Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 14 noiembrie:
1497 - S-a terminat zidirea Bisericii "Inaltarea Domnului" de la Manastirea Neamt, monument ce defineste stilul moldovenesc in arhitectura religioasa, stil constituit in epoca lui Stefan cel Mare.
1716 - A incetat din viata Gottfried Wilhelm von Leibnitz, filosof, matematician, fizician german. Este unul din intemeietorii iluminismului german. In matematica, Leibniz a introdus termenul de "functie" (1694), pe care l-a folosit pentru a descrie o cantitate dependenta de o curba. Alaturi de Newton, Leibniz este considerat fondatorul analizei matematice moderne.
1831 - A incetat din viata Georg Wilhelm Friedrich Hegel, filosof german. Printre cele mai importanta lucrari ale sale se afla: "Stiinta logicii", "Diferenta intre sistemele lui Fichte si Schelling" si "Enciclopedia stiintelor filozofice".
1832 - A fost pus in circulatie primul vagon de tramvai din America, la New York, avand ca pasageri functionari publici care parcurgeau distanta dintre Prince Street si Strada nr. 14.
1840 - S-a nascut pictorul francez Claude Monet, intemeietor al curentului impresionist in pictura. In 1872 Monet a pictat “Impression, soleil levant” (franceza: Impresie, rasarit de soare - acum in Musée Marmottan, Paris), un peisaj din Le Havre, care a fost expus la prima expozitie impresionista din 1874. Lui Monet ii placea foarte mult sa picteze natura controlata - gradina sa, elesteul, nuferii sai sau podul sau. In gradina avea o livada cu salcii si o mlastina. Monet a pictat intre altele si malurile Senei.
1878 – Dobrogea a fost preluata din punct de vedere administrativ de Romania, in urma deciziilor luate de Congresul de pace de Berlin. In schimb, sudul Basarabiei a fost cedat Rusiei tariste.
1889 - S-a nascut Jawaharlal Nehru, om politic indian, militant pentru independenta Indiei. El a devenit, in anul 1947, primul premier din istoria tarii sale, functie pe care a indeplinit-o pana la moartea sa, in 1964. A militat pentru modernizarea Indiei, dar prin promovarea unei politici de nealiniere si coexistenta pasnica.
1922 – S-a nascut politicianul si diplomatul egiptean Boutros Boutros-Ghali. A ocupat postul de Ministru de Stat pentru Afacerile Externe in guvernul egiptean intre 1977 si 1991, calitate din care a jucat un rol important in semnarea acordurilor de pace dintre Egipt si Israel. Boutros Boutros-Ghali a fost al saselea Secretar General al ONU, in ordine cronologica, succedandu-i lui Javier Pérez de Cuéllar. Sefia Organizatiei Natiunilor Unite, intre 1 ianuarie 1992 si 31 decembrie 1996 a fost una foarte controversata, in timpul acesteia avand loc Genocidul din Ruanda, razboiul civil din Angola si razboaiele din fosta Iugoslavie, conflicte in care organizatia nu a avut un rol eficient.
1935 – S-a nascut regele Hussein al Iordaniei. A avut o domnie lunga, intre 1952 si 1999, anul in care a murit. Conducerea lui Hussein s-a suprapus peste Razboiul Rece si peste patru decenii de conflict arabo-israelian. El a fost al doilea sef de stat arab care a recunoscut statul Israel, in 1994.
1940 - Al Doilea Razboi Mondial: Avioanele germane au bombardat violent orasul englez Coventry, provocand uriase pagube materiale si mii de morti.
1962 – A fost abolit statutul Eritreei in cadrul statului federal etiopian, ea devenind pana la dobandirea inependentei in 1993 o simpla provinicie a Etiopiei.
1967 – A incetat din viata istoricul si filologul roman Petre P. Panaitescu. Intre anii 1941-1965 a fost cercetator la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din Bucuresti. A fost continuatorul lui Ioan Bogdan in domeniul studiilor de slavistica. A colaborat la elaborarea tratatelor de “Istoria Romaniei” (vol. II, 1962; vol. III, 1964) si de “Istoria literaturii romane” (vol. I, 1964). Petre P. Panaitescu a fost directorul ziarului "Cuvantul" al Miscarii Legionare dupa reaparitia acestuia la 14 octombrie 1940 precum si rector al Universitatii Bucuresti in cadrul Statului National - Legionar.
1975 - S-a nascut atleta Gabriela Szabo. Este campioana olimpica la Sydney, in 2000, in proba de 5.000 de metri si tripla campioana mondiala, in 1997, 1999, 2001. A fost desemnata, in 1999, cea mai buna atleta a lumii si cea mai buna sportiva a Europei.
1991 - URSS s-a transformat intr-o uniune formata, intr-o prima etapa, din 7 state: Rusia, Kazahstan, Belarus, Azerbaidjan, Kirchizia, Tadjikistan, Turkmenistan. Tentativa de reformare a Uniunii Sovietice de catre Mihail Gorbaciov nu va reusi insa, statul urmand sa se destrame in decembrie 1991.
1991 - Parlamentul Romaniei, investit de CPUN (prin Decretul-Lege nr. 92 din martie 1990, pentru alegerea Parlamentului si Presedintelui Romaniei) cu calitatea de Adunare Constituanta, a incheiat dezbaterea Constitutiei.
1991 - A incetat din viata prozatorul Constantin Chirita. Opera lui a fost puternic influentata de ideile proletare si comuniste, expuse de autor intr-o modalitate populara. Constantin Chirita este autorul foarte popularului ciclu de romane pentru tineret, intitulat “Ciresarii”. Titlurile celor cinci volume sunt: “Cavalerii florii de cires” (numit initial “Teroarea neagra”), 1956, “Castelul fetei in alb”, 1958, “Roata norocului”, 1960, “Aripi de zapada” (numit initial “Teroarea alba”), 1961, “Drum bun, Ciresari”, 1963.
13 noiembrie 1909: S-a nascut dramaturgul roman Eugen Ionescu ... Biletele pentru concertul "The Wall" al lui Roger Waters vor fi puse in vanzare de vineri...