Căutare Live

Dan Negru este revoltat pe autorități! Prezentatorul de televiziune este deranjat de aspectul unui monument: „O ştiu prăbuşită încă din copilărie şi o văd cum moare an după an”

Dan Negru, care a copilărit în satul timişean Bobda, nu departe de Timişoara, priveşte cu tristeţe la distrugerea mausoleului construit în anul 1860. Acesta a postat pe pagina personală e Facebook o fotografe însoșită de un mesaj trist: „O ştiu prăbuşită încă din copilărie şi o văd cum moare an după an”, a scris omul de televiziune.

Dan Negru este revoltat pentru distrugerea unei biserici

Mausoleul de la Bobda, aflat la 31 de kilometri de Timişoara, una din cele mai frumoase lăcaşe de cult romano-catolice din Banat, construit în anul 1860, se dărâmă pe zi ce trece. Monumentul istoric este abandonat şi se degradează cu paşi repezi. După ce turnul din dreapta s-a prăbuşit în urmă cu mai mulţi ani, acum este în pericol chiar cupola principală.

“Când vă întoarceţi din vacanţa de ski din Austria opriţi-vă să vedeţi şi rămăşiţele Austriei în România! La vreo 20 km de Timişoara, în satul Bobda, lângă casa bunicilor mei, se află o biserică-monument istoric construită pe vremea Imperiului Austro-Ungar. O ştiu prăbuşită încă din copilărie şi o văd cum moare an după an. Clopotele bisericii au fost comandate la Viena şi construcţia era renumită în fostul Imperiul Austro-Ungar. Ce au ştiut ăia să construiască am ştiut noi să prăbuşim!”, a scris Dan Negru pe pagina sa de Facebook.

Biserica monumentală de la Bobda se prăbușește sub indiferența autorităților Mausoleul din localitatea timişeană este o bijuterie arhitecturală. Este practic o copie a Bazilicii din oraşul Esztergom, dar şi a Bisericii Sfântul Ştefan din Budapesta.

Monumentul arată ca după apocalipsă. Cu mulţi ani în urmă a fost profanat şi cavoul, sicriile au fost sparte, iar oasele au fost scoase şi aruncate prin curte. Magnatul local Csávossy Gyula era proprietarul unor mari suprafeţe de pământ, agricultura fiind principala îndeletnicie şi, totodată, sursă de bani. Doarece afacerile cu cereale erau printre cele mai prospere, familia Csávossy începe să construiască la Bobda un adevărat domeniu nobiliar, format din două mari clădiri: castelul familiei şi mausoleul aflat peste drum de castel, construite în secolul al XIX-lea.

Vitraliile au fost realizate la Munchen, iar cele două clopote, al căror sunet maiestuos a rămas neschimbat până astăzi, au fost fabricate la Timişoara, în atelierele lui Antonius Novotny.
Citeşte întreaga ştire: Dan Negru, revoltat de distrugerea bisericii din satul bunicilor: „Ce au ştiut ăia să construiască am ştiut noi să prăbuşim“.

Fernando de la Caransebeş a murit şi a înviat! Confesiuni halucinante! "Cel cu coarne a vrut să mă bage în iad!&quo... Abi Talent se mândrește cu una dintre cele mai frumoase iubite. Cum arată tânăra sexy care l-a cucerit pe celebrul influ...
Parteneri
Alimente și băuturi pe care să le eviți dacă îți dorești o viață sănătoasă. Ce ar trebui să excluzi din dieta ta
Alimentația este foarte importantă când vine vorba de a avea o viață sănătoasă. Astfel, în ultimii ani, oamenii au devenit tot mai preocupați de preparatele pe care le cumpără și pe care le consumă. Am pregătit pentru tine o listă de alimente și băuturi pe care să le eviți dacă îți dorești o viață lungă și sănătoasă.
Catine.ro
Ultimele știri