VIDEO! Cel mai mare secret din istoria Americii se vede în imagini: Cum ”i-au zburat creierii”, la propriu, președintelui Kennedy

 
+4 click pentru
galerie

22 noiembrie 1963, Dallas, Texas. Fast, lume multă și un președinte al Statelor Unite iubit și aclamat, care își făcea ”tura de onoare” la bordul unei decapotabile, alături de Prima Doamnă, Jacqueline Kennedy. Numele lui, John F. Kennedy. 

Nimic nu prevedea ce avea să se întâmple. Trei gloanțe, sânge pe hainele roz ale lui Jackie și o lume înspăimântată. Creierii celui mai tânăr președinte american erau împrăștiați, la propriu, într-o scenă de omor desprinsă parcă din filmele SF.

Controverse în urma uciderii. Ce s-a întâmplat, de fapt, pe 22 noiembrie 1963

Cel de-al 35-lea președinte al SUA, pe atunci în vârstă de 46 de ani, a cărui personalitatea continuă să fascineze, era ucis în urmă cu aproape 54 de ani de gloanțele trase de Lee Harvey Oswald, 24 de ani, potrivit anchetei oficiale, ce rămâne una controversată.

Anunțul morții și imaginile cu împușcarea președintelui într-o limuzină decapotabilă, cu Jackie alături, continuă să facă parte din memoria colectivă mondială. Prima Doamnă nu este rănită, dar sângele lui Kennedy ajunge pe deux-pieces-ul său roz, marca ”Chanel”. Reacția lui Jackie, după ce soțul său este declarat mort, rămâne în istorie. Secretara personală, Mary Gallagher, îi sugerează să-și schimbe hainele pătate de sânge. Răspunsul vine de îndată: ”Nu, toată omenirea să vadă ce i-au făcut lui John!”, spune, arătând petele de sânge de pe fustă.

Orașul Dallas, multă vreme rămas discret după ce a fost supranumit 'orașul urii' din cauza atentatului are și astăzi urmele morții liderului american.

Pentru trei sferturi dintre americani, JFK va rămâne în istorie drept un președinte 'remarcabil', pe primul loc într-o listă a liderilor americani.

Cine a fost John F. Kennedy, cel mai tânăr și cel mai iubit președinte american

Născut într-o familie bogată și influentă din Boston, John F. Kennedy, cel mai tânăr președinte ales și primul șef de stat catolic, nu și-a putut termina primul mandat început în 1961. Acesta a fost marcat mai ales de contextul Războiului Rece, în general, și de criza rachetelor din Cuba, de eșecul operațiunii din 'Golful Porcilor', dar și de programul spațial Apollo, în special.

Jake, cum era alintat în tinerețe, s-a făcut remarcat de când era student la Istorie și Relații Internaționale la Universitatea Harvard și ca ofițer de marină în războiul din Pacific. În cariera de deputat și apoi de senator nu s-a remarcat prin nimic special, în afară de a reprezenta interesele statului Massachusetts, de a lupta cu problemele sale grave de sănătate, care au fost pe punctul să-l îndepărteze definitiv din viața activă.

La 8 noiembrie 1960, John F. Kennedy a fost ales al 35-lea președinte al SUA, învingându-l pe republicanul Richard M. Nixon, vicepreședintele în exercițiu. Lupta electorală dintre el și republicanul Richard Nixon a fost prima luptă electorală televizată. Era cel mai tânăr președinte din istoria SUA și primul președinte catolic. În discursul inaugural, din 20 ianuarie 1961, Kennedy a anunțat preluarea puterii de către o nouă generație.

În timpul mandatului său, care a durat 1.037 de zile, John F. Kennedy a impus, în plan intern, eliminarea segregării rasiale din statele sudiste și a promovat o legislație de promovare a drepturilor civile pentru afro-americani. Totodată, pachetul de măsuri propus de noua administrați avea ca scop revitalizarea economiei, un program strict de luptă împotriva inflației, consolidarea apărării naționale prin creșterea cheltuielilor militare și construirea de locuințe. Kennedy a fost primul președinte american care a cerut Congresului să-și dea acordul ca suma de 22 milioane de dolari să fie alocată programului spațial Apollo, se menționează pe www.jfklibrary.org

Mitul Kennedy, în continuare viu, se datorează și stilului său modern expus de televiziune, care își trăia atunci anii de glorie, dar și de șarmul soției sale, Jackie, interpretată magistrat de către Natalie Portman, într-un film biografic, produs în 2017.

Surse: Wikipedia, Agerpresjfklibrary.org

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe