"Şi-a dăruit întreaga viaţă nouă, prin cântecul lui. Şi abia când nu a mai putut să urce pe scenă a obosit să mai lupte cu boala". Asta spun prietenii şi rudele despre Leo Iorga. Sicriul cu trupul lui neînsufleţit a fost depus la Casa Eliad din Bucureşti, un loc-simbol pentru muzica anilor '90. "După ani şi ani", colegi de scenă şi fani se reîntâlnesc pentru a-şi lua adio de la unul dintre cei mai iubiţi artişti rock.
"Cât mă va ţine Dumnezeu pe Pământ, vreau să cânt". A fost dorinţa împlinită a unuia dintre cei mai cunoscuţi chitarişti şi solişti rock din România. Bolnav, Leo Iorga a continuat să urce pe scenă în cârje, apoi în scaun cu rotile. A fugit din spital, cu medicamentele în buzunar, când fanii îi strigau numele în concerte.
”Dorea să cânte şi atunci când a văzut că fizic nu mai poate urca pe scenă, era foarte greu să mai găseşti o motivaţie. Atunci a spus: "Nu mai pot! Am obosit să lupt!", a declarat fratele artistului, Cristian Iorga.
Timp de opt ani, Leo Iorga a luptat cu un diagnostic crunt. A suferit două operaţii grele în 2011 şi 2014, atunci când i-au fost extirpate două tumori - una la plâmâni şi alta cerebrală. În februarie, anul acesta, boala a recidivat şi i-a atins şi singurul plămân care-l ajuta să respire. Prietenii au cântat pentru el şi au strâns fonduri pentru tratamentele de care avea nevoie.
Generaţii la rând au crescut ascultând piesele pe care artistul le-a lansat ca solist al trupelor Cargo, Pacific, Compact B sau Pact.
”Voia să cânte. Asta era dorinţa lui, indiferent de situatia in care se afla voia sa fie pe scenă, să ne bucure pe toţi şi asta a făcut”, a declarat Mihai Manea, sunetist.
Leo Iorga a mărturisit că, în lupta pentru viaţă, cea mai puternică motivaţie a fost familia. Soţia şi cei doi fii ai săi, care i-au moştenit talentul muzical. Pentru Paula Iorga, soţul ei a fost un luptător până în ultima clipă.
Sicriul artistului a fost depus la Casa Eliad din Capitală, un loc-simbol pentru muzica anilor 90. Aici îşi dădeau întâlnire trupe rock şi artiştii folk, într-o perioadă când ţara abia se eliberase de cenzură şi de comunism. Leo Iorga va fi înmormântat mâine la Cimitirul Bellu din Capitală.