În iunie 1991, pe stadionul ”Ghencea”, cu 30.000 de suflete prin tribune, Naționala de Fotbal a Artiștilor,cu Temișan, Gigi Gheorghiu, Dan Spătaru ori Victor Socaciu pe gazon, pierdea, cu 5-3, contra trupei similare din Italia, cu Gianni Morandi și Eros Ramazzotti la comandă. Gyuri Pascu, vârf împins, a marcat un gol pentyru noi. ”Nea Angelo Niculescu, antrenorul, l-a trimis în atac, era ca o zvârlugă”, își aduce aminte Aurelian Temișan, portar și atunci, și acum
Prin 1981, Gianni Morandi, celebrul solist italian, punea bazele Naționalei de Fotbal a cântăreților, cu Pupo ori Tozzi. La început, pentru meciuri de binefacere, apoi, ușor-ușor, trupa trecea la antrenamente, se transforma în ceva profesionist. În 1984, Enrico Rugerri și Eros Ramazzotti debutau la noua trupă. Se pleca în turnee prin Europa, lumea îi iubea.
În iunie 1991, ”macaronarii” ajung în București. Propriu zis, nu aveau adversari. Povestește Aurelian Temișan. ”Abia ne fondaserăm. Antrenor era nea Angelo Niculescu, tehnicianul ce condusese naționala de fotbal a României la turneul final al Campionatului Mondial din Mexic, din 1970. Știam că-s buni, ne băgaserăm la câteva antrenamente. Nea Angelo m-a văzut înalt, m-a băgat în poartă. Acolo am rămas!” (n.a. - Aurelian evoluează, și azi, cu succes, la echipă, după...25 de ani). Pe regretatul Teo Peter și pe Victor Socaciu i-a ochit așa, mai corpolenți, i-a trecut în apărare. Apoi l-a simțit pe Gyuri Pascu. ”Ești mic, asemenea unei zvârlugi”, i-a spus. ”L-a pus atacant, centru înaintaș”, își aduce aminte ”Temi”.
Gyuri nu era debutant. Conform lui Andrei Partoș, unul dintre patriarhii muzicii de la noi din ultimii 50 de ani, la ”Serbările” de pe Litoral, se organizau meciuri între Radio Vacanța și o combinată a muzicienilor-artiști: ”holografii” transpirau, ”divertișii”, la fel, de la care se remarca Ioan Pascu. Se lăsa cu ”repriza a treia” puternică. Apoi, tradiția a continuat, și după Revoluție, cu nopți de pomină la ”Vox Maris”.
Gyuri Pascu și Eros Ramazzotti, într-o imagine ”trasă” imediat după meci. Nea Nicu Rainea a arbitrat jocul
Dan Spătaru, ”căpitanul” de atunci al ”tricolorilor”- cântăreți, îl știa pe Gyuri. L-a adus la lot, micuțul și percutantul atacant a confirmat, pe loc. ”Au fost 30.000 de oameni în tribune. Ne-au învins cu 5-3, cu o trupă din care nu lipseau Gianni Morandi, fiul său, apoi Eros Ramazzotti, Enrico Ruggeri, ori Luca Barbarossa. Gyuri a marcat unul dintre golurile noastre, frumos de tot. La fel de frumos ca una dintre reușitele lui Eros, care mă învingea de patru ori”, mai povestește ”Temi”. S-au strâns bani frumoși, toate fondurile fiind donate unui centru ce adăpostea copii cu dizabilități.
Scorul e mai puțin important. Morandi s-a simțit incredibil, pe 27 iunie declarând, în ”Tineretul Liber”, că deși jucaseră în toată Europa, niciodată nu se simțisera ca-n România. După meci, nu s-a plecat acasă. S-a cântat ”Se bastasse una canzone”, melodie lansată la finele lui 1990, a fost un show uriaș. Gyuri a continuat să evolueze, cu succes, ani buni la echipa națională a cântăreților.
Foto: ”Gazeta sporturilor”, arhiva personală Andrei Partoș
Ioan Gyuri Pascu vedea moartea diferit de toți ceilalți! Artistul avea o vorbă extrem de emoționantă!... Elena Băsescu s-a dat de gol! Imediat după divorț, bruneta a făcut ceva la care nimeni nu s-ar fi gândit! (VIDEO)...