Antena Căutare

15 ianuarie 1850: S-a nascut Mihai Eminescu, poetul national al romanilor

In data de 15 ianuarie 1850, la Botosani, a venit pe lume Mihai Eminescu, poet, prozator și jurnalist roman, socotit de cititorii romani și de critica literara postuma drept cel mai mare poet pe care l-a avut vreodata natiunea romana.

Eminescu a fost activ in societatea politico-literara Junimea, și a lucrat ca redactor la “Timpul”, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul sau poem la varsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat sa studieze la Viena.

Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost daruite Academiei Romane de Titu Maiorescu, in sedinta din 25 ianuarie 1902.

Eminescu a fost internat in 3 februarie 1889 la spitalul Marcuta din Bucuresti si apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. In data de 15 iunie 1889, in jurul orei 4 dimineata, poetul a murit in sanatoriul doctorului Sutu. In 17 iunie Eminescu a fost inmormantat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 15 ianuarie:

69 - Imparatul roman Galba este asasinat. Otho este proclamat imparat roman dar dupa trei luni se va sinucide.

1559 - Elisabeta I a Angliei este incoronata la Westminster Abbey de catre episcopul Owen Oglethorpe in loc de arhiepiscopul de Canterbury.

1568 – A murit istoricul si umanistul Nicolaus Olahus, arhiepiscop de Esztergom (Strigoniu) si guvernator al Ungariei. Tatal sau, Stefan, era originar din Orastie. Mama sa, Barbara Huszár, era descendenta din familia lui Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei. In calitate de umanist si carturar, Olahus a intretinut o vasta corespondenta cu capetele luminate ale epocii, castigand simpatia si recunoasterea lui Erasmus din Rotterdam. Lucrarile sale cele mai importante, “Hungaria” si “Attila”, redactate, se pare, in perioada sederii in Olanda, ofera pretioase informatii cu privire la topografia si istoria Ungariei si, in special, a Transilvaniei.

1622 – S-a nascut Moliere, scriitor francez de teatru, director și actor, unul dintre maeștrii satirei comice. A scris numeroase piese de teatru, care se joaca si acum, cu mare succes, pe toate scenel lumii. Intre cele mai cunoscute se afla “Tartuffe”, “Avarul” sau “Bolnavul inchipuit”.

1759 – S-a deschis la Londra The British Museum, primul muzeu din lume.

1834 - S-a deschis, pe langa Societatea Filarmonica din Bucuresti, "Scoala de muzica vocala, de declamatie si de literatura" ce avea menirea de a pregati actori calificati. Directorul scolii era Ion Heliade Radulescu.

1870 - Democratii din SUA au utilizat pentru prima data, ca simbol al partidului lor, un magar.

1870 - Ministrul de Externe adreseaza marilor puteri europene o nota prin care cere recunoasterea oficiala a denumirii de Romania.

1883 - A aparut, la Iasi, revista Recreatii stiintifice (pana in anul 1888), care a marcat dezvoltarea matematicii in Romania.

1906 – S-a nascut Aristotel Onassis, celebru armator de origine greaca, devenit in anii ’60-’70, unul dintre cei mai bogati oameni din lume. A ajuns in atentia opiniei publice si datorita relatiilor extraconjugale cu Maria Callas si Jacuueline Kennedy.

1908 – S-a nascut Edward Teller, savant american de origine maghiara, supranumit “parintele bombei cu hidrogen”.

1913 - A fost inaugurata prima linie telefonica dintre Berlin si New York.

1918 – S-a nascut Gamal Abdel Nasser, ofițer și prim-ministru (1954-1956), președinte (1956-1970) si lider al Egipitului. De doua ori s-a luptat cu Israelul, in 1956 și in 1967 si de fiecare data a pierdut.

1919 – A murit Roza Luxemburg, fondatoare a Partidului Comunist German. A fost ucisa de armata in cursul unei incercari ratate de preluare a puterii pe cale neconstituționala de catre gruparile de extrema stanga, la Berlin.

1929 – A venit pe lume pastorul baptist de culoare Martin Luther King, cunoscut mai ales ca luptator pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din SUA. In timpul unui mars pentru libertate, pe 28 august 1963, a pronuntat unul dintre cele mai celebre discursuri: “I have a dream” (Am un vis). Martin Luther King a fost cel mai tanar laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1964 pentru lupta impotriva segregației rasiale și discriminarii rasiale.

1943 - Mihai Antonescu, viceprim-ministru si ministru de externe al Romaniei propune omologului sau italian, contele Galeazzo Ciano, iesirea simultana din razboi a Italiei, Romaniei si Ungariei. Propunerea va fi repetata in vara aceluiasi an, fara rezultate.

1959 - Fidel Castro si-a asumat functia de premier al guvernului cubanez.

1969 - Uniunea Sovietica a lansat Soiuz 5.

1971 - In Egipt, s-a inaugurat barajul de la Assuan.

1993 - Cel de-al III-lea Congres al UDMR, tinut la Brasov, este in atentia opiniei publice in urma apelului lansat de Gheorghe Funar, prin care se cerea convocarea, in sesiune extraordinara, a Parlamentului pentru interzicerea activitatii UDMR. Aceasta propunere venea in urma intentiei UDMR de a aproba in Congres un "Program de autoguvernare pe principii etnice".

1999 - A cincea mineriada. Greva minerilor din Valea Jiului a fost declarata ilegala.

2011 - Incepand cu acest an, de ziua poetului Mihai Eminescu, va fi sarbatorita "Ziua Culturii Nationale", in urma unei legi promulgate la 6 decembrie 2010.

14 ianuarie 1894: S-a nascut Ecaterina Teodoroiu, “eroina de la Jiu”... Turism cultural la oferta: vacanta de vis, la pachet cu bilete la concert sau la meci...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x