Antena Căutare

18 ianuarie 2011: A murit cantaretul Cristian Paturca, autorul "Imnului Golanilor"

In data de 18 ianuarie 2011 a incetat din viata cantaretul si compozitorul Cristian Paturca. Este autorul "Imnului Golanilor" precum si al altor piese cantate la Manifestatiile din Piata Universitatii, in perioada aprilie-iunie 1990. A pierdut batalia cu tuberculoza la doar 46 de ani. A fost inmormantat la Cimitirul Bellu, pe Aleea Artistilor, fiind vecin cu Tatiana Stepa, Florian Pittis si Adrian Pintea.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 18 ianuarie:

1733 - A fost adus la o gradina zoologica din Boston primul urs polar prezentat public vreodata in SUA.

1821 - Inceputul Revolutiei de la 1821. Marii boieri: Grigore Brancoveanu, Grigore Ghica si Barbu Vacarescu, membri ai Comitetului de Obladuire, dar si ai Eteriei, incheie o intelegere cu Tudor Vladimirescu prin care ii fagaduiesc slugerului, sa–i acorde tot sprijinul pentru ridicarea poporului la lupta.

1844 - La Iasi se joaca, in premiera, comedia lui Vasile Alecsandri "Iorgu de la Sadagura", prima scriere dramatica originala a lui Alecsandri, considerata ca piatra de temelie a dramaturgiei romanesti.

Articolul continuă după reclamă

1847 - Franz Liszt a concertat la Iasi, in casa vistiernicului Alecu Bals, unde a facut cunostinta cu Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Costache Negri.

1848 – A venit pe lume scriitorul si jurnalistul roman Ioan Slavici. Este autorul romanului “Mara” si al nuvelelor “Popa Tanda”, “Moara cu noroc” si “Padureanca”.

1860 – A fost infiintat liceul Gheorghe Lazar din Bucuresti.

1865 - Sclavia a fost abolita in SUA o data cu intrarea in vigoare a celui de-al 13-lea amendament din Constitutie.

1871 - Wilhelm I al Germaniei este proclamat primul imparat al Germaniei in Sala Oglinzilor de la Palatul Versailles (Franta) spre sfarsitul razboiului franco-prusac. Imperiul este cunoscut sub numele de al doilea Reich al germanilor.

1879 - La Teatrul National din Bucuresti a avut loc premiera comediei "O noapte furtunoasa", de Ion Luca Caragiale. In distributie: Grigore Manolescu, Ion Panu, Mihail Mateescu, Anicuta Popescu, Aristita Romanescu.

1892 – A avut loc premiera baletului “Spargatorul de nuci” de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" in St. Petersburg.

1892 – S-a nascut actorul si regizorul american Oliver Hardy, cunoscut mai ales sub numele de Bran, devenit celebru datorita participarii la cuplul comic “Stan si Bran”.

1904 – S-a nascut actorul american de origine britanica Cary Grant. A fost de mai multe ori nominalizat la mari premii, dar nu a castigat niciodata. A primit Premiul Oscar pentru intreaga cariera in 1970 pentru calitatile lui actor dar si ca reparatie morala.

1911 – A avut loc prima expozitie a gruparii "Blaue Reiter" (Kandinsky, Jawlensky, Marc, Kubin, Gabriele Munter) se deschide la Galeria Thamnhauser din Munchen, cuprinzand o retrospectiva Douanier Rousseau, lucrari de Delaunay, Kandinsky, Macke, Marc, Munter, Arnold Schonberg. (Clasicii Picturii Universale.

1923 - Muzeul Militar National, creat in aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al Romaniei, a fost transformat in institutie de sine statatoare.

1926 - Turcia a adoptat calendarul Gregorian, una dintre reformele modernizatoare ale lui Kemal Ataturk.

1936 – A incetat din viata scriitorul britanic Rudyard Kipling, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1907. Este celebru prin povestirea sa pentru copii "Cartea Junglei" (1894), romanul indian de spionaj "Kim" (1901), poemele "Gunga Din" (1892) si "If" (1895), numeroase schite si nuvele.

1941 - In teritoriul Transilvaniei de Nord-Est, ocupat de Ungaria, in urma Dictatului de la Viena, s-a dispus, printr-o ordonanta, ca in toate actele de stare civila numele romanesti sa fie scrise cu grafie maghiara.

1944 - Al Doilea Razboi Mondial - Armata a IV–a romana intra pe teritoriul Cehoslovaciei pentru a participa la operatiunile militare desfasurate impotriva armatei germane.

1979 - Adunarea Generala a ONU a adoptat Conventia ce apara femeia impotriva discriminarii in domeniul politic, economic, social si cultural. Romania va ratifica Conventia la 7 ianuarie 1982.

1990 – S-a semnat, la Strasbourg, actul prin care Romania a aderat la Conventia Culturala Europeana.

1997 - Exploratorul polar norvegian Børge Ousland reuseste sa traverseze pe jos, de unul singur, fara nici un ajutor, continentul antarctic, ajungand la baza neozeelandeza Scott de langa Marea Ross Ousland. A plecat in expeditie la 14 noiembrie 1996 din insula Berkner. In doua luni si patru zile a parcurs 2829 km.

1999 – A cincea Mineriada. Peste 10.000 de mineri au plecat in mars spre Bucuresti si au avut loc primele confruntari cu fortele de ordine.

2005 - Compania "Airbus" a lansat, la Toulouse, avionul A380, cel mai mare aparat de zbor din lume, destinat transportului civil.

2009 – A murit in urma unui accident de masina marele poet basarabean Grigore Vieru. A fost unul dintre cei mai mari scriitori romani din Republica Moldova, a scris sute de poezii, carti pentru copii, manuale. A militat pentru adoptarea limbii romane ca limba oficiala peste Prut si s-a implicat activ in miscarea de eliberare nationala a romanilor basarabeni.

17 ianuarie 1871: S-a nascut istoricul si omul politic Nicolae Iorga... Doru Stanculescu, "El Presidente", se pregateste de un nou concert: 7 februarie, Sala Radio!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x