Live acumObservator 23
Prime Time 20:25Chefi la cutite

VIDEO EXCLUSIV! Hagi s-a întors la echipa națională! ”Păi cine sunt eu ca să refuz România?”

Pe 16 mai 1999, la 11 luni după ce Gică Hagi se retrăsese, oficial, de la echipa națională de fotbal a României, Adrian Păunescu, realizatorul emisiunii ”Meciul Meciurilor” de la Antena 1, reușește să-l întoarcă pe Rege, din nou, pe gazon, pentru partida cu Ungaria, din 5 iunie. Mulți spun, și astăzi, că acesta a fost unul dintre cele mai importante momente ale fotbalului de la noi. Gică a revenit și, pentru prima oară în istorie, i-am învins pe maghiari, cu 2-0

Pe 16 mai 1999, la 11 luni după ce Gică Hagi se retrăsese, oficial, de la echipa națională de fotbal a României, Adrian Păunescu, realizatorul emisiunii ”Meciul Meciurilor” de la Antena 1, reușește să-l întoarcă pe ”Rege”, din nou, pe gazon, pentru partida cu Ungaria, din 5 iunie. Mulți spun, și astăzi, că acesta a fost unul dintre cele mai importante momente ale fotbalului de la noi. Gică a revenit și, pentru prima oară în istorie, i-am învins pe maghiari, cu 2-0

Miroase a primăvară, chiar și acolo, sus, în înaltul cerului, la etajul opt din Casa Scânteii. ”Țuțu” stă în ușa departamentului ”Sport” de la ”Jurnalul Național”. ”Mă, <<Bardul>> are o idee. Vrea să-l întoarcă pe <<Rege>> la echipa națională. Am nevoie de numărul lui de celular, să-l sune, să-l cheme la emisiune!”. ”Țuțu” e Florin Condurățeanu, producătorul show-ului sportiv ”Meciul Meciurilor” de la Antena 1. ”Bardul” e poetul Adrian Păunescu. ”Regele” e Gică Hagi, retras de la echipa națională de fotbal. ”Celularul” e un telefon mobil antic, când numerele începeau cu 092 sau 094...

Așa pleacă la drum una dintre cele mai frumoase pagini din istoria fotbalului autohton.

E 1999. Gică Hagi s-a retras de la echipa națională pe 2 iulie 1998, după turneul final al Campionatului Mondial din Franța. Am pierdut, 0-1, în ultimul meci, contra Croației, gol din penalty Davor Suker, apoi, când apele s-au liniștit, ”Regele” a făcut anunțul. Anghel Iordănescu a fost înlocuit, pe banca tehnică, rocadă cu Victor Pițurcă. În mai 1999, Hagi e încă în doliu după pierderea mamei sale, Chirața, decedată în februarie. E sincer, nu se gândește la meciuri omagiale. Evoluează la Galatasaray Istanbul dar, oficial, de la echipa națională nu s-a retras, pentru că nu a avut parte de un meci ca la carte.

Meciul meciurilor se joacă la ”Meciul Meciurilor”

Adrian Păunescu, poetul, ține emisiune la Antena 1. ”Meciul Meciurilor”. Vorbește cu Hagi, îl cheamă în studio, cel considerat, de mulți, cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor, acceptă, dar nu știe exact care este subiectul. 16 mai 1999. În platou, multă lume bună: dinspre fotbal - venerabilul Traian Tomescu, Nelu Crăciunescu, Sandu Boc, regretatul Nae Manea, dar și dinspre politică: Viorel Lis, Nicu Văcăroiu, Viorel Păunescu, Corneliu Vadim Tudor. Se pornește fin, deși e clar că toată lumea ”trage” de Hagi. Păunescu anunță că partea secundă a showului îi este dedicată în exclusivitate ”Regelui”. Toți invitații încearcă să-l convingă că cea mai bună ocazie pentru o retragere ”adevărată” este meciul cu Ungaria, din 5 iunie. Mai ales că niciodată nu reușisem să-i învingem pe maghiari.

Vreme de un ceas, Hagi se ține tare. S-a trecut de miezul nopții. ”În 15 ani am dat tot ce am avut mai bun în mine, nu văd ce aș mai putea da. Dacă mă întorc, fac mai mult rău. Meciul cu Ungaria se poate câștiga și fără mine, cum s-au câștigat atâtea”, spune el. Ușor-ușor, însă, cedează. ”Nu fac eu convocările la echipa națională”, zice în timp ce Păunescu poruncește deja producătorului să-l sune pe Victor Pițurcă. ”Pentru că ai ieșit din circuitul echipei naționale o să trimit un antrenor să te vadă la un meci de pregătire”, glumește ”Piți”, dar face, pe post, ”live”, convocarea oficială pentru jocul din campania de calificare la Campionatul European din 2000, Belgia și Olanda.

Traian Tomescu atacă și el, cu mâinile împreunate: ”Măi, Gică, băiatu' tatii, mai gândește-te!”. Afară, deși e trecut de 1 noaptea, încep să vină primii suporteri. În studio apare fiul lui Adrian Păunescu, Andrei, care îi dedică un cântec lui Hagi. ”Oricât ne-ar fi de greu / Ne facem datoria / Cu noi e Dumnezeu / Trăiască România!”. Apoi termină cu ”Acum tricolorul îți cere să vii / În numele mamei și-al tatălui tău”.

Hagi cedează puțin după două noaptea, cu ochii umeziți și cu tremur în glas: ”Am hotărât să joc în meciul cu Ungaria. Păi cine sunt eu ca să refuz România? Vă aștept pe toți la stadion și sper să sărbătorim, împreună, victoria!” În fața sediului Antenei 1 se declanșează sărbătoarea. Oamenii au venit cu steaguri, se scandează ”Hagi, Hagi!”.

E 3.34 când ”Regele” pleacă spre casă, în timp ce în urma sa se aude: ”Hagi, te-am ruga / Să batem Ungaria”. După o pauză de 11 luni, Gheorghe Hagi revenise la echipa națională într-un studio tv!

Gazeta Sporturilor de marți, 18 mai 1999: ”S-a întors!”

2-0 și imagini memorabile: Hagi purtat pe brațe de colegi, la turul stadionului

Pe 5 iunie 1999, pe stadionul ”Steaua” din București, România a învins, pentru prima oară în istorie, Ungaria, după ce în minutul 14 aveam 2-0, goluri Adi Ilie și Dorinel Munteanu. ”Regele” i-a umilit, efectiv, pe unguri, dar a ieșit, la pauză, accidentat. Rămân, însă, în istorie, imaginile cu el purtat pe brațe de către colegi, pentru a face turul stadionului, deși avea umărul imobilizat într-o atelă. A doua zi, ”Gazeta Sporturilor” a dat, proabil, unul dintre cele mai bune titluri-ever din gazetăria noastră: ”Hagi e mag iar”

Echipa noastră în partida contra Ungariei, 2-0, din 5 iunie 1999: Lobonț - Dan Petrescu, Filipescu, Gică Popescu, Nanu - Fl. Petre, Hagi, Gâlcă, Dorinel Munteanu - Viorel Moldovan, Adrian Ilie. Au mai jucat: Lupescu, Ganea și Gică Craioveanu

Foto: Hepta

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro