- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
In 1903 primeste prima comanda a unui monument public, bustul generalului medic Carol Davila, care a fost instalat la Spitalul Militar din Bucuresti si reprezinta singurul monument public al lui Brancusi din Bucuresti.
Pana in 1914, participa cu regularitate la expozitii colective din Paris si Bucuresti, inaugurand ciclurile “Pasari Maiestre”, “Muza adormita”, “Domnisoara Pogany”.
La sfarsitul anilor ’30, Brancusi realizat la Targu Jiu ansamblul care il va consacra pentru posteritate: “Poarta Sarutului”, “Coloana Infinitului”, “Masa Tacerii”, lucrarile atragand in continuarea zeci de mii de turisti anual.
La moartea sa, in 1957, statul comunist a refuzat sa primeasca mostenirea lasata de Brancusi – atelierul sau parizian –, considerandu-l pe sculptor un reprezentant al burgheziei decadente. Atelierul lui Brancusi a revenit statului francez si geme, de zeci de ani, de vizitatori.
Brancusi s-a stins din viata la Paris cu parerea de rau ca nu se poate intoarce in tara si a fost inmormantat la cimitirul Montparnasse.
Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 19 februarie:
197 - Imparatul roman Septimius Severus a invins pe uzurpatorul Clodius Albinus in batalia de la Lugdunum. Aceasta a fost confruntarea cu cele mai multe victime dintre toate cele care au opus doua armate romane.
1866 - A aparut lucrarea cercetatorului Gregor Mendel “Cercetari asupra plantelor hibride”, in care sunt formulate legile fundamentale ale ereditatii (legile lui Mendel).
1878 - A fost semnat Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano, care incheia razboiul ruso–turc, recunostea independenta Romaniei, dar sacrifica Dobrogea, care era cedata Rusiei, iar aceasta isi rezerva dreptul de a o schimba cu partea Basarabiei detasata la 1856.
1880 - William A. White, primul trimis extraordinar si ministru plenipotentiar al Marii Britanii in Romania si-a remis scrisorile de acreditare domnitorului Carol I. Cu acelasi rang a fost acreditat la Londra N. Callimachi-Catargi.
1939 – S-a nascut cantareata de muzica populara Irina Loghin. Supranumita “Regina muzicii populare” este o renumita interpreta de folclor romanesc, care a fost si continua sa fie o celebritate. Cu o bogata activitate concertistica si cu un numar impresionant de evidentieri discografice, Irina Loghin a cantat o lunga perioada de timp si in strainatate. In legislatura 2004-2008 a fost senator roman, ales in judetul Giurgiu, pe listele partidului Partidului Romania Mare.
1964 - Romania a fost desemnata, impreuna cu alte state, sa faca parte din Comisia speciala a ONU, insarcinata cu elaborarea principiilor de drept international referitoare la relatiile prietenesti de cooperare intre state.
1970 - S-a desfasurat, la Bucuresti, adunarea generala de constituire a Academiei de Stiinte Sociale si Politice. Presedinte de onoare al Academiei a fost ales seful statului, Nicolae Ceausescu.
1986 - URSS lanseaza primul element al Statiei Spatiale Mir, misiune incheiata la 23 martie 2001.
1990 - S-a infiintat Uniunea Teatrala din Romania (UNITER). Primul presedinte a fost actorul Ion Caramitru.
1992 - In Coreea de Sud intrat in vigoare “Acordul privind reconcilierea, neagresiunea si cooperarea intre Nord si Sud” (semnat la 13 decembrie 1991). A fost semnata declaratia privind crearea unei zone denuclearizate in peninsula Coreea.
1997 – A murit liderul comunist chinez Deng Xiaoping. Desi niciodata nu a avut titlul de sef de stat sau sef de guvern, Deng a fost liderul de facto al Republicii Populare Chineze de la sfarsitul aniilor 1970 pana la inceputul aniilor 1990. A fost fondatorul "socialismului cu caracteristice chinezesti" si a reformei economice din China, cunoscuta ca "economia de piata socialista". A adus China mai aproape de capitalism si a determinat cresterea foarte rapida a economiei chineze timp de peste trei decenii.
2001 – A murit regizorul si producatorul american de film Stanley Kramer. A realizat numeroase filme de succes printre care s-au aflat “Procesul de la Nuremberg” (1961), “Ghici cine vine la cina” (1967) sau “Principiul dominoului” (1977).
Concertul de adio Vaya con Dios e sold-out, dar cei care n-au prins bilet mai au o sansa!... Surprinde-ti perechea, de Dragobete: Mergeti la muzeu!...