Live acumObservator 12
Prime Time 20:30Film: Eroi de sacrificiu (SUA 2010)

"SINGURUL OM care a refuzat să îl salute pe Hitler"! Iubirea pentru o evreică şi două mâini încrucişate l-au făcut erou: ea - ucisă în lagăr, el - dat dispărut pe front

“SIEG HEIL!”, infamul salut al nemţilor, era în anii ’30 obligatoriu şi reprezenta o demonstraţie de loialitate faţă de Fuhrer şi partid. Cine ar fi îndrăznit vreodată să nu ridice mâna şi să nu strige tare “SALUT VICTORIEI!”? Răspunsul vine rapid şi cu dovezi: August Landmesser!

“SIEG HEIL!”, infamul salut al nemţilor, era în anii ’30 obligatoriu şi reprezenta o demonstraţie de loialitate faţă de Fuhrer şi partid. Cine ar fi îndrăznit vreodată să nu ridice mâna şi să nu strige tare “SALUT VICTORIEI!”? Răspunsul vine rapid şi cu dovezi: August Landmesser!

Mijlocul lui IUNIE 1936, lansarea la apă a navei-școală Horst Wessel:

O mulţime de oameni entuziaşti (şi nu prea!), un nou motiv de mândrie pentru Germania, un salut obligatoriu şi un Hitler privind spre viitorul măreţ al naţiunii sale. Dintre miile de muncitori, doar din gura unuia nu s-a auzit “SIEG HEIL!”.

POVESTEA LUI AUGUST LANDMESSER.

August Landmesser, născut la 24 mai 1910, era singurul copil al lui August Franz Landmesser și Wilhelminei Magdalene (născută Schmidtpott).

La 21 de ani, hotărăşte să intre în Partidul Nazist, însă doi ani mai târziu îşi întâlneşte marea dragoste: Irma Eckler, o evreică pe care a cerut-o imediat de soţie.

Dar planurile lui de viitor nu conveneau partidului din care face parte, aşa că odată descoperită logodna lor, Landmesser este dat afară. Câteva săptămâni mai târziu, cuplul decide să completeze o aplicaţie de căsătorie în Hamburg, dar uniunea tinerilor este refuzată după adoptarea noilor Legi din Nuremberg.

Dar cum ar putea o hârtie să stea în faţa fericirii lor? August şi Irma îşi trăiesc frumos iubirea şi, în octombrie 1935, se naşte primul lor copil – o fetiţă.

"SINGURUL BĂRBAT care a refuzat să îl salute pe Hitler"...

Într-o poză realizată la data de 13 iunie 1936, Landmesser apare cu braţele încrucişate la un eveniment ce prilejuieşte “botezul” unui nou vas german. Scena a fost privită de către partid ca o sfidare a Fuhrer-ului iar poliţia a început urmărirea sistematică a familiei. Un an mai târziu, cuplul decide să fugă în Danemarca, însă este reţinut la graniţă şi acuzat de ”dezonorarea rasei” sau ”infamie rasială”.

MURDĂRIREA RASEI, SFIDAREA LUI HITLER ŞI OFENSA ADUSĂ PURITĂŢII RASIALE!

Acuzaţiile aduse se înmulţesc peste noapte, însă August reuşeşte să ţină piept tuturor “hienelor” care îl vor închis. Tânărul îşi începe pledoaria argumentând că nici el, nici partenera sa nu ştiau că femeia era sută la sută evreică. La final de mai 1938, este eliberat din cauza lipsei de probe, însă ameninţat şi urmărit în continuare.

Libertatea şi fericirea cuplului nu durează mai mult de două luni, August fiind din nou arestat şi condamnat la doi ani și jumătate de muncă silnică în lagărul de concentrare de la Borgermoor.

Destinul Irmei, însă, seamănă la indigo cu a milioanelor de evrei ucişi în timpul Holocaustului.

Închisă mai întâi de Gestapo la închisoarea Fuhlsbuttel, unde a născut cea de-a doua fată, Irene, este trimisă mai apoi la lagărul Oranienburg, apoi la cel de la Lichtenburg, special construit pentru femei, ajungând într-un final la cel de la Ravensbruck.

În 1942, MAREA IUBIRE A SINGURULUI OM CARE L-A SFIDAT PE HITLER este ucisă împreună cu alte 14.000 de persoane la centrul de eutanasiere de la Bernburg.

August reuşeşte să iasă din închisoare, se angajează la o firmă de curierat şi este trimis într-o operaţiune periculoasă. Pe 17 octombrie 1944, în timpul luptelor din Croaţia, este dat dispărut…

47 de ani mai târziu, ziarul german DIE ZEIT publică o fotografie făcută pe 13 iunie 1936… TITLUL: “SINGURUL OM CARE NU L-A SALUTAT PE HITLER”.

SURSE: RareHistoricalPhotos.com, Wikipedia.org, IstoriePeScurt.ro

Recomandari