Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 22 august:
1456 - Vlad Tepes a devenit domn al Tarii Romanesti. S-a facut remarcat repede prin modul brutal de a pedepsi adversari si pe cei care incalcau legea. Cei mai afectati au fost negustorii sasi din Brasov, care au fost trasi in teapa pentru ca isi vindeau marfurile in alte targuri decat cele stabilite de domnitor. Toate acestea au dus la aparitia unor legende privind setea lui de sange, legendele lui Dracula. A fost indepartat de la domnie in 1462 dupa interventia otomana, arestat si de regele Ungariei Matei Corvin si intemnitat in fortareata Visegrad.
1485 - Batalia de la Bosworth: Regele Richard al II-lea a fost infrant si ucis iar Henric de Richmond s-a incoronat rege al Angliei (30 octombrie 1485) sub numele de Henric al VII-lea, intemeind dinastia Tudorilor. Sfarsitul "Razboiului celor doua Roze".
1642 – A inceput razboiului civil in Anglia, “Marea Rebeliune”, intre partizanii regelui Carol I si parlamentari. Regele a calificat Parlamentul englez drept tradator sia plecat din Londra.
1785 – Imparatul austriac Iosif al II-lea a emis patenta de abolire a iobagiei in Transilvania.
1849 – A avut loc primul raid aerian din istorie. Armata austriaca a lansat un atac supriza cu baloane fara pilot impotriva orasului rebel Venetia.
1862 - S-a nascut compozitorul Claude Debussy. A fost este unul dintre cei mai influenti compozitori francezi, creatorul unui stil inovativ, cu o finisare tehnica si cu un aer de natura poetica. Opera sa a constituit o evadare din conceptele traditionaliste. De asemenea, este considerat a fi cel mai important compozitor de pian, de dupa Frederic Chopin.
1883 - A incetat din viata scriitorul Ivan Sergheevici Turgheniev, autorul operelor "Un cuib de nobili" si "Fum". In 1862 reactia ostila starnita de opera „Parinti si copii” a contribuit la decizia autorului de a parasi Rusia. El s-a stabilit la Londra, unde nuvela „Parinti si copii” a inregistrat un mare succes.
1884 – S-a nascut scriitorul roman Panait Istrati. Principalele sale lucrari au fost “Chira Chiralina” si Ciulinii Baraganului”. Simpatizant comunist, a calatorit in Rusia Sovietica, dar a fost dezamagit de cele vazute. La intoarcere a scris “Spovedania unui invins” in care a criticat abuzurile regimului comunist sovietic fapt ce la izolat de prietenii care aderau la socialism.
1904 - S-a nascut fostul lider chinez Deng Xiaoping. Desi niciodata nu a avut titlul de sef de stat sau sef de guvern, Deng a fost liderul de facto al Republicii Populare Chineze de la sfarsitul aniilor 1970 pana la inceputul aniilor 1990. A fost fondatorul "socialismului cu caracteristice chinezesti" si a reformei economice din China, cunoscuta ca "economia de piata socialista". Este crediat cu faptul ca a adus China mai aproape de capitalism si a determinat cresterea foarte rapida a economiei chineze timp de peste trei decenii.
1910 - Coreea a fost anexata Japoniei, dupa cinci ani de protectorat nipon. Numele Coreea a fost abolit si inlocuit cu vechea denumire Joseon.
1917 - A murit Ecaterina Teodoroiu, pe numele adevarat Catalina Toderiu. A participat ca voluntar la Primul Razboi Mondial, s-a remarcat in luptele de pe Jiu si a cazut eroic in fruntea plutonului pe care-l comanda ca sublocotenent in timpul Bataliei de la Marasesti. Ultimele ei cuvinte au fost: „Inainte baieti, sunteti cu mine!”. In tara sunt mai multe monumente dedicate memoriei Ecaterinei Teodoroiu, iar casa in care s-a nascut, din Vadeni, Gorj, a fost transformata in casa memoriala.
1922 – A fost ucis Michael Collins, Seful de Stat Major al armatei Statului Liber Irlandez si conducator al luptei de eliberare a irlandezilor de sub ocupatie britanica. Viata sa a devenit subiect de film, in 1996 fiind lansata pelicula “Michael Collins” cu Liam Neeson in rolul principal.
1941 – Generalul Ion Antonescu s-a autopromovat la gradul de maresal, iar decretele au fost acceptate de rege. Prin decretele regale nr. 2240/7 august 1941 si 2352 bis/21 august 1941 - impuse de el si contrasemnate de regele Mihai, Antonescu s-a autodecorat cu ordinul Mihai Viteazul clasa a II-a si clasa I.
1941 – Al Doilea Razboi Mondial. Armata germana a ajuns la marginea orasului Leningrad, actualul Sankt-Petersburg . Astfel a inceput un asediu lung de trei ani de zile in care vor muri sute de mii de oameni in orasul inconjurat avand loc inclusiv acte de canibalism.
1944 – Al Doilea Razboi Mondial. Inainte de a retrage din insula Creta unitati ale armatei germane au ucis 164 de civili din localitatea Kedros.
1985 - A incetat din viata actorul de teatru si film, din generatia de aur, Octavian Cotescu. A jucat in numeroase filme precum "Secretul lui Bachus" , "Buletin de Bucuresti", "Eu, tu si Ovidiu". Activitatea de scena a fost dublata si de o cariera didactica de profesor universitar la Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC) "I.L. Caragiale" din Bucuresti, unde a ocupat si funcția de rector in perioada 1981-1985.