- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Shiloh, fiica Angelinei Jolie și a lui Brad Pitt a început tratamentul hormonal pentru a se transforma în băiat. Ce înseamnă schimbarea de sex și ce presupune tranziția din punct de vedere medical și social.
Shiloh, primul copil al fostului cuplu de la Hollywood, Angelina Joile- Brad Pitt, a început tratamentul hormonal pentru schimbarea de sex, scrie presa internațională. Tratamentul este susținut financiar doar de către Angelina Joile, în timp ce fostul soț, Brad Pitt, nu și-a dat acordul pentru tranziția decisvă a fiicei în vârstă de 13 ani. Tratamentul se va face în Centrul de Chirurgie Younique, din Santa Monica, California. Astfel, pentru viitoarea și potențiala schimbare de sex a lui Shiloh, medicii trebuie să se asigure că fizicul lui ”John”, așa cum a cerut să fie numită, nu va deveni, în timp, mai feminin decât este, evitându-se astfel și o altă operație grea la o vârstă mai înaintată.
Procesul schimbării de sex este unul de durată și anevoios, susțin specialiștii, dar este cât se poate de necesar în cazul celor care nu se mai identifică cu genul în care s-au născut: masculin sau feminin.
Primul pas pe care o persoană care decide să-și schimbe sexul trebuie să îl facă este acela de a trece printr-o evaluare psihologică amănunțită, din care să rezulte cazul de transexualism, adică identificarea individului cu genul diferit de cel biologic. Persoanele în cauză simt că sunt victime ale unui accident biologic și sunt închise într-un corp care nu se potrivește cu cel al identității lor de gen. Odată clarificată situația, persoana în cauză va fi îndrumată și susținută în procesul de tranziție.
Potrivit Planned Parenthood, tranziția de la un gen la altul include, pe lângă tratamente medicale și hormonale, schimbarea numelui și prenumelui, și evident, al vestimentației.
Ce înseamnă schimbarea de sex pentru femeile care își doresc să devină bărbați
Intervenția prin care o femeie devine bărbat presupune mai multe etape chirurgicale și este considerată a fi mai dificilă, și cu o rată a succesului mult mai mică decât cea din bărbat în femeie. De altfel, și incidența operațiilor de schimbare a sexului din feminin în masculin este una mult mai redusă. Totuși, această schimbare presupune terapie hormonală, prin care se obțin caracteristicile masculine ale fizicului, precum îngroșarea vocii, creșterea părului facial, creșterea mușchilor, redistribuirea grăsimii corporale de la șolduri și sâni la alte părți ale corpului, întreruperea perioadei menstruale etc.)
- reconstrucția unui piept masculin prin extirparea sânilor și a glandelor mamare
- histerectomie, faloplastie (crearea unui organ sexual masculin), vaginectomie
La aceste intervenții se adaugă și altele adiționale, tranziția fiind așadar una foarte dificilă.
Ce înseamnă schimbarea de sex pentru bărbații care își doresc să devină femei
Orhiectomie - Operația de transformare din bărbat în femeie presupune îndepărtarea penisului și a testiculelor și construirea, din țesutul provenit de la acestea, aparatului sexual feminin.
- Condrolaringoplastia (astfel încât mărul lui Adam să aibă o dimensiune mai mică)
- Vaginoplastia
Tranziția de la un gen la altul, din punct de vedere social
Tranziția de la un gen la altul implică și efecte sociale majore. De la declararea acesteia în fața familiei și a prietenilor, la schimbarea numelui și afișarea noului look în conformitate cu propriile convingeri.
Deși poate fi încadrată în categoria operațiilor plastice, operația de modificare a sexului este, de fapt, o intervenție complexă, cu implicații fiziologice, estetice, psihologice, sociale și chiar juridice. În SUA o operație de schimbare a sexului costă între 20.000 și 60.000 de dolari. În România, astfel de operații au fost decontate de stat.
Anul trecut, în România, o echipă de 10 medici au transformat o femeie într-un bărbat, iar intervenția a fost decontată de stat. Schimbarea a avut loc la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică și Arsuri București. Pacientul a fost declarat al șaselea cetățean român care și-a schimbat sexul, din 1995 până încoace. Pe lista de așteptare au mai fost raportate și alte 20 de cazuri, la acel moment.
Sorina, primul român care a făcut schimbare de sex
sursa foto: adevarul.ro
Prima operaţie de schimbare de sex din România a fost efectuată de profesorul Ioan Lascăr. Intervenția a avut loc la Spitalul de Urgenţă Floreasca, în aprilie 1995. În urma intervenţiei, un tânăr de 19 ani a devenit femeie. Povestea Sorinei a fost cap de afiș pentru ziarele vremii. Operaţia a fost una experimentală.
Sorina Rațiu a fost denumită la acea vreme drept: "primul cobai sexual" al României. Destinul Sorinei Rațiu (”fost Sorin”) a fost marcat apoi de foarte multe drame, ajungând să cerșească pe străziile Italiei. Povestea Sorinei Rațiu, primului cetățean român care și-a schimbat sexul, pe larg.
De atunci, numărul oficial românilor care au suferit astfel de transformări radicale ar fi ajuns la șase.