Antena Căutare

10 septembrie 1872: A murit Avram Iancu, eroul national al romanilor

Avram Iancu a fost un avocat transilvanean și revolutionar roman pasoptist, care a jucat un rol important in Revolutia de la 1848 din Transilvania. A fost conducatorul de fapt al Tarii Motilor in anul 1849, comandand armata romanilor din Transilvania, in alianta cu armata austriaca, impotriva trupelor revolutionare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

Iancu s-a nascut la Vidra de Sus, in Muntii Apuseni, intr-o familie de moti instariti. Datorita situatiei materiale a putut studia, ajungand avocat in 1848. A fost unul dintre initiatorii si organizatorii adunarilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai si 15-23 septembrie 1848 si conducatorul cetelor inarmate de tarani si de mineri din Muntii Apuseni, in randurile carora si-a castigat o mare popularitate.

Punerea greoaie in practica a legii privitoare la desfiintarea iobagiei in Transilvania, refuzul lui Kossuth și al guvernului revolutionar ungar de a acorda drepturi politice și libertati nationale romanilor transilvaneni si votarea, in contra dorintei majoritatii romane, a unirii Transilvaniei cu Ungaria la Dieta din Cluj, au dus la dezbinarea revolutionarilor pasoptisti transilvaneni si la ridicarea taranimii romane la lupta pentru rezolvarea problemei sociale si a celei nationale.

Acest curs al revolutiei romane in Transilvania a fost influentat și de recunoașterea de catre austrieci a romanilor transilvani ca natiune politica, fapt refuzat de guvernul revolutionar maghiar de la Budapesta al lui Kossuth. Avram Iancu a devenit conducatorul oștilor taranești romane contra revolutie maghiare in Transilvania, care urmarea aici anexarea ei. In fruntea acestei oști și in colaborare cu autoritatile militare austriece a organizat apararea in Muntii Apuseni și a respins numeroasele atacuri ale trupelor revolutionare maghiare trimise de guvernul revolutionar, superioare ca numar și ca armament, caștigandu-și renumele de "Craiul muntilor".

Din pacate, miscarea revolutionara a fost invinsa si Avram Iancu a luat calea pribegiei. In ultimele doua decenii ale vietii sale a suferit de o boala psihica. A ramas in memoria colectiva ca umbland din sat in sat innebunit. In dimineata zilei de 10 septembrie 1872, Avram Iancu a fost gasit mort, cu privirea incremenita spre cer, sub streasina unei claie de fan, in ograda brutarului Ioan Stupina, zis Lieber, din Baia de Cris. A fost ingropat pe 13 septembrie 1872 la Tebea, jud. Hunedoara, langa "Gorunul lui Horea".

Articolul continuă după reclamă

Iata si alte evenimente care s-au intamplat intr-o zi de 10 septembrie:

1524 - S-a nascut poetul Pierre de Ronsard, principalul reprezentant al scolii literare franceze din sec. al XVI-lea cunoscuta sub numele de "Pleiade". A scris, printre altele, "Ode" si " Amoruri".

1709 - S-a nascut poetul Antioh Dimitrievici Cantemir, scriitor si diplomat, fiul lui Dimitrie Cantemir.

1806 - A incetat din viaţa filologul Johann Cristoph Adelung; a initiat un catalog al tuturor limbilor de pe glob ("Mithridates sau Lingvistica generala").

1892 - S-a nascut Arthur Holly Compton, fizician; a descoperit radiaţiile Röentgen si Gama. Laureat al Premiului Nobel in anul 1927.

1898 - A fost asasinata imparateasa Austriei si regina Ungariei, Elisabeta, soţia lui Franz Joseph I, cunoscuta sub numele de Sissi.

1916 - A incetat din viaţa publicistul Vintila C.A.Rosetti, al treilea fiu al lui C.A.Rosetti, nascut in Franţa, la 11/23 ianuarie 1853; a fost director al "Monitorului Oficial" (1901), membru fondator al Ligii culturale, editor al unor lucrari semnate de C.A.Rosetti si al scrierilor literare ale Mariei Rosetti, mama sa.

1919 - Puterile Aliate au semnat, la Saint Germain, Tratatul de pace cu Austria, prin care se recunostea, pe plan international, unirea Bucovinei cu Romania.

1960 - La Jocurile Olimpice de la Roma, Iolanda Balaș, supranumita de gazde la grande bionda, a sarit 1,85 metri și a caștigat medalia olimpica de aur la o diferenta de 14 cm fata de urmatoarea clasata. In total Romania a obtinut 10 medalii (3 aur, 1 argint, 6 bronz).

1964 - Prima auditie, in tara, a poemului simfonic “Vox Maris de George Enescu, interpretat de Orchestra Simfonica a Radioteleviziunii Romane, dirijata de Iosif Conta.

1989 - In urma coliziunii cu un convoi bulgaresc de barje, nava „Mogoșoaia” se scufunda in apropiere de Galati. Catastrofa s-a soldat cu 215 victime. Nefericitul eveniment nu a fost facut public de catre autoritatile comuniste.

1996 - Romania a pierdut procesul intentat regelui Mihai, prin care i se cerea acestuia sa inapoieze cele 42 de tablouri scoase la plecarea sa din ţara, incluzand opere ale pictorilor Rembrandt si El Greco.

2007 - A incetat din viaţa actrita americana Jane Wyman, castigatoare a unui premiu Oscar in 1948 pentru rolul din filmul "Johnny Belinda", prima soţie a fostului presedinte american Ronald Reagan.

2008 - A fost pornit experimentul de reconstituire a unei gauri negre intr-un accelerator de particule iniţiat de Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare, care a fost oprit pe 19 septemrbie.

9 septembrie 1976: A murit liderul comunist chinez Mao Zedong... Bike Fest 2012, cel mai mare eveniment dedicat biciclistilor, va avea loc in parcul Izvor din Bucuresti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x