Iancu s-a nascut la Vidra de Sus, in Muntii Apuseni, intr-o familie de moti instariti. Datorita situatiei materiale a putut studia, ajungand avocat in 1848. A fost unul dintre initiatorii si organizatorii adunarilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai si 15-23 septembrie 1848 si conducatorul cetelor inarmate de tarani si de mineri din Muntii Apuseni, in randurile carora si-a castigat o mare popularitate.
Punerea greoaie in practica a legii privitoare la desfiintarea iobagiei in Transilvania, refuzul lui Kossuth și al guvernului revolutionar ungar de a acorda drepturi politice și libertati nationale romanilor transilvaneni si votarea, in contra dorintei majoritatii romane, a unirii Transilvaniei cu Ungaria la Dieta din Cluj, au dus la dezbinarea revolutionarilor pasoptisti transilvaneni si la ridicarea taranimii romane la lupta pentru rezolvarea problemei sociale si a celei nationale.
Acest curs al revolutiei romane in Transilvania a fost influentat și de recunoașterea de catre austrieci a romanilor transilvani ca natiune politica, fapt refuzat de guvernul revolutionar maghiar de la Budapesta al lui Kossuth. Avram Iancu a devenit conducatorul oștilor taranești romane contra revolutie maghiare in Transilvania, care urmarea aici anexarea ei. In fruntea acestei oști și in colaborare cu autoritatile militare austriece a organizat apararea in Muntii Apuseni și a respins numeroasele atacuri ale trupelor revolutionare maghiare trimise de guvernul revolutionar, superioare ca numar și ca armament, caștigandu-și renumele de "Craiul muntilor".
Din pacate, miscarea revolutionara a fost invinsa si Avram Iancu a luat calea pribegiei. In ultimele doua decenii ale vietii sale a suferit de o boala psihica. A ramas in memoria colectiva ca umbland din sat in sat innebunit. In dimineata zilei de 10 septembrie 1872, Avram Iancu a fost gasit mort, cu privirea incremenita spre cer, sub streasina unei claie de fan, in ograda brutarului Ioan Stupina, zis Lieber, din Baia de Cris. A fost ingropat pe 13 septembrie 1872 la Tebea, jud. Hunedoara, langa "Gorunul lui Horea".
Iata si alte evenimente care s-au intamplat intr-o zi de 10 septembrie:
1524 - S-a nascut poetul Pierre de Ronsard, principalul reprezentant al scolii literare franceze din sec. al XVI-lea cunoscuta sub numele de "Pleiade". A scris, printre altele, "Ode" si " Amoruri".
1709 - S-a nascut poetul Antioh Dimitrievici Cantemir, scriitor si diplomat, fiul lui Dimitrie Cantemir.
1806 - A incetat din viaţa filologul Johann Cristoph Adelung; a initiat un catalog al tuturor limbilor de pe glob ("Mithridates sau Lingvistica generala").
1892 - S-a nascut Arthur Holly Compton, fizician; a descoperit radiaţiile Röentgen si Gama. Laureat al Premiului Nobel in anul 1927.
1898 - A fost asasinata imparateasa Austriei si regina Ungariei, Elisabeta, soţia lui Franz Joseph I, cunoscuta sub numele de Sissi.
1916 - A incetat din viaţa publicistul Vintila C.A.Rosetti, al treilea fiu al lui C.A.Rosetti, nascut in Franţa, la 11/23 ianuarie 1853; a fost director al "Monitorului Oficial" (1901), membru fondator al Ligii culturale, editor al unor lucrari semnate de C.A.Rosetti si al scrierilor literare ale Mariei Rosetti, mama sa.
1919 - Puterile Aliate au semnat, la Saint Germain, Tratatul de pace cu Austria, prin care se recunostea, pe plan international, unirea Bucovinei cu Romania.
1960 - La Jocurile Olimpice de la Roma, Iolanda Balaș, supranumita de gazde la grande bionda, a sarit 1,85 metri și a caștigat medalia olimpica de aur la o diferenta de 14 cm fata de urmatoarea clasata. In total Romania a obtinut 10 medalii (3 aur, 1 argint, 6 bronz).
1964 - Prima auditie, in tara, a poemului simfonic “Vox Maris” de George Enescu, interpretat de Orchestra Simfonica a Radioteleviziunii Romane, dirijata de Iosif Conta.
1989 - In urma coliziunii cu un convoi bulgaresc de barje, nava „Mogoșoaia” se scufunda in apropiere de Galati. Catastrofa s-a soldat cu 215 victime. Nefericitul eveniment nu a fost facut public de catre autoritatile comuniste.
1996 - Romania a pierdut procesul intentat regelui Mihai, prin care i se cerea acestuia sa inapoieze cele 42 de tablouri scoase la plecarea sa din ţara, incluzand opere ale pictorilor Rembrandt si El Greco.
2007 - A incetat din viaţa actrita americana Jane Wyman, castigatoare a unui premiu Oscar in 1948 pentru rolul din filmul "Johnny Belinda", prima soţie a fostului presedinte american Ronald Reagan.
2008 - A fost pornit experimentul de reconstituire a unei gauri negre intr-un accelerator de particule iniţiat de Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare, care a fost oprit pe 19 septemrbie.
9 septembrie 1976: A murit liderul comunist chinez Mao Zedong... Bike Fest 2012, cel mai mare eveniment dedicat biciclistilor, va avea loc in parcul Izvor din Bucuresti...