Live acumSacrificiul
Prime Time 20:00Sacrificiul

REGELE MIHAI a murit. Ani de liceu! Aici este locul în care Regele Mihai și-a petrecut primii ani ai adolescenței: „Măria Sa era un licean responsabil. Nu-și permitea să se facă de râs în fața noastră”

Pe la 1930, regele Carol al II lea făcut o vizită cu scop precis la Liceul Militar „Nicolae Filipescu”, o unitate de învățământ de elită situată la câteva zeci de kilometri de București și așezată fix lângă locul în care se odihnește și acum craniul marelui voievod valah, Mihai Viteazul

Pe la 1930, regele Carol al II lea făcut o vizită cu scop precis la Liceul Militar „Nicolae Filipescu”, o unitate de învățământ de elită situată la câteva zeci de kilometri de București și așezată fix lângă locul în care se odihnește și acum craniul marelui voievod valah, Mihai Viteazul.

La mai puțin de cinci kilometri de Curtea Domnească de la Târgoviște se afla liceul la care familia regală a României de la acea vreme a ales să își trimită moștenitorul pentru a deprinde tainele armelor și primi educația militară obligatorie pentru marile neamuri ale țării.

Regele Mihai, interviu de excepţie. Cum a aflat fostul suveran despre Revoluţia din 1989: "Eram la curent cu toate noutăţile, dar şi îngrijorat pentru modul barbar în care autorităţile acţionau"

Liceul fusese terminat de clădit încă din 1912, iar până la apariția “Promoţiei Măriei Sale Mihai”, sute de tineri deveniseră bărbați de nădejde ai patriei pe băncile școlii de lângă Mănăstirea Dealu, așa cum urma să devină și Mihai I.

Revenind la anul 1930, Carol al II-lea a depus o cerere de înscriere în clasa întâi pentru fiul său, iar trei ani mai târziu mezinul familiei se număra printre elevii școlii de cavalerie. „De la restauraţie, şcoala de la Dealu a pornit pe vechiul făgaş. Entuziasmul începutului împletit cu necesităţile actualului, fac ca Liceul Militar “Nicolae Filipescu” să fie, din nou, şcoala de elită a a neamului. Majestatea Sa Regele Carol al II lea, înscrie printre elevii şcolii pe Măria sa Mihaiu, Marele Voievod de Alba Iulia”, se scrie în “Manastirea Dealu si Liceul Militar Nicolae Filipescu” , volum semnat de Pr. Dr. C. Nițescu.

Mihai își continua studiile după ce făcuse gimnaziul în celebra „clasă palatină”, o școală special creată pentru moștenitorul tronului în care mai fuseseră invitați să învețe cei mai deștepți copiii ai acelor vremuri de pe toată întinderea regatului românesc.

Căsătoriți 68 de ani. Ea s-a dus prima! Iubirea Anei l-a făcut uman: ”l-am învăţat cum se trăieşte simplu, nu într-un palat. Cu mine a aflat că se stă la coadă la magazin”

Revenind la perioada petrecută la Târgoviște, odată cu înscrierea viitorului rege în rândul elevilor Liceului „Nicolae Filipescu”, lucrurile se schimbă simțitor în respectivaunitate de învățământ. Inclusiv uniformele și nu oricum, ci prin decret. Datorită noii situaţii, conform Înaltului Decret nr. 3322 din 2 octombrie 1930 şi publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 227 din 9 octombrie 1930, a fost schimbată uniforma elevilor asemenea celor din Regimentul de gardă, tocmai pentru moștenitorul familiei regale.

Potrivit mărturiilor celor care l-au văzut pe monarh în acea perioadă, schimbarea uniformei a fost unul dintre puținele lucruri speciale pe care familia sa le-a cerut în mod expres. În rest, liceanul Mihai I a fost tratat ca oricare elev al școlii, iar relațiile dintre el și colegi au fost dintotdeauna cele mai bune: „Atitudinea Măriei Sale era întotdeauna demnă, iar faptul că era cine era nu-l transforma într-un elev răsfățat, ci dimpotrivă. Era mult mai responsabil tocmai pentru că toată lumea stătea cu ochii pe dumnealui”, a povestit în urmă cu 20 de ani unul dintre colegii săi pentru presa dâmbovițeană.

LICEUL DE LA MĂNĂSTIREA DEALU, LOCUL ÎN CARE A ÎNVĂȚAT CORNELIU ZELEA CODREANU

Liceul pe care l-a urmat ultimul rege al României l-a adăpostit, în perioada 1912-1916 și pe celebrul lider al Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu.

Corneliu Zelea Codreanu (n. 13 septembrie 1899 la Huși - d. 30 noiembrie 1938, satul Tâncăbești, comuna Snagov, județul Ilfov) a fost liderul carismatic al extremei-drepte naționalist creștine al partidului Garda de Fier sau al Legiunii Arhanghelul Mihail din România interbelică, cunoscuți și sub numele de Legionari, Mișcarea Legionară sau neoficial, „Cămășile Verzi”. Codreanu a avut controlul absolut al organizației. Legionarii i-au atribuit titlul Căpitanul.

A fost asasinat în timpul detenției din ordinul regelui Carol al II-lea.