Antena Căutare

1 martie 1837: S-a nascut scriitorul Ion Creanga

In data de 1 martie 1837 a venit pe lume marele scriitor roman Ion Creanga. Recunoscut datorita maiestriei basmelor, povestilor si povestirilor sale, Ion Creanga este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii romane mai ales datorita operei sale autobiografice “Amintiri din copilarie” (1879). A scris si alte povesti si povestiri, lucrari de referinta in literatura nationala: Capra cu trei iezi (1875), Danila Prepeleac (1876), Povestea lui Harap-Alb (1877), Povestea unui om lenes (1878), Punguta cu doi bani (1875), Mos Ion Roata si Unirea (1880), Ion Roata si Cuza-Voda (1882), Pacala (1880).

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 1 martie:

1746 - Constantin Mavrocordat, domnul Tarii Romanesti (1744-1746), clerul inalt si boierii hotarasc eliberarea din serbie a rumanilor fugiti, care se reintorc in tara; liberi ca persoana, taranii raman totusi dependenti economic de boieri, fiind obligati sa presteze boierului 12 zile de claca, in Tara Romaneasca si 24 de zile, in Moldova.

1788 - S-a nascut Gheorghe Asachi, carturar enciclopedist si scriitor al inceputurilor literaturii romane, sprijinitor al stiintei si artelor, intemeietor si deschizator de drumuri in invatamant, teatru, presa.

1810 - S-a nascut Frederic Chopin, compozitor si pianist polonez. Este considerat drept unul dintre cei mai prolifici si influenti compozitori de muzica pentru pian din perioada romantismului. El inventeaza forme muzicale precum balada, insa cele mai importante inovatii sub semnatura sa privesc genuri deja existente precum sonata pentru pian, valsul, nocturna si preludiul. Chopin este primul compozitor clasic occidental care include elemente slave in muzica sa; mazurcile si polonezele sale reprezinta chiar si astazi baza muzicii clasice nationaliste poloneze. A avut o relatie amoroasa tumultoasa cu scriitoare franceza George Sand. A decedat la 39 de ani, fiind bolnav de tuberculoza pulmonara.

Articolul continuă după reclamă

1812 - S-a nascut Nicolae Kretulescu, medic si om politic, membru al Academiei Romane; a intocmit primul "Manual de anatomie descriptiva" in limba romana; in urma stradaniior lui, in ianuarie 1842, s-a deschis Scoala de Mica Chirurgie de la Coltea.

1815 - Napoleon Bonaparte a evadat de pe insula Elba pentru a reveni in Franta. Actiunea sa temerara va fi intampinata cu entuziasm de populatia franceza si in cateva zile imparatul va reveni la putere pe fondul lipsei de reactie a fortelor regaliste.

1867 - A aparut la Iasi, apoi la Bucuresti, revista "Convorbiri literare", editata de Societatea "Junimea", care a exercitat o inraurire de fond asupra miscarii literare romanesti (pina in 1944, cu o intrerupere intre 1916 si 1919). Primul redactor, apoi director al acestei reviste, a fost Iacob Negruzzi.

1872 - A fost infiintat primul parc national din lume, “Yellowstone" (SUA).

1877 - Puterile semnatare ale Tratatului de la Paris din 1856 au adoptat, la Londra, un protocol prin care recomandau Turciei sa acorde unele libertati popoarelor supuse. Refuzul acesteia va deschide calea razboiului.

1889 - Ferdinand de Hohenzollern a fost proclamat, prin Decret, principe al Romaniei, cu titlul de Alteta Regala.

1906 - A debutat revista "Viata romaneasca", revista "literara si stiintifica", sub directia lui Constantin Stere si Paul Bujor, secretar de redactie fiind Garabet Ibraileanu

1907 - Si-a inceput activitatea Serviciul de urgenta "SALVAREA", din initiativa dr. Mina Minovici.

1922 - S-a nascut Yitzhak Rabin, premier israelian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1994), asasinat la 4 noiembrie 1995 de un extremist evreu.

1944 – A avut loc premiera piesei „Steaua fara nume", de Mihail Sebastian, la Teatrul Alhambra din Bucuresti.

1954 - In zona atolului Bikini in Pacific, SUA au experimentat folosirea bombei cu hidrogen.

1958 - A fost creat Parlamentul European, for consultativ al Uniunii Europene.

1993 - A fost reinfiintata Curtea de Conturi, organul suprem de control financiar si de jurisdictie in domeniul financiar in Romania, dupa 45 de ani de la intreruperea activitatii.

1995 - Parlamentul European respinge legea de omologare in domeniul biotehnologiei, dupa 7 ani de dezbateri asupra implicatiilor de ordin etic ale propunerii ce ar permite omologarea plantelor si animalelor obtinute prin procedee de inginerie genetica si a inventiilor bazate pe gene umane sau provenind de la alte fiinte

1996 - A incetat din viata Alf Lombard, lingvist suedez de origine franceza, reputat specialist in limba si literatura romana, considerata de el cea mai importanta limba romanica; membru al Academiei Romane ("Le verbe roumaine", 2 vol., 1955).

1997 – S-a constituit Forta de Reactie Rapida a Armatei Romane, care se inscrie in procesul de modernizare a fortelor armate ale Romaniei, in concordanta cu exigentele integrarii in structurile militare ale Aliantei Nord-Atlantice.

1998 – “Titanic” devine primul film cu incasari de peste 1 miliard de dolari in intreaga lume.

1999 - Procurorii militari au identificat mai multe persoane care, in timpul revolutiei din decembrie 1989, faceau parte "dintr-un anumit grup de putere care a creat diversiunea cu teroristii, pentru a putea stapani situatia", magistratii urmand sa trimita in judecata, sub acuzatiile de instigare la omor si instigare la distrugere, pe cei care vor fi gasiti responsabili de aceasta diversiune.

2001 - Membrii Parlamentului European au votat, la Bruxelles, cu o larga majoritate, in favoarea eliminarii neconditionate a vizelor de intrare in spatiul UE pentru cetatenii romani.

2001 - Regimul taliban din Afganistan dispune deschiderea focului si aruncarea in aer a statuii lui Buddha de la Bamian, monument inscris pe lista UNESCO a patrimoniului universal.

2003 - Irakul a inceput, in prezenta inspectorilor ONU, operatiunea de distrugere a rachetelor al-Samud 2

2005 - Curtea Suprema a Statelor Unite a decis abolirea pedepsei capitale in cazul persoanelor cu varste sub 18 ani.

2006 - Papa Benedict al XVI-lea a renuntat la titlul de Patriarh al Occidentului; a pastrat alte opt titluri, intre care primele sunt Episcop al Romei, Vicar al lui Iisus Hristos si Succesor al lui Petru

2007 - Castelele Peles si Pelisor, impreuna cu terenurile aferente, au fost restituite regelui Mihai I, in urma unei decizii de retrocedare semnate de ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu.

Chilian si Margineanu fac un "Dar din dragoste" femeilor: Un concert la Sala Palatului!... S-au scos la vanzare biletele pentru B'ESTFEST 2013!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x