Live acum
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul Comorilor

Prima nuntă „regală” văzută la televizor de români: „Pentru noi, ei erau prinți! Au fost oameni cu miile. Lângă Maria a stat doamna Lătărețu!”

Măsurătorile spun că nunta prințului Harry cu actrița Meghan Markle a fost urmărită de peste două milioane de români, care au privit cu nesaț transmisiunile televiziunilor autohtone de la evenimentul monden numărul 1 al anului 2018.

Cifrele sunt impresionante, ce-i drept, dar pălesc în fața audienței de care s-a bucurat filmul uneia dintre cele mai mari și cunoscute nunți din istoria României. La începutul anilor 70, două dintre cele mai emblematice figuri ale showbizului național de la acea vreme, aveau să-și unească destinele, evenimentul fiind de o anvergură greu de închipuit pentru acele vremuri.

Personajele principale ale primeli nunți „regale” transmise la televizor au fost Maria Ciobanu și Ion Dolănescu. Cei doi erau vedete de primă mână într-o Românie destul de libertină, în care rafturile erau pline, iar programele tv condimentate cu multe știri mondene.

OASPEȚI DE SEAMĂ ȘI MII DE OAMENI PE STRĂZILE PERȘINARILOR

Legat puternic sentimental de locurile natale, Ion Dolănescu a ținut dinadins ca întregul eveniment să se consume în localitatea dâmbovițeană Perșinari. Dorința regretatului artist de a-și arăta mireasa tuturor consătenilor este explicabilă, acesta trăgându-se dintr-o familie nevoiașă al căuri fiu ajunsese om mare la București. Deși se așteptau la o asistență numeroasă, nimeni nu și-a închipuit că satul va fi sufocat de bărbați, femei, bătrâni și copii veniți din toate colțurile țării pentru a-i vedea pe cei doi însurăței: „A venit lume de peste tot. Soseau cu trenul, cu mașinile, cu autobuzele, cu căruțele, pe jos... Da' să știți că atunci nu era ca acum, să fie păziți de poliție sau de firme specializate. Totul era liber. Ei umblau printre oameni, zâmbeau, au făcut toate obiceiurile. Copiii s-au urcat în copaci, pe case, pe garduri... Au făcut toate obiceiurile. A fost dorința lui Ion Dolănescu să se însoare în propria bătăură. A iubit mult locurile astea”, a rememorat unul dintre participanții la cea mai amre nuntă pe care au văzut-o românii pe vremea lui Ceaușescu.

AU MERS PRIN SAT ÎN CĂRUȚĂ

Imaginile transmise la televiziunea națională se păstrează și astăzi și dovedesc cele spuse mai sus. Ulițele Perșinarilor au fost gazda unor nume grele ale muzicii populare și nu numai: „Nu mai țin minte cu exactitate cine a mai fost la nuntă, dar știu că tata mi-a spus că a venit multă lume bună de la București. Mi-aduc aminte însă că am văzut-o pe doamna Maria Lătărețu, care a venit odată cu mireasa. Nu a scăpat-o din ochi pe mireasă. A stat la masă cu toată lumea, la rând. Vedetele de-atunci nu erau cu nasul pe sus ca acum”, spune același participant la nuntă.

Așa cum se poate observa în imaginile document de mai sus, Maria Ciobanu și Ion Dolănescu au mers inclusiv cu căruța pe șoselele prăfuite ale localității dâmbovițene.

UN BASM FĂRĂ FINAL FERICIT

Căsătoria dintre Ion Dolănescu și Maria Ciobanu nu a durat foarte mult. La puțin timp după nuntă, între celebri cântăreți au început disensiunile, încheiate cu separarea. Ionuț, copilul născut din scurt și intensa poveste de dragoste a rămas în grija artistului: „După ce am început să cânt cu Ion, care s-a ţinut de capul meu vreo trei ani, treptat, prin 1971, ne-am îndrăgostit… Pobabil că a fost destinul. Am divorţat, ne-am îndrăgostit, apoi ne-am căsătorit şi s-a născut un băiat, cu care mă mândresc: Ionuţ”, povestea Maria Ciobanu în urmă ceva vreme.