Antena Căutare

31 ianuarie 1418: A murit Mircea cel Batran, domnitorul Tarii Romanesti

In data de 31 ianuarie 1418, conform documentelor de epoca, a incetat din viata Mircea cel Batran, unul dintre cei mai mari domnitori din Tara Romaneasca si din spatiul romanesc. Sub domnia sa, Tara Romaneasca a ajuns la cea mai mare intindere teritoriala ocupand, pe langa nucleu din Muntenia si Oltenia, si Dobrogea, sudul Moldovei si Basarabiei, Banatul Severinului, Tarile Amlasului si Fagarasului, aflate dincolo de Carpati.

De numele sau se leaga ctitoria manastirii Cozia, unul dintre cele mai vechi monumente de factura ecleziastica din Tara Romaneasca. In 1394 Mircea cel Batran a trebuit sa faca fata invaziei otomane, condusa de sultanul Baiazid I Fulgerul. Lupta s-a dat la Rovine, iar domnul roman a fost nevoit sa se refugieze peste Carpati fara a fi invins decisiv. Mircea a participat si la lupta de la Nicopole (1396), unde cruciatii au fost nimiciti de turci.

La sfarsitul domniei, Mircea cel Batran a fost obligat sa devin vasal al otomanilor si sa plateasca tribut pentru ca tara sa nu fie din invadata. Marele domnitor a incetat din viata la 31 ianuarie 1418, fiind inmormantat la ctitoria sa de la Cozia, la 4 februarie acelasi an. La domnie a urmat fiul sau Mihail I, asociat inca din 1408.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 31 ianuarie:

106 – S-a terminat reconstructia podului peste Dunare (cu o lungime de 1.135 m) la Drobeta, de catre Apolodor din Damasc.

1797 – S-a nascut compozitorul romantic austriac Franz Schubert. Datorita inclinarii sale pentru pian si vocea umana, numele lui Franz Schubert este asociat cu precadere cu “liedul”, gen foarte apreciat in epoca. In afara de acest gen de piese, Franz Schubert a mai scris literatura pianistica pentru patru maini, piese care erau foarte cautate de public si de editori, mai ales pentru faptul ca acest gen de muzica putea fi abordata acasa, in “camera”.

1834 – S-a deschis, la Bucuresti, Scoala de muzica vocala, de declamatie si literatura a „Societatii Filarmonice".

1844 – S-a petrecut emanciparea tiganilor apartinand asezamintelor bisericesti si manastirilor de catre Mihail Sturdza, Domnul Moldovei (1834-1849). La 14 ianuarie 1844, au fost eliberati si tiganii robi ai statului.

1901 - A avut loc premiera absoluta a capodoperei cehoviene „Trei surori", la Teatrul de arta din Moscova (regia - K. S. Stanislavski).

1920 – A fost deschisa Universitatea in limba romana din Cluj, deschisa de Consiliul Dirigent al Ardealului in prezenta Regelui Ferdinand I.

1933 – A murit scriitorul englez John Galsworthy, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1932. Opera sa monumentala, pentru care este cunoscut si in Romania, este “Forsyte Saga”, scrisa intre 1906 si 1921.

1937 – S-a nascut actorul roman Marin Moraru. Din 1980 este actor la Teatrul National "I. L. Caragiale", unde a jucat in numeroase roluri de mare succes. In film si-a facut debutul cu “Haiducii”, in 1966, si a continuat, printre altele, cu “Felix si Otilia” (1972), “Actorul si salbaticii” (1975), “Operatiunea Monstrul” (1976), “Ringul” (1984) sau “Chirita in Iasi” (1987).

1942 - Al Doilea Razboi Mondial – Trupele japoneze au ocupat Peninsula Malacca.

1944 - Al Doilea Razboi Mondial – S-a petrecut debarcarea fortelor aliate in Arhipelagul Marshall.

1953 – S-a nascut muzicianul roman Ovidiu Lipan “Tandarica”. Numele sau se leaga de cea mai mare formatie de muzica rock romaneasca “Phoenix”, fiind tobosarul trupei. In 1977 a parasit tara alaturi de colegii sai, dar a revenit in tara dupa 1990 si si-a continuat cariera muzicala. In 2004 a primit Ordinul Meritul Cultural.

1955 – S-a nascut tenismena Virginia Ruzici. Este singura jucatoare din tara noastra care a reusit sa castige un turneu de Mare Slem, Roland Garros, in 1978.

1958 - Prima lansare, reusita, in Cosmos a unui satelit construit de SUA – „Explorer 1".

1964 - Guvernele roman si suedez hotarasc sa ridice legatiile lor de la Stockholm si Bucuresti la rangul de ambasade.

1967 - Romania si Republica Federala Germania au stabilit relatii diplomatice la nivel de ambasada.

1990 - A fost deschis la Moscova primul restaurant Mc Donald’s. Privit ca un semn de glasnost si perestroika restaurantul a provocat isterie in capitala sovietica. Mii de oameni s-au asezat la coada pentru a cumpara un “Big Mac”, iar coada s-a intins pe kilometri in timp ce afara era un ger patrunzator.

2001 – A avut loc pronuntarea verdictului in procesul privind atentatul de la Lockerbie, din 1988, in urma caruia cetateanul libian Abdel Basset Ali al-Megrahi a fost condamnat la inchisoare pe viata, iar cel de-al doilea suspect, Al Amine Khalifa Fhimah, a fost achitat de catre instanta scotiana.

2011 – A murit Bartolomeu Anania, scriitor si cleric ortodox roman. Din 1993 si pana la moarte a fost arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului (pana in 2005 in cadrul Mitropoliei Ardealului). In anul 2006 a devenit primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. In anul 2007 a fost principalul contracandidat al mitropolitului Daniel Ciobotea la alegerea noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. In tinerete a fost simpatizant legionar, motiv pentru a fost arestat si condamnat la 25 de ani de munca silnica dupa venirea la putere a regimului comunist.

Mickey Mouse soseste in Romania, intr-un spectacol de poveste la Sala Palatului... 1 februarie 1852: S-a nascut marele dramaturg roman Ion Luca Caragiale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x