Mihai a devenit pentru prima data rege al Romaniei dupa moartea bunicului sau Ferdinand, in urma renuntarii la tron a lui Carol al II-lea din decembrie 1925. Detronat de tatal sau, dupa doar trei ani de domnie sub regenta, a reprimit coroana un deceniu mai tarziu, dupa abdicarea fortata a lui Carol al II-lea, domnind peste regimul progerman al maresalului Ion Antonescu. Din 1941, regele Mihai a fost maresal al Romaniei.
Dupa colaborarea Romaniei cu Germania in al Doilea Razboi Mondial si dupa ce fortele sovietice au patruns pe teritoriul Romaniei, regele Mihai a organizat la 23 august 1944 arestarea lui Antonescu. S-a opus guvernelor prosovietice din anii 1945-1946. A fost constrans sa abdice la 30 decembrie 1947 si s-a stabilit la Versoix (Elvetia). Revenirea sa in tara nu a fost permisa pana in 1997.
De marile sarbatori crestine si in functie de angajamentele lor publice, Regele Mihai si Regina Ana aleg sa fie alaturi de cei dragi fie la fie la castelul sau de la Savarsin din judetul Arad fie la palatul Elisabeta din Bucuresti, pus la dispozitia lor prin decizie parlamentara. Cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani, la 25 octombrie 2011, Majestatea Sa a tinut un discurs memorabil in fata camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei.
Afla AICI mai multe detalii!
Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 25 octombrie:
1767 - S-a nascut Henri–Benjamin de Rebecque Constant, om politic, ziarist si scriitor elvetian de limba franceza, autor al intaiului roman autobiografic „Adolphe” (1818 – capodopera sa), intrand astfel in istoria literaturii ca fauritor al romanului modern de analiza psihologica.
1825 - S-a nascut compozitorul Johann Strauss, supranumit regele valsului. Dintre cele peste 140 de valsuri, create de el, unele si-au castigat celebritatea: "Dunarea albastra", "Viata de artist", "Sange vienez", "Vals imperial", "Povesti din padurea vieneza", "Vin, femei si cantec",„Vocile primaverii”.
1838 - S-a nascut, la Paris, compozitorul francez Alexandre Cesar Leopold Georges Bizet, cunoscut pentru ca a compus celebra opera "Carmen".
1854 - In timpul Razboiului din Crimeea, in Batalia de la Balaklava, a avut loc dezastruoasa sarja a cavaleriei usoare britanice. Acest eveniment a fost dat nastere si filmului “Sarja cavaleriei usoare”.
1881 - S-a nascut pictorul, sculptorul, gravorul si ceramistul spaniol Pablo Picasso. A fost cea mai stralucita personalitate artistica a secolului al XX-lea, unul dintre marii maestri ai penelului, care a rupt definitiv cu conventiile stilului iluzionist si figurativ, dominant inca din perioada Renasterii. Asa cum tablourile cubiste au descompus realitatea, si opera lui Picasso este o oglinda care permite urmarirea artei in secolul al XX-lea si totodata viata particulara a artistului.
1917 – A avut loc la Petrograd “Marea Revolutie Socialista din Octombrie”, de fapt o lovitura de stat ordonata de Lenin. Garzile Rosii conduse de bolsevici au preluat controlul principalelor puncte din capitala intampinand o slaba opozitie. In noaptea de 24-25 octombrie/6-7 noiembrie 1917 a fost ocupat Palatul de Iarna, resedinta tarilor Rusiei. Actiunea, condusa de Vladimir Antonov-Ovseenko, a intampinat o rezistenta minima, majoritatea locuitorilor orasului Petrograd afland de evenimente abia a doua zi, din ziar.
1922 - A fost inaugurat, in gradina Cismigiu, Monumentul eroilor francezi cazuti in razboiul din 1916-1918.
1925 - S-a nascut Ioan Chirila, gazetar si prozator. Cunoscut sub porecla de "Nea Vanea", Ioan Chirila este autorul a 27 de volume de publicistica inchinate unor sportivi sau evenimente sportive, scrise intr-un stil original, colorat („Sepcile rosii“, „World Cup ’66“, „Argentina“ „Si noi am fost pe Conte Verde” etc). De multe ori, reflectarea evenimentului sportiv era un pretext pentru reportaje literare sui-generis, evocand, emotionant, locurile, oamenii obisnuiti si artele. Cartile sale au fost editate in tiraje foarte mari, cartea „Nadia“ de exemplu vanzandu-se in 300.000 de exemplare.
1935 - A avut loc, la Opera Romana din Bucuresti, premiera operei bufe "O noapte furtunoasa", de Paul Constantinescu.
1936 - S-a constituit Axa Berlin-Roma, prin incheierea unui amplu tratat de cooperare intre Germania si Italia semnat de Adolf Hitler si Benito Mussolini.
1944 – Al Doilea Razboi Mondial: Armata romana intra in orasul Carei, preluand controlul asupra intregului teritoriu pierdut in urma Dictatul de la Viena din 1940.
1983 - Fortele militare americane au invadat statul Grenada, sase zile dupa ce primul ministru Maurice Bishop si cativa sustinatori ai acestuia au fost executati in timpul unei lovituri de stat.
1997 - A avut loc, la Luxemburg reuniunea ministrilor de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, care a decis ca in procesul de aderare a statelor foste comuniste sa existe un "prim val", in care sa fie incluse numai o parte dintre statele candidate.
1999 - Primul transplant de cord din Romania a fost efectuat la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca din Bucuresti, in cadrul Clinicii de cardiologie conduse de doctorul Serban Bradisteanu.
2002 - A incetat din viata actorul Richard Harris, interpretul regelui Arthur in filmul "Camelot" din 1967. Harris a mai interpretat rolul profesorului Dumbledore in "Harry Potter si Piatra filosofala" si in "Harry Potter si Camera secretelor" ("Aceasta viata sportiva", "Biblia", "Robin si Marian", "Gladiatorul", "Contele de Monte Cristo").
2003 - Presedintele companiei petroliere Iukos, Mihail Hodorkovski, a fost arestat de FSB, fiind acuzat si condamnat ulterior la 10 ani de inchisoare pentru evaziune fiscala.
2011 – A murit marele artist roman Liviu Ciulei. Este unul dintre cei mai mari regizori pe care i-a avut vreodata Romania. A regizat mai mult teatru, dar a devenit celebru pentru filmele sale in care a si jucat: “Valurile Dunarii” si mai ales “Padurea spanzuratilor”, care i-a adus Premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes, in 1965.