Antena Căutare

28 noiembrie 1918: La Cernauti s-a votat unirea Bucovinei cu Romania

Pe 28 noiembrie 1918 Congresul General al Bucovinei a adoptat motiunea privind unirea neconditionata a Bucovinei cu Regatul Romaniei.

Odata cu prabusirea Austro-Ungariei in 1918, In Bucovina s-au format Consiliile Nationale, care si-au indreptat atentia catre structurile de putere ale nationalitatilor lor. Consiliul National Roman a inceput sa coopereze cu Romania, in timp ce Consiliului National Ucrainean a primit sprijin de la conationalii din Galitia, care doreau doreau anexarea Bucovinei la republica lor.

O Adunarea Constituanta convocata de romani la 14/27 octombrie 1918 a format un Comitet Executiv, caruia guvernatorul austriac al provinciei predat puterea. Acest Comitetul Executiv a convocat pe baze democratice un Congres General al Bucovinei pentru 15/28 noiembrie 1918, la Cernauti, in care au fost alesi 74 de romani, 13 ruteni, 7 germani si 6 polonezi in conformitate cu compozitia lingvistica. Evreii nu au fost inregistrati ca un grup separat, iar ucrainenii au boicotat Congresul.

Congresul l-a ales pe politicianul bucovinean Iancu Flondor in calitate de presedinte, si a votat pentru unirea cu Regatul Romaniei, fara conditii. In declaratia de unire se motiva ca, pana la preluarea acesteia de catre Habsburg in 1775, Bucovina a fost inima Principatului Moldovei, ca acolo se aflau "gropnitele Domnesti" (locurile de inmormantare ale voievozilor moldoveni) si ca romanii fac uz de " Dreptul de libera hotarare de sine "(dreptul la auto-determinare).

Dupa o cerere oficiala a lui Iancu Flondor, trupele romane au patruns in Bucovina si au preluat rapid control asupra teritoriului in ciuda protestelor si a opozitiei ucrainenilor, ale caror bande inarmate au fost respinse peste Nistru. Unirea Bucovinei cu tara-mama fost recunoscuta pe plan international in 1919, dupa semnarea Tratatul cu Austria, de la Saint-Germain.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 28 noiembrie:

1520 - Exploratorul portughez Ferdinand Magellan a trecut prin stramtoarea de la sudul Americii de Sud, care-i poarta numele.

1820 – S-a nascut Friedrich Engels, filosof si teoretician al socialismului stiintific. Impreuna cu partenerul sau, mai bine cunoscutul Karl Marx, Engels a dezvoltat teoria comunista, a fost coautor al Manifestului Partidului Comunist (1848).

1863 – S-a nascut Eremia Grigorescu, general de artilerie, comandantul trupelor romane in batalia de la Marasesti, ministru de razboi.

1874 - S-a nascut prozatorul Jean Bart (Eugeniu P. Botez). A scris “Jurnalul de bord”, “In cusca leului”, “In Delta….”.

1877 - Razboiul de Independenta: A avut loc Caderea Plevnei. Dupa incercarea nereusita de a sparge incercuirea Plevnei, generalul Osman-Pasa s-a predat colonelului roman Mihail Cristodulo Cerchez si a semnat capitularea armatei turce.

1881 - S-a nascut scriitorul Stephan Zweig. In prezent este alaturi de Hermann Hesse unul dintre cei mai cititi autori de limba germana. A scris “Romain Rolland. Omul si opera”, “Marie Antoinette. Portretul unui caracter mediocru” sau “Maria Stuart”.

1905 - Nationalistul irlandez Arthur Griffith pune bazele miscarii politice radicale Sinn Fein.

1912 - S-a nascut marele actor roman Colea Rautu (Colea Rutkovschi). A jucat in multe filme de mare succes: "Moara cu Noroc", "Pisica de mare", "Toate panzele sus!", "Cel mai iubit dintre pamanteni".

1912 - Albania si-a declarat independenta fata de Imperiul Otoman.

1918 - A abdicat ultimul imparat al Germaniei, Wilhelm al II-lea de Hohenzollern.

1918 - A incetat din viata romancierul si memorialistul Victor Anestin. Prima sa carte este si primul roman stiintifico-fantastic cunoscut din literatura romana: "In anul 4 000 sau O calatorie la Venus", 1899.

1919 - Romania a semnat la Washington o serie de acorduri internationale cu privire la stabilirea zilei de lucru de 8 ore si a saptamanii de lucru de 48 de ore in stabilimentele industriale, varsta minima de admitere a copiilor in muncile industriale, lucrul de noapte al femeilor si copiilor, munca femeilor inainte si dupa nastere.

1943 - Al Doilea Razboi Mondial: A inceput Conferinta de la Teheran, unde liderii Aliatilor - presedintele american F.D.Roosevelt, premierul britanic Winston Churchill si liderul sovietic I.V. Stalin – au stabilit strategia de lupta pentru urmatoarea perioada, cea mai importanta decizie fiind deschiderea unui al doilea front in Europa.

1948 – S-a nascut marea soprana Mariana Nicolesco. A cantat pe cele mai renumite scene ale lumii, incepand cu Teatrul alla Scala din Milano, unde a debutat in premiera mondiala a operei La Vera Storia de Luciano Berio (1982), si unde apare apoi in numeroase noi puneri in scena, recitaluri si concerte, ca si la Metropolitan Opera din New York cu „La Traviata” de Verdi (1978). Sopranei Mariana Nicolesco i-a fost conferit Ordinul National Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce "pentru merite exceptionale, in semn de inalta apreciere pentru intreaga sa cariera”.

1949 – S-a nascut Corneliu Vadim Tudor, scriitor, politician si jurnalist roman. Este fondatorul si presedintele Partidului Romania Mare si membru al Parlamentului European. A fost discipolul scriitorului Eugen Barbu. Este cunoscut prin izbucnirile sale temperamentale cu caracter nationalist si xenofob si retorica politica dura, atacuri la persoana in aparitiile sale pe scena publica.

1973 - A incetat din viata, la Paris, principesa Martha Bibescu, scriitoare. S-a distins prin intreaga ei opera ca o prezenta de o mare noblete de spirit.

1989 – A murit parintele Arsenie Boca, teolog si artist roman, a fost staret la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus si apoi la Manastirea Prislop, unde datorita personalitatii sale veneau mii si mii de credinciosi, fapt pentru care a fost hartuit de Securitate. A fost unul din martirii gulagului comunist, inchis la Securitatea din Brasov, dus la Canal, inchis la Jilava, Bucuresti, Timisoara si la Oradea. A pictat biserica din Draganescu (la 25 Km de Bucuresti), supranumita Capela Sixtina a Orientului.

1994 - Norvegienii resping aderarea tarii la Uniunea Europeana, printr-un referendum.

2002 - A incetat din viata Dan Tufaru, unul dintre cei mai cunoscuti actori romani de comedie. A fost casatorit cu actritele Vasilica Tastaman, Anda Calugareanu (cu care a avut o fiica, Ioana Tufaru) si Cristina Dogaru.

Seal si-a anulat concertul de astazi, de la Bucuresti... 29 noiembrie 1852: A murit revolutionarul si istoricul Nicolae Balcescu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x