Istoria neștiută a lui „OK”! Cum a luat naștere termenul folosit în toate limbile planetei

 
+3 click pentru
galerie

Indiferet de țara în care mergi astăzi, dacă spui „OK” atunci toată lumea va înțelege că tocmai ai dat un verdict pozitiv sau u răspuns aprobator. Totuși, te-ai întrebat vreodată de la ce vine totul?

Acest „OK” e atât de complex și ofertant, încât am ajuns să-l folosim ca adverb, ca adjectiv, ca substantiv, ca interjecție și nu numai! Folosit mai în toate limbile planetei, puțini se întreabă cum a apărut și de la ce a pornit totul.

Inițial s-a crezut că totul provine de la tribul amerindian Choctaw, al cărui lider Old Keoku îți pronunța numele „OKEH”, dar specialiștii au mers mai departe și au descoperit că ar putea să vină și de la un rom „Aux Quais” din Puerto Rico, de la expresia latinească „omnes korrecta”, de la fraza în limbra franceză „au quai” și nu numai!

                                       Istoria neștiută a semnului „O.K.”

DE LA ZIARIȘTI AR FI PORNIT TOTUL

Lingviștii au avut multe variante la dispoziție, până ce Allen Walker Read a decis să pună piciorul în prag și să rezolve probleme odată pentru totdeauna! După numeroase studii și cercetări a descoperit că prima consemnare a expresiei „OK” a fost făcută în martie 1839 în Boston Morning Post, într-un articol.

Pe vremea aceea, cuvintele erau intenționat scrise greșit sau prescurtate în tot felul de jocuri de litere (anagrame) pentru a stârni amuzamentul cititorului. „OK” era de fapt o abreviere pentru „all corect” (n.r. „totul corect).

O CAMPANIE PENTRU PREȘEDINTELE „O.K.”

Expresia a devenit și mai populară în cadrul campaniei prezidențiale din 1840, atunci când a candidat Martin Van Buren, născut în orașul Kinderhook și astfel poreclit „Old Kinderhook” (n.r. „bătrânul Kinderhook”). Inițialele „OK” erau perfecte pentru el. Au apărut cluburile „O.K.”, în care se adunau fanii politicianului. Chiar dacă nu a câștigat, expresia a fost folosită în continuare.

                          Martin Van Buren, președintele care a vrut să fie „O.K.”

În anul 1864, termenul deja apărea în dicționarul limbii engleze vulgare, semn că a fost asimilat ușir de către vorbitori.

CUM E MAI „OK”?

Timpul a trecut și lingviștii în continuare nu prea au căzut de acord asupra originii lui „OK”! Unii susțin că ar fi vorba despre politicianul Van Buren poreclit „Old Kiinderhook” (O.K.), alții susțin că totul vine de la căpetenia Old Keokuk a tribului amerindian Choctaw, al cărui nume se pronunța „okeh”. 

Și fiindcă nu se știe exact de unde provine cu exact acest „OK”, dicțioarele britanice și americane dau toate variantele de mai sus!

În fond...toate variantele par „OK”, nu?facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI