Din cer, cad sute de proiectile, totul este un iad pe Pământ, vuietul asurzitor al dive-bomberelor ”Stucka” îi face pe soldaţi să se lase la pământ şi să roage în cor. Apoi, linişte… Aşteptarea e groaznică, trupurile a mii de soldaţi plutesc deja în derivă, iar cei rămaşi în viaţa aşteaptă din nou moartea din cer. Soldaţii sunt în stare să înoate până în Anglia doar să se salveze. 

“Unde sunt nenorocitele alea de avioane de luptă?”, urlă disperat generalul Gort. 

“Ne vor nimici. Nu ne vom putea ascunde de aşa ceva”. Realizând că ajutorul nu va veni prea curând, ia decizia de a se mişca. Soldaţii britanicii merg 50 de kilometri spre nord şi ajung pe o fâşie lată de doar 5 kilometri, care se întinde intre Dunkirk şi Poperinge, belgienii se predau. 

27 mai 1940. Începe evacuarea de la Dunkirk. Timp de patru zile, soldaţii trăiesc cele mai lungi secunde, minute, ore… 

Din cei 400.000 de oameni, sunt salvaţi 338.226, dintre care aproximativ 120.000 de francezi și belgieni. Eroii, la fel de înspăimântaţi ca cei care trebuiau furaţi din ghearele morţii, vin cu cele 700 de bărci. Practic, oameni obişnuiţi pleacă în căutarea soldaţilor lor. 

Adevărul, rostit şi de marele Churchill, este unul singur: fără decizia generalului de a-i muta, toţi ar fi avut aceeaşi soartă.

Numărul soldaților evacuați pe zile:

27 mai (7.669 soldați)
28 mai (17.804 soldați)
29 mai (47.310 soldați)
30–31 mai (120.927 soldați)
1 iunie (64.229 soldați)
2–4 iunie (54.000 soldați)

Ziarul New York Times scrie, pe 1 iunie: ”Câtă vreme va supraviețui limba engleză, cuvântul Dunkirk va fi rostit cu respect. În acel port, a fost un iad pe pământ cum n-a mai existat vreodată, la sfârșitul unei bătălii pierdute, zdrențele și petele care ascunseseră sufletul democrației au dispărut. Acolo, învinsă, dar necucerită, într-o splendoare strălucitoare, ea a înfruntat inamicul... acest lucru strălucitor -spiritul democratic- din sufletele oamenilor libere pe care Hitler nu-i poate comanda.”

Pe 5 iunie, Hitler se adresează armatei: ”Soldați de pe frontul de vest! Dunkerque-ul a căzut...cu el s-a sfârșit cea mai mare bătălie din istorie. Încrederea mea în voi nu cunoaște limite. Nu m-ați dezamăgit.”

De cealaltă parte a Canalului Mânecii, Churchill laudă și el eforturile depuse de soldații britanici, avertizându-i în același timp că ”trebuie să fim atenți să nu dăm acestei bătălii atributele unei victorii. Războaiele nu se câștigă prin evacuări.”

77 DE ANI MAI TÂRZIU, TRAGEDIA DIN NORDUL FRANŢEI ESTE ECRANIZATĂ MAGISTRAL! 

Christopher Noland (cel care a regizat şi trilogia "Dark Knight") scoate din tragedia de la Dunkirk tot ce este mai cutremurător…  Ideea magistrală i-a venit după ce întreaga copilărie a auzit despre asta... Bunicul marelui regizor a murit acolo. "Bunicul meu a murit luptând la Dunkirk. Copilăria mea a fost marcată de acest eveniment dur", a declarat Noland pentru ABC.ES,

 

SURSE: BBC.CO.UK, WIKIPEDIA.ORG, HISTORIA.RO, ABC.ES

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe