Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 6 august:
1484 – A inceput asediul cetatii Chilia, in timpul campaniei sultanului Baiazid al II-lea in Moldova (iunie - august 1484). Dupa opt zile de lupte, cetatea a fost cucerita de turci, la 14 august, si a devenit raia turceasca.
1791 – La Berlin a fost inaugurata Poarta Brandenburg. Este cel mai important simbol al orașului și concomitent simbol de stat de care sunt legate multe evenimente importante din istoria Berlinului, a Germaniei, a Europei și a lumii din secolul XX.
1863 - La Londra a intrat in functiune primul metrou din lume, de-a lungul sectorului Victoria Street, cu lungimea de 6,3 kilometri. Tractiunea era realizata cu o masina cu abur.
1877 - Marele duce Nicolae a adresat domnitorului Carol I noi telegrame in care a solicitat trecerea Dunarii de catre intreaga armata romana. Unitati ale armatei romane au trecut Dunarea si au luat in primire paza podului de vase Zimnicea-Sistov.
1890 - Criminalul William Kemmler, condamnat la moarte, a fost prima persoana executata pe scaunul electric, in inchisoarea Auburn din New York.
1914 – Primul Razboi Mondial. A continuat seria declaratiilor de razboi care au dus la escaladarea conflictului si transformarea lui intr-unul mondial. Serbia a declarat razboi Germaniei, iar Austro-Ungaria a declarat razboi Rusiei.
1926 - Inotatoarea americana Gertrude Ederle a fost prima femeie din lume care a traversat Canalul Manecii. Ea a plecat inot din Cape Griz Nes, Franta, si a ajuns la Kingdown, Anglia. Traversarea a durat 14 ore si 39 de minute. Intoarsa acasa, in SUA, Gertrude a fost intampinata ca o eroina de doua milioane de cetateni ai New Yorkului in timpul paradei de pe Broadway.
1926 – Iluzionistul Harry Houdini a efectuat unul dintre cele mai mari numere ale sale, petrecand 91 minute sub apa intr-un rezervor sigilat inainte de a evada. A murit pe 31 octombrie acelasi an din cauza unei rupturi de apendice.
1935 – A incetat din viata geograful George Valsan. Si-a facut studiile la Bucuresti, Berlin si Paris. A fost profesor la universitatile din Iasi, Cluj si Bucuresti; presedinte al Societatii etnografice romane si director al Institutului de geografie din Cluj, pe care l-a înfiintat si în jurul caruia a înfiintat o scoala geografica romaneasca.
1943 – S-a nascut marele pianist roman Dan Grigore. A studiat pianul cu marii artisti romani Mihail Jora si Cella Delavrancea. Din cauza refuzului sau de a-l sprijini public pe Nicolae Ceausescu, a fost marginalizat de regimul comunist si i s-a interzis sa calatoreasca sis a concerteze in strainatate. Dupa caderea regimului Ceausescu a avut o bogata activitate concertistica, sustinand concerte pe marile scene ale lumii.
1973 – A murit regizorul roman Sica Alexandrescu. A montat comedii ale lui Gogol si Goldoni si lucrari dramatice romanesti si rusesti dintre care fac parte „O chestiune personala” de A. Stein, „Anii negri” de Aurel Baranga si N. Moraru. A fost de doua ori laureat al Premiului de Stat. A regizat filmele “O scrisoare pierduta” (1953) si “Badaranii” (1960). Teatrul din Brasov ii poarta numele.
1973 - Compozitorul si cantaretul american Stevie Wonder a suferit un grav accident rasturnandu-se cu masina, in urma caruia a stat patru zile in coma si si-a pierdut complet vederea.
1990 – Ca urmare a invadarii Kuweitului de catre armata irakiana, Organizatia Natiunilor Unite a instituit un embargou impotriva Irakului si a autorizat, la 25 august 1990, recurgerea la forta impotriva regimului de la Bagdad.
2005 - In Brazilia a avut loc unul dintre cele mai mari jafuri bancare, 65 milioane de dolari americani au intrat pe mana hotilor.
5 august 1922: S-a nascut scriitorul Marin Preda... S-a intamplat pe 7 august: 1.200 de oameni au murit intr-o secunda, dupa explozia unui convoi militar...