Pentru ca in textul Conventiei de Paris , care reglementa viitorul Principatelor Romane, nu se stipula ca domnii alesi in cele doua tari romanesti sa fie persoane separate, conducatorii luptei nationale au decis ca alesul Moldovei sa fie desemnat candidat si in Țara Romaneasca.
Adunarea electiva a Tarii Romanesti era insa dominata de conservatori, care detineau 46 din cele 72 mandate. In aceasta situatie, liberalii radicali au initiat, prin intermediul tribunilor, o puternica agitatie in randul populatiei Capitalei si a taranilor din comunele aflate in imprejurimi. Astfel, mii de oameni s-au strans in preajma cladirii in care se tinea Adunarea facand presiuni asupra conservatorilor.
In aceasa situatie deputatul Vasile Boerescu a propus alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptata in unanimitate. Astfel s-a facut primul pas catre Unirea definitiva a Principatelor Romane.
Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 24 ianuarie:
41 - Imparatul roman Caligula, cunoscut pentru excentricitatile sale si pentru despotism, a fost asasinat de Garda Pretoriana.
76 – S-a nascut imparatul roman Hadrian, urmasul lui Traian la tron. Legat de vizitele imparatului in Dacia, au loc doua reorganizari administrative ale provinciei, impartita in 119 in Dacia Superior si Dacia Inferior, iar in 123 in Dacia Porolissensis, Dacia Superior si Dacia Inferior. In Britannia, Hadrian a construit zidul defensiv ce ii va purta numele, si care trasa granita de nord a Imperiului Roman.
1458 - Matei Corvin, fiul cel mai mic al lui Ioan Corvin, este ales rege al Ungariei.
1849 – S-a nascut Badea Cartan, taran roman care a luptat pentru independenta romanilor din Transilvania, distribuind carti romanesti, aduse clandestin din Romania, la sate. A calatorit pe jos pana la Roma pentru a vedea cu ochii sai Columna lui Traian si alte marturii despre originea latina a poporului roman. In 1877 s-a inrolat voluntar in razboiul de independenta al Romaniei.
1862 - Deschiderea primului Parlament unic al Romaniei la Bucuresti. Domnitorul Al.I.Cuza proclama in mod solemn, in fata Adunarilor Moldovei si Tarii Romanesti, "Unirea definitiva a Principatelor", iar orasul Bucuresti este proclamat capitala tarii.
1872 – A incetat din viata William Webb Ellis, cleric anglican, considerat drept inventatorul rugby-ului.
1882 - S-a infiintat, la Bucuresti, societatea "Iridenta Romana", care, din 1883, s-a numit "Carpati". Societatea a militat pentru ajutorarea romanilor transilvaneni.
1891 - Isi incepe activitatea, la Bucuresti, "Liga pentru unitatea culturala a tuturor romanilor". Din initiativa ei, s-a publicat, in limba franceza, memoriul studentilor universitari romani, privitor la situatia romanilor din Transilvania si Ungaria, adresat opiniei publice din Apusul Europei, prin care se evidentia politica de oprimare a celor peste trei milioane de romani din Austro-Ungaria. Memoriul a avut un puternic ecou in lume.
1893 – A aparut, la Bucuresti, revista umoristica Moftul roman, condusa de I.L.Caragiale si Anton Bacalbasa.
1905 – S-a nascut actorul roman Grigore Vasiliu Birlic. A fost unul dintre cei mai mari actori romani de comedie. A jucat in multe piese de teatru, precum si in filme. Numele de nastere era Grigore Vasiliu, Birlic fiind doar o porecla pe care a primit-o datorita succesului din piesa Birlic, jucata la inceputul carierei sale. Cateva roluri l-au facut celebru: Cracanel in “D-ale carnavalului” de I. L. Caragiale, Lefter Popescu in “Doua lozuri” de I. L. Caragiale, Costachel Gudurau in “Telegrame” de I.L. Caragiale, Spirache Necsulescu in “Titanic vals” de Tudor Musatescu, Jupanul Conciano in “Badaranii” de Carlo Goldoni.
1924 - Orasul rusesc Petrograd este redenumit Leningrad pentru a cinsti memoria liderului comunist sovietic Vladimir Ilici Lenin.
1939 - In Chile a avut loc are loc un cutremur cu magnitudine 8,3 pe scara Richter. 28.000 de oameni si-au pierdut viata.
1946 - Adunarea Generala a ONU adopta prima rezolutie. Aceasta se refera la utilizarea in scopuri pasnice a energiei atomice si eliminarea armelor atomice sau a altor arme de distrugere in masa..
1948 – A demarat construirea Fabricii de confectii, "APACA", din Bucuresti. La 1 mai1948, intreprinderea a inceput sa produca.
1958 - Doi cercetatori, Sir John D. Cockcroft (Marea Britanie) si Lewis L. Strauss (SUA), au anuntat public reusita primei fuziuni controlate a doua nuclee atomice usoare, transformate intr-unul greu. Energiile degajate sunt foarte mari, similare cu efectele exploziei unei bombe cu hidrogen.
1965 – A murit politicianul englez Winston Churchill, premier al Marii Britanii in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Deseori a fost apreciat ca unul dintre cei mai mari lideri politici si militari ai secolului si a servit ca prim-ministru in doua mandate (1940-1945) si (1951-1955) A fost ofiter in Armata Britanica, istoric, scriitor si artist. Este singurul prim-ministru britanic laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, in 1953.
1972 - In apropiere de Guam, a fost descoperit soldatul japonez Shoichi Yokoi, care a petrecut 28 de ani in jungla, crezand ca Al Doilea Razboi Mondial e inca in desfasurare.
1984 - A fost lansat pe piata primul computer Apple Macintosh.
1990 - Prin Decretul–Lege nr. 40 al CFSN, a fost adoptat Imnul de Stat al Romaniei - "Desteapta–te, Romane", versuri de Andrei Muresanu, muzica de Anton Pann. In 1991 imnul va fi inscris si in noua Constitutie democratica a tarii.
2010 - Crina Coco Popescu in varsta de 15 ani a escaladat cel mai inalt varf al Oceaniei – Carstensz Pyramid (4884m) din Indonezia, devenind astfel cea mai tanara alpinista din lume care urca acest munte. Recordul anterior era detinut de americanca Samantha Larson care a urcat pe acest varf in 2007 la varsta de 18 ani.
23 ianuarie 1989: A murit celebrul pictor spaniol Salvador Dali... Pelicula "Dupa Dealuri", nominalizata la "Best Film Fest": 24 ianuarie, ora 18:00, Cinemateca Union!...