Polonia, care reusise doar o mobilizare partiala, avand militarii echipati cu arme depasite moral, bazandu-se inca pe o cavalerie numeroasa, fara sa se bucure de un sprijin activ din partea englezilor si francezilor, a fost rapid infranta de Wehrmachtul german, superior la toate capitolele: din punct de vedere numeric, al armamentului si tacticilor. Polonia a fost atacata din trei parti, din Germania si din Cehoslovacia ocupata anterior. In conformitate cu intelegerile expansioniste secrete din Pactul Molotov-Ribbentrop, Armata Rosie sovietica a invadat Polonia dinspre rasarit la 17 septembrie, iar la 22 septembrie Polonia a capitulat, teritoriul sau fiind impartit intre Germania si URSS.
Guvernul polonez s-a exilat in Romania, impreuna cu tezaurul Bancii Nationale a Poloniei si un numar de unitati ale armatei poloneze. Ultimele unitati poloneze au incetat rezistenta la 6 octombrie. In ciuda aliantei care-i lega de Polonia, dupa declararea razboiului, Anglia si Franta nu au intreprins actiuni militare ofensive impotriva Germaniei naziste, cu exceptia unui atac de mica amploare in Saar, urmat de retragere. Aceasta situatie a durat pana in mai 1940, fiind cunoscuta cu numele de "razboiul ciudat”. Forte poloneze au continuat sa lupte impotriva fortelor Axei si dupa ce tara lor a fost ocupata, pana la sfarsitul razboiului. Conflictul va antrena pana la final cele mai puternice state ale lumii, SUA, URSS, Japonia, Italia sau China si se va incheia in 1945 cu infrangerea fortelor Axei Berlin-Roma-Tokyo.
Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 1 septembrie:
1715 - A incetat din viata Ludovic al XIV-lea, rege al Frantei (1643-1715), supranumit "Regele Soare", cel caruia ii este atribuita expresia "Statul sunt eu".
1854 - S-a nascut Engelbert Humperdinck, compozitor german care a compus opera "Hansel si Gretel".
1870 - A avut loc Batalia de la Sedan, in urma careia imparatul francez Napoleon al III-lea a fost luat prizonier.
1875 – S-a nascut romancierul american Edgar Rice Burroughs. A fost creatorul celebrului personaj Tarzan, eroul junglei, dar si pentru crearea aventurierul eroic de pe Marte, John Carter.
1893 - Parlamentul Romaniei a promulgat Legea asupra Jandarmeriei Rurale, actul de nastere al Jandarmeriei Romane.
1912 - La Bucuresti, in sala „Eforie", a avut loc premiera filmului „Razboiul Independentei", primul film artistic romanesc. A rulat timp de o luna, record pentru acea vreme. Filmul a fost prezentat apoi in Transilvania, la Viena si Budapesta.
1914 - Orasului rusesc Sankt Petersburg i-a fost schimbat numele in Petrograd.
1923 - Un cutremur a devastat Tokio si Yokohama, omorand aproape 100 000 de oameni.
1944 - A incetat din viata Liviu Rebreanu, prozator si dramaturg, creator al romanului romanesc modern. A scris printre cele mai importante romane ale literaturii romane: “Ion”, “Padurea Spanzuratilor” si “Rascoala”.
1951 – S-a nascut Nicu Ceausescu, comunist si politician roman, a fost al treilea fiu al cuplului Nicolae si Elena Ceausescu. In timpul vietii, a fost considerat „printul mostenitor” al familiei.
1995 - Armata germana a efectuat prima sa misiune de lupta de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, angajand in Bosnia avioane de vanatoare bombardament de tip „Tornado".
1996 - A incetat din viata fotbalistul si antrenorul Ion Oblemenco. A jucat 272 de partide in Divizia A si a marcat 170 de goluri, fiind golgeterul campionatului in patru randuri, 1967, 1970, 1972, 1973. In ciuda acestui fapt nu a jucat nici un meci pentru echipa nationala. Moartea a survenit in urma unui infarct la finalul unui meci in Maroc, acolo unde antrena in acel moment.
1985 - Un echipaj francezo-american a descoperit epava transatlanticului Titanic. Vasul s-a scufundat pe 15 aprilie 1911la prima calatorie in urma coliziunii cu un iceberg in nordul Oceanului Atlantic. A fost cel mai mare si mai luxos vas al momentului, fiind considerat indestructibil.